Вести

Брнабић: Гондола Брзећа - Мали Караман је први пројекат из програма "Србија 2025"

Нова гондола која од данас повезује Брзеће са Малим Караманом на врху Копаоника први је завршени пројекат из програма развоја "Србија 2025", изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је, на свечаном пуштању у рад нове гондоле, истакла да ће та гондола пуно значити за мештане тог краја, с обзиром да добијају потпуно другачију перспективу развоја.

"Желим да у здрављу користите ову гондолу још много деценија. Све најбоље желим Скијалиштима Србије и Копаонику и свима који се баве туризмом и угоститељством", поручила је Брнабић.

Очекује да ће гондола пуно значити за развој Брзећа и додаје да такви пројекти доприносе бржем развоју малих места.

"Ово је и први пројекат, за мене зато симболично још важнији, из програма ''Србија 2025'' који смо завршили. Тако да гурамо даље и настављамо јако", поручила је Брнабић.

 

Гондола завршена пет месеци пре рока

Новоизграђена гондола која повезује Брзеће са Малим Караманом на врху Копаоника завршена је пет месеци пре рока и то треба прославити, изјавила је Брнабић уз напомену да то неће утицати на промену ситуације у вези са вирусом корона.

Брнабић је то рекла у Брзећу на отварању гондоле, а одговарајући на питање новинара зашто је одлучила да баш данас отвори гондолу с обзиром да нам предстоје празници, да је Копаоник већ пун, а да медицински део Кризног штаба очекује повећање броја заражених и позива на поштовање мера и опрез.

"Ако ја не отворим данас гондолу не значи да људи неће долазити. Гондола је завршена и треба да је отворимо, а на неки начин ће помоћи и да смањимо гужве", рекла је премијерка.

Брнабић додаје и да су људи невезано за гондолу већ ту и истиче да се нико није заразио на скијању, већ у кафићима.

У том смислу, напомиње да је повећан инспекцијски надзор у угоститељским објектима.

"Гондола је завршена пет месеци пре рока и то треба прославити. Ово неће променити ништа у смислу короне", рекла је Брнабић.

 

Настављамо инвестиције у туристичку инфраструктуру

Брнабић је поручила да ће упркос пандемији вируса корона бити настављене инвестиције у туристичку инфраструктуру Србије.

Брнабић је рекла да су неки од пројеката који се планирају "оживљавање" Голије и Старе планине где постоји хотел, али нема довољно инфраструктуре, као и уређење Овчарско-кабларске клисуре које је почело да се ради паралелно са изградњом ауто-пута до Пожеге.

"Много је планова, Србија се пробија као туристичка дестинација и добро је што користимо ово време када сви ''брину бригу'' короне, коју и ми бринемо, али паралелно са тим инвестирамо. И ово ће проћи, а када прође ми знамо да ћемо имати додатне садржаје да понудимо и домаћим туристима, али и страним и да ћемо у томе имати конкурентну предност", навела је премијерка.

Нада се да ће то бити могуће још ове године, а свакако је сигурна да ће бити 2022.

Премијерка је подсетила да је гондола у Брзећу већ друга која се отвара у последњих месец, два дана, као и да је укупна инвестиција за те две гондоле 40 милиона евра.

 

 

Извор: Танјуг