Вести

Брнабић: ИКТ носилац развоја и економског раста Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија ове године остварити више од милијарду евра суфицита од извоза услуга у области информационо-комуникационих технологија (ИКТ), што је већи суфицит од било које друге индустрије, напомињући да смо у тој области већ постигли родну равнопоравност.

Брнабић је, на отварању конференције „Women in Tech“, одржаној у организацији компаније Хуавеј и АФА заједнице у Југословенској кинотеци, поручила да се дошло до тога да је ИКТ најјача индустрија у Србији, додавши да смо тек на почетку и да је  створена основа за даљи раст.

Суфицит у ИКТ индустрији ове године биће преко милијарду евра, у прехрамбеној индустрији за првих седам месеци 388 милиона евра, ауто-индустрији 414 милиона евра, а у пољопривреди 430 милиона евра. ИКТ је заиста носилац развоја економског раста и додате вредности која се овде ствара, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, просечна зарада у овој области три пута је већа од просечне плате у Републици и износи 175.000 динара.

Брнабић је навела да у Канцеларији за ИТ и еУправу ради 65 одсто жена, да 64 одсто победничких тимова на такмичењима из информатике у основним школама чине девојчице и да је Србија већ остварила циљ родне равноправности у области дигиталних технологија.

Брнабић је истакла и да Влада помаже развој ИКТ сектора како би млади, образовани и паметни људи могли да остану у својој земљи и да ту оснују породице и граде каријере, да они који су отишли могу да се врате, као и да странци који желе да овде дођу имају прилику да пронађу посао.

 

 

Извор: Танјуг