Вести

Брнабић: Грчка је један од највећих партнера Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се у Атини са председницом Грчке Катерином Сакеларопоулоу.

Брнабић је грчкој председници захвалила на подршци коју та земља пружа Србији на ЕУ путу, на заговарању проширења и истакла да та подршка Грчке много значи Србији, јер су европске интеграције важан предуслов дугорочне стабилности.

Премијерка је председници Грчке пренела поздраве председника Србије Александра Вучића.

Брнабић је председници честитала јубилеј Грчке, будући да та земља ове године обележава 200 година од ослободилачког рата од Отоманске власти 1821. године, али и на томе што је Сакеларопоулоу прва председница Грчке у историји.

"Увек се радујем као премијерка Србије када овде имам састанке, заједничким пројектима, јер је Грчка један од највећих партнера Србије, политички и економски, а два народа везују братска осећања", рекла је Брнабић.

 

Споразум Србије и Грчке о укидању наплате роминга

Брнабић je изјавила да ће наредне седмице Србија и Грчка потписати споразум о укидању наплате роминга.

"Испреговарали смо са Грчком роминг споразум, према коме наши грађани који долазе у Грчку више неће плаћати тарифу роминга у иностранству, већ ће то бити као локални позив и слање СМС порука", рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да ће министарка за телекомуникације, трговину и туризам Татјана Матић већ следеће седмице доћи у Атину да потпише тај споразум, који ће одмах ступити на снагу.

"Учинили смо, као влада, све да олакшамо грађанима који планирају путовање у Грчку током лета", рекла је Брнабић.

Брнабић је пренела да је премијеру Грчке Киријакосу Мицотакису захвалила на томе што је Грчка једнострано признала наше дигиталне сертификате о вакцинацији.

"Од 14. маја, Грци отварају гранични прелаз Евзони и сви вакцинисани грађани Србије моћи ће без проблема да уђу у Грчку без иједне друге потврде", навела је премијерка.

Они који нису вакцинисани мораће да имају негативан пи-си-ар тест, рекла је Брнабић и истакла да је држава урадила све што је у њеној моћи да олакша грађанима пут у Грчку.

 

На лето Високи савет за сарадњу Србије и Грчке

У јуну или јулу биће одржан четврти састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, а током лета, или најкасније у септембру председник Србије Александар Вучић требало би да посети Грчку рекла је Брнабић.

“У зависности од његових обавеза, председник Вучић посетиће Грчку поводом отварања Kонзулата на Kриту, што је важна, велика, али и симболична ствар. Очекујемо да, у односу на његов календар, то можда буде у јуну, јулу, августу, најкасније у септембру”, рекла је Брнабић.

Брнабић је данас у Атини, поред учешћа на Економском форуму Делфи, у одвојеним сусретима, разговарала са премијером и председницом Грчке.

Kако је рекла, на састанку са грчким премијером договорен је састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке.

Подсетила је да је на претходном састанку, у децембру 2019. потписан Споразум о стратешком партнерству, па су и политички и економски односи подигнути на ниво стратешког партнерства.

“Током 2020. нисмо имали састанак због епидемиолошке ситуације и кризе изазване корона вирусом. Очекујемо да у јуну или јулу имамо следећи, четврти састанак Високог савета, што би била и прва посета Kиријакоса Мицотакиса Србији”, рекла је Брнабић.

По питању економских односа, Брнабић је издвојила значај два пројекта - брже железнице и гасног повезивања.

“Брза железница се наставља на пројекат који сада имамо, од Будимпеште до Београда, и оно што ћемо радити са Европском унијом, од Београда до Ниша и даље до Северне Македоније, да се то настави до луке Пиреј, преко Скопља, Солуна, до Атине. Имамо стратешку сарадњу са кинеским Kоском, који је власник луке Пиреј и желимо да уложимо што више у тај железнички правац, како би Србија била централна транспортна линија за железнички саобраћај”, нагласила је Брнабић.

Други важан пројекат је гасовод од Александропулоса, као део диверзификације наших гасних интерконекција.

Брнабић је навела да ће се у септембру или октобру кренути у изградњу наше гасне интерконекције до Бугарске, док је Грчка већ 95 одсто завршила њихову гасну конекцију до Бугарске.

“Ту правимо стратешки правац који ће значити додану енергетску сигурност и стабилност”, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да Грчка остаје уз Србију и по питању Kосова и Метохије и на путу европских интеграција.

“Захвалила сам им се на подршци, на посвећеном приступу и поштовању међународног права те непризнавању једнострано прогалшене независности тзв. Kосова”, рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила и да је Грчка једна од земаља која пружа континуирану подршку агенди проширења ЕУ, Србији без изузетка даје одобрење за преговарачке позиције и једна је од земаља која Србију највише “гура” у том процесу.

 

 

Извор: Танјуг