Вести

Брнабић: Много ћемо изгубити ако наседнемо на провокације Приштине

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Њујорку да је Србија много тога постигла у претходном периоду и да зато не сме да наседа на провокације Приштине, али и да мора позвати све партнере да реагују како би се сачувао мир.

"Имамо толико тога да изгубимо и зато не смемо да наседамо на провокације, али морамо да дамо јасну поруку свим нашим партнерима, колико год се не слагали по питању Косова и Метохије, да су важни мир и стабилност и да реагују на време, како не би даље доводили у опасност мир и стабилност и све оно сто смо градили до сада", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је данас одржала први састанак са премијером Белгије Александром Де Круом, којег одлично познаје, јер су били заједно у групи младих лидера за Европу у оквиру Светског економског форума.

Брнабић је рекла да је састанак био срдачан и искрен, да су причали о европским интеграцијама Србије и шта смо урадили у области владавине права.

Брнабић је навела да је Србија припремила два кластера, али да на међувладиној конференцији у јуну нисмо од Белгије добили зелено светло за њихово отварање, тако да је покушала да представи Кроу шта смо све урадили како би добили сагласност за то у децембру.

Брнабић је рекла да је велики део састанка посвећен тензијама и проблемима на Косову и Метохији који су сада актуелни, с обзиром да је Белгија међу првима признала независност Косова.

"Рекла сам му да не можемо да се сложимо, али да мислим да је потребно да прате шта се дешава и који су потези Приштине, и да ли Приштина поштује међународне споразуме, а поготово оне преговаране под окриљем Европске уније чији је гарант, као што је Брислески споразум и када ће бити формирана Заједница српских општина и да ли Бриселски споразум још важи или га нема, да би знали како да се понашамо, у складу са тим", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала белгијском премијеру да је ове године било највише напада на Србе и да од оружаног сукоба никада није била гора безбедносна ситуација и поред тога што такозвано Косово ужива подршку неких чланица Европске уније, али и Сједињених Америчких Држава, као и да је то и даље територија са најмањим бројем повратника од свих постконфликтних подручја на свету.

Брнабић је додала да је предочила Круу какве поруке шаљу Аљбин Курти и приштинско руководство.

Брнабић је у Њујорку одржала и састанак са америчким конгресменом Ериком Сволвелом и додала да је амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић покренуо иницијативу да имамо много бољу комуникацију са Демократском странком у Сједињеним Америчким Државама, што до сада није био случај.

"Сволвел предводи групу младих конгресмена ДС у конгресу и изузетно је заинтересован за оно што се дешава у Србији, и жели лично да ради на бољој комуникацији између Србије и Сједињених Америчких Држава, и странке којој припада, где је јако добро позициониран, што ће нам бити залог за будућност када је реч о односима са том странком", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да су причали и о њеној евентуалној првој званичној посети Сједињеним Америчким Државама, али и ономе што се дешава на Косову и Метохији и колико је Србији у интересу да буде конструктивна, флексибилна и толерантна.

Брнабић је предочила Сволвелу да Србија, ипак, има своје црвене линије, као и да Курти и други албански политичари на Косову и Метохији користе то што за Сједињене Америчке Државе тренутно Западни Балкан у фокусу, као ни Европска унија.

"Само сам желела да им скренем пажњу да се ситуација усложњава из дана у дан и да их молимо да се умешају и виде шта се дешава, и да помогну да се сачува мир и стабилност", навела је Брнабић.

На питање шта ће рећи сутра у свом обраћању на генералној дебати Уједињених Нација, Брнабић је рекла да ће се њен говор базирати пре свега на ситуацију са ковидом, што је тема дебате, као и опоравку у постковид периоду, али да ће говорити и о ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је нагласила да је изузетно важно да свет то чује и да упутимо поруку пре свега онима који ће бити заинтересовани за оно што имамо да кажемо - да ли ће Србија послати поруку мира и стабилности или ћемо одговорити на један другачији начин за све ове провокације.

"Приштина само жели да нас испровоцира да би одговорили на једнак начин", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Србија много тога постигла по питању финансија и привлачења страних инвестиција.

Брнабић је рекла да ће ускоро бити отворен и највећи развојни центар америчке компаније НЦР.

Брнабић је рекла да ће говорити о томе шта је Србија све урадила током пандемије, чиме може да се похвали и како је помагала друге земље, у региону, поједине чланице Европске уније, Азије и Африке.

Брнабић је поручила да можемо само сви заједно да победимо ову ситуацију и да је зато важан мултилатерализам, као и да једино заједно можемо или да победимо или изгубимо.

 

 

Извор: Танјуг