Вести

Брнабић и Гелдер о будућој сарадњи у заштити животне средине

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са регионалном директорком Светске банке Линдом Ван Гелдер о будућој сарадњи са овом финансијском институцијом кроз пројекте заштите животне средине и енергетске транзиције, као и подршци преласку на "зелену економију".

Посебна пажња биће посвећена пројектима подизања еколошких стандарда и техничка подршка у области подизања квалитета ваздуха.

Брнабић је навела да је последњих година уложено око 600 милиона евра у изградњу филтера у термоелектранама "Kостолац" и "Никола Тесла", што је један од најзначајнијих еколошких пројеката, с обзиром на то да су термоелектране препознате као један од највећих загађивача, оценила је Брнабић.

У току су пројекти гасификације и замене котлова, као и пројекат пошумљавања, који ће у значајној мери утицати на подизање квалитета ваздуха и испуњавање стандарда и циљева Европске уније, навела је Брнабић и додала да ће се до краја године кренути и у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама у Србији.

Линда Ван Гелдер поручила је да ће Светска банка пружити техничку помоћ у решавању важних еколошких питања, која је и део ширег програма сарадње са Србијом и подршке програму структурних реформи.

Говорећи о новом програму сарадње, истакла је да Светска банка подстиче и подржава Србију у преласку на "зелену економију" и пружа подршку еколошкој одрживости привреде и енергетској транзицији земље, што је уједно и део зелене агенде Европске уније.

Брнабић је захвалила представницима Светске банке на досадашњој сарадњи и истакла да очекује да ће и наредни програм сарадње бити једнако успешан.

 

 

 

 

Извор: Танјуг