Вести

Брнабић: Имамо амбициозне планове и за Јабланички округ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дводневну посету Јабланичком округу наставила је обиласком Лесковца, Власотинца и Црне Траве где је поручила да Влада Србије има амбициозне планове за тај округ.

Брнабић је рекла да јој значи да разговара са грађанима и да на лицу места види шта је урађено који су приоритети.

Током посете Општој болници рекла је да је доста урађено у здравственим институцијама и у Лесковцу и Врању.

Нагласила је да у лесковачкој болници ускоро почиње друга фаза радова која подразумева комплетну реконструкцију и набавку додатне опреме, што ће, како је додала, коштати 42 милиона евра.

Подсетила је у првој фази рађено на енергетској ефикасности - саниран је кров, замењени су прозори, сређена је фасада на Општој болници.

"Имамо амбициозне планове. Посета окрузима ми помаже, а након Нишавског и Пчињског ускоро се спремам за Топлички округ, помаже ми да на терену видим приоритете шта је оно што људи мисле о нашем раду, шта су њихови основни приоритети", рекла је председница Владе.

Додала је да се некада приоритети локалне самоуправе и грађана разликују и да то жели да чује.

Навела је да су грађани Медвеђе, где је јуче била, јако задовољни улагањем у Сијаринску бању.

И цео комплекс, како додаје, треба да се обнови, а остаје питање да ли га приватизовати или оставити у већинском власништву ПИО фонда.

План је, према њеним речима, и да се уложи око 400 милиона у Царичин град и да са министром Јадранком Јоксимовић нађе начин да се за то обезбеде европски фондови.

Све су то ствари које имају огроман потенцијал, свако улагање ће се вишеструко вратити рекла је Брнабић.

Председница владе подсетила је и на иницијативу да пут преко Радан планине, који би повезао Куршумлију и Ђавољу Варош, Сијаринску бању па и Царичин град.

Брнабић је у Лесковцу након Опште болнице разговарала са менаџментом, обишла и Постројење за пречишћавање отпадних вода у селу Богојевце.

 

Држава неће ниједног радника Геокса оставити на цедилу

Брнабић је нагласила да држава ниједног радника Геокса неће оставити на цедилу, те да читава влада свакодневно ради на решавању тог проблема.

"У сталном сам контакту са надлежним док их не запослимо у некој од постојећих фирми или док не доведемо нове инвеститоре", рекла је Брнабић на питање новинара шта ће бити са тих 1.200 радника док не стигне решење које је председник најавио до краја године - од чега ће они до тада живети и плаћати кредите.

Брнабић је рекла да је у сталном контакту и са челницима Врања, Националном службом запошљавања и надлежнима којима је посао да воде рачуна о радницима Геокса.

Како је рекла људи свугде у свету остају без посла, а треба имати на уму да је током пандемије незапосленост у Србији пала, али да је у неким земљама Европе порасла и изнад 20 одсто.

То се дешава свугде у свету, изгубили смо једну фабрику, читава земља разговара о тој једној фабрици, рекла је Брнабић и нагласила да ће се сви у влади бавити проблемом тих 1.200 радника.

Изразила је и жаљење што сви причају о Геоксу а не о 50.000 отворених радних места.

Брнабић је на питање да ли ће инспекција реаговати у случају радника у "Аптиву" у Лесковцу, уз констатацију новинара да су ти радници мета мобинга и да су између осталог били приморавани да потписују да ће радити по 12 сати.

Брнабић је рекла да то није тачно, да инспекције раде свој посао и да реагују увек када се не поштују права радника, па и у случају "Аптива".

"Радници, како је рекал нису били приморани да раде 12 сати, дата им је могућност да додатно зараде, инспекција је наложила да таква могућност не може да постоји", рекла је Брнабић и нагласила да увек разговара са синдикатима и да жели да чује проблеме радника.

Такође позвала је новинаре да кажу да ли имају неки конкретан пример и да ће послати инспекцију.

"На жалост тешко можете да се борите против дезинформација", рекла је Брнабић и додала да је и са "Јуром" причала најмање три пута током пандемије и не смо она већ и градоначелници и министарство за рад, како би обезбедили да они који су желели да наставе процес то учине на безбедан начин.

Подсетила је да је Србија током пандемије издвојила осам милијарди евра које су биле пакет помоћи да би сачували радна места, а фабрике наставили рад.

"Било је то 17,5 одсто нашег БДП-а", рекла је Брнабић и нагласила да су толика издвајања направиле још можда само четири земље на свету.

На питање о извођачу радова на Тргу у Лесковцу Брмабић је рекла да је већ обавестила кабинет да позове надлежне из те фимре јер је оно што раде најблаже речено неприхватљиво.

На питање да ли је случајно то што није обилазила општине где Српска напредна странка није на власти, Брнабић је рекла да као председница владе ради у радно време, а након тога обилази градске одборе.

"У Сурдулици и Прешеву, Бујановцу обишла сам општинске одборе Српске напредне странке да видим како странка ради, да им дам подршку али и да чујем и представнике Срба који нису у власти", рекла је Брнабић.

Била је то, како је додала, прилика да чује да немају водоснабдевање, да не могу да кандидују пројекте за реконструкцију локалних путева, да Срби не могу да се запосле у јавним комуналним предузећима на локалу.

 

Волела бих да Лесковац буде прва престоница културе

Брнабић је нагласила током посете Лесковцу да је тај град светионик културе, а лесковачки Народни музеј пример како сваки музеј у већем граду треба да изгледа.

Подсетила је на конкурс Министарства културе и информисања да се градови пријављују за Националну престоницу културе и нагласила да би волела да прва престоница буде Лесковац.

Брнабић је честитала Народом музеју у Лесковцу на свему што раде, што су годинама проглашавани за најбољи музеј у Србији, и нагласила да су они управо пример како треба да се чува култура.

"Молим вас аплицирајте, волела бих да Лесковац буде прва национална престоница културе, то ће одлучити комисија, али за то што кажем има много разлога", рекла је Брнабић и нагласила да је то повод и да се значајно уложи у кулутру, у инистуције.

Циљ нам је да се децентрализује култура, рекла је Брнабић и да све не буде само у Новом Саду, Нишу или Београду, да градови попут Лесковца добију назад свој сјај.

Национална престоница културе биће бирана на две године, подсетила је Брнабић током посете Јабланичком округу.

 

Циљ да просечна плата у Лесковцу буде на републичком нивоу

Брнабић је нагласила да је Јабланички округ по стопи незапослености изнад републичког просека, али да је по просечним примањима испод и да ће надлежни радити да та разлика нестане.

Изразила је задовољство што је Лесковац сертификован као локална самоуправа са повољним пословним окружењем, што се, како је нагласила види по степену инвестиција и степену незапослености.

Лесковац је привукао велики број инвестиција и тиме помогао округу да се смањи незапосленост - званична стопа је 7,1 одсто, значајно нижа од републичког просека, рекла је Брнабић.

Изразила је незадовољство што је просечна плата испод републичког просека, али је и нагласила да ће сви радити додатно као би та разлика нестала, како би имали Јабланички округ који прати просек републички у свему, само не по незапослености.

Настављамо даља улагања, када људи имају радна места и примају плату потребно је да она буде већа али и да задовоље своје друге потребе у спорту, култури и квалитету живота, рекла је Брнабић.

Ради се на томе, тако што градимо и инфраструктуру, рекла је Брнабић и додала да је задовољна оним што је видела.

"Драго ми је што се гради најмодернија инфраструктура са четири коловозне траке, са тротоаром и бициклистицком стазом и то је неки стандард који морамо да држимо", рекла је Брнабић поводом радова у Булевару Николе Пашића који је део обилазнице око Лесковца.

Подсетила је да је 2018. године посетила Лесковац, када је реновирана инфективна клиника у коју, како је додала, није улагано од 1947. године, када је направљена.

Замислите како би прошли да смо дочекали пандемију да нисмо уложили ни динар, увек се исплати улагати одговорно, рекла је Брнабић.

У болницу улажемо, али и у канализациону мрежу, санитарну депонију, како би испунили све стандарде за заштиту животне средине у Лесковцу, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је четврти пут у Лесковцу и да је циљ да или она или неко од министара или председник дођу у Лесковац крајем октобра или почетком новембра, да се обележи крај радова на заобилазници и реконструкцији болнице у коју ће бити уложено 43 милиона евра.

 

 

Извор: Танјуг