Вести

Брнабић: Економски споразум добар и за Београд и за Приштину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је потписивање споразума о економским односима Београда и Приштине у Вашингтону историјски и да ће се његова важност тек схватити у наредним годинама, јер је добар и за Београд и за Приштину.

Брнабић је рекла да тај споразум, ако буде имплементиран, гарантује бољу будућност, бољу комуникацију, много безбеднији и стабилнији регион, више радних места, боље плате, сигурнија будућност за младе људе на Балкану.

"Мислим да смо споразумом добили много, отворили многа врата за будућност. Мислим да је ово нова ера у односима Србије и САД", навела је премијерка.

Како је рекла, три тачке су посебно важне у потписаном економском споразуму, а то је да се Приштина прикључи иницијативи "мини Шенгена", коју је покренуо председник Александар Вучић, затим појединачни пројекти и отварање канцеларије у Београду Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

Од појединачних пројеката, Брнабић је навела да су посебно важни пројекти везани за путну и железничку инфраструктуру који повезују читав регион.

Један од тих пројеката је "Ауто-пут мира" који повезује Ниш, Приштину и Тирану са луком Драч.

Брнабић наводи да је тај пројекат важан за нашу земљу, за јужни део централне Србије и Србе на КиМ, као и да тај пројекат Београд "гура" у оквиру Берлинског процеса и да ће од Ниша до Плочника до краја првог квартала 2021. почети радови.

Други важан пројекат који истиче је железничка инфраструктура која иде преко Косова Поља до Мердара.

"Трећа велика ствар је отварање канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду. То је јак сигнал за све америчке и европске инвеститоре. То значи и веће финансирање од стране америчке владе за микро, мала и средња предузећа", навела је премијерка.

Наглашава да је споразум у Вашингтону велика економска победа Србије и да је добар и за Београд и за Приштину.

"Заиста мислим да је ово добро и за Приштину, видела сам као да су били у дилеми да ли да потпишу. Ми желимо помирење у интересу свих грађана", нагласила је Брнабић.

Наводи да је тачка 10 била изненађење за делегацију из Београда и да је то била "црвена линија" преко које се није могло ићи.

"Велика захвалност администрацији у Вашингтону што су то повукли и наставили преговоре. Србија је земља коју Вашингтон чује и Трампова администрација је променила однос према Србији. Они нас данас не само да слушају већ чују и уважавају шта кажемо", нагласила је председница владе.

Упитана да прокоментарише изјаву Ричарда Гренела да САД није страна у споразуму Београда и Приштине о нормализацији економских односа, Брнабић је рекла да је то дипломатски речник и да долазак ДФЦ не може да гарантује Приштина већ само САД.

"САД су гарант споразума и страна која је посредовала", закључила је Брнабић.

 

Важан део споразума је неповредивост имовине СПЦ

Брнабић је говорећи о појединим тачкама споразума у Вашингтону, као посебно важну издвојила ставку о додатним гаранцијама за неповредивост имовине Српске православне цркве на територији јужне покрајине и да ће се имплементирати све одлуке судова у вези са СПЦ, а у контексту актуелне ситуације са манастиром Високи Дечани.

"Додатно смо се обезбедили у том погледу", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла и да поједине тачке и ставке у споразуму, попут тачке о 5Г мрежи, о Хезболаху, Израелу..."говоре у прилог томе да су кроз споразум Американци гурали своје интересе, и своју спољну политику", као и тачке "које су нама биле прихватљиве".

Упитана за последњу тачку која се разликује у два документа, оном потписаном од Београда и оном од Приштине, Брнабић је рекла да се последња тачка односи на Израел.

"У тој тачки ми се слажемо да отворимо испоставу Привредне коморе Србије или неку државну канцеларију у Јерусалиму до 20. септембра, а до јула наредне године и амбасаду у том граду. На томе нам наши партнери из Израела посебно захваљују", истиче Брнабић.

Наводи да се у томе оцртава и политика председника САД Доналда Трампа према Блиском Истоку, "коју ми такође подржавамо, као и сваку врсту нормализације односа где год у свету".

На питање да ли постоји замка за нас да се замерамо другом делу света односно Истоку, а у контексту тачака попут 5Г мреже и диверсификације енергетских извора, премијерка је оценила да је "мерена свака реч, и да ни у једном тренутку немамо нешто што би компромитовало наше интересе".

"Могуће је да су ту Американци желели да добију нешто више, да се пребацимо на течни природни гас који долази из САД, и то, највероватније преко неке луке ближе нама, вероватно из Грчке, иако се помињало острво Крк у Хрватској", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је председник Србије јасно рекао да не можемо да прихватимо ништа што би нас наводило да купујемо скупљи гас.

"Не можемо да изложимо грађане додатном трошку, али ово отвара простор за даље разговоре", поручила је Брнабић.

Овај споразум у глобалу, закључила је Брнабић, отвара врата стратешке сарадње са САД, а не затвара друга врата, и у најбољем је интересу Србије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва