Вести

Брнабић: Култура и образовање компаративне предности данашњице

Почетак изградње зграде Факултета музичке уметности (ФМУ) као и реконструкције и доградње Факултета примењених уметности (ФПУ) могу се очекивати крајем 2022. или почетком 2023. године, најавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић се поводом расписивања конкурса за идејно решење за зграду Факултета музичке уметности са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем обратила у простору Музеја југословенске кинотеке.

Нова зграда која ће бити прво стално решење за Факултет музичке уметности од оснивања 1937. године биће изграђена на Доњем Дорћолу, док ће Факултет примењених уметност добити проширење на садашњој локацији у Карађорђевој улици.

Брнабић је овом приликом поручила да Србија треба да наступа и као држава која има културну снагу, те навела да у 21. веку када ће због 4. и 5. индустријске револуције многи послови бити аутоматизовани никада се то неће десити са културом, идејама и креативношћу.

Додала је да ће улагања у те секторе Србију етаблирати као силе и снаге у култури, и омогућити компаративну предност.

Брнабић се заложила за стварање услова да се Србија издваја по идејама и образовању, јер су како је рекла култура и образовање компаративне предности у 21. веку, и навела да сматра да ће и улагања у зграде Факултета музичке уметности и Факултета примењених уметност томе допринети.

Истакла је да је од 2014. године било низ капиталних пројеката у култури, као што је отварање Народног и Музеја савремене уметности у Београду, улагање у позориште у Врању као и инвестирање у Суботичко позориште чији се завршетак очекује.

Брнабић, министар и стална представница током догађаја били су у прилици да у друштву декана виде изложбу радова студената Факултета примењених уметност и чују како певају студенти Факултета музичке уметности .

 

Србија показала да не толерише једностране потезе

Брнабић je оценила да је договором око таблица добијена безбедност, да је демонстрирано да Србија не толерише једностране потезе, али и да се подсетило на одредбе резолуције 1244.

Брнабић је у изјави, после обиласка изложбе радова студената Факултета примењених уметности у Југословенској кинотеци, истакла да су договором у Бриселу сачувани мир, безбедност и стабилност, јер је ситуација била на ивици.

Како је навела, Србија је показала да не толерише једностране потезе Приштине, што је добро за обе стране.

Брнабић је указала на повлачење јединица РОСУ и подсетила на Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, јер на административним прелазима могу бити само јединице КФОР, као и на договорено Бриселским споразумом о имплементацији договореног и формирање Заједнице српских општина.

Брнабић је истакла да је овим договором добијено више него што је договорено 2011. године, али мање него што смо имали права пре 2007. године.

Како је навела, добит је и став Европске уније по питању да је пресуда Ивану Тодосијевићу противправна и изразила наду да ће то и Приштина чути.

 

Кризни штаб следеће недеље - стратегија је вакцинација

Брнабић је најавила седницу Кризног штаба за борбу против ковида за следећу недељу.

Брнабић је додала да Кризни штаб "није укинут", да то тело ради и кад нема седнице, и истакла да не верује у рестриктивне мере јер је вакцинација једини излаз.

Према њеним речима, увођење рестриктивних мера дало би резултате, који би се кроз неко време опет изгубили, па би опет требало уводити рестриктивне мере што би завршило у небројено таласа.

Ментално здравље нације не може да издржи тај круг унедоглед, додала је Брнабић.

Због тога је стратегија - вакцинација грађана Србије, односно примање прве и треће дозе вакцина, истакла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да су у Србији на снази мере ношења маске у затвореним просторима, као и на отвореном где су људи близу једни другима.

Брнабић је оценила да би увођење рестриктивних мера сада као у време када вакцина није постојала било признање да вакцинација није важна.

Брнабић је апеловала на солидарност и одговорност како би се повећао број вакцинисаних, и поновила да држава сама не може да победи пандемију него да јој у томе треба подршка грађана, односно да победе заједно.

 

 

Извор: Танјуг