Вести

Брнабић: Највећа ми је част што представљам своју земљу

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је током њеног данашњег председавања Генералном дебатом 148. скупштине Интерпарламентарне уније било говора о 25. годишњици агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

Како је рекла Брнабић, о томе је говорио руски представник Константин Косачев, који је указао и на штету која је начињена за међународни правни поредак једностраним проглашењем независности тзв. републике Косово, "односно људи у Приштини''.

Брнабић је додала да се пре седнице састала са делегацијом Кине.

''Одличан састанак, господин Сјао, потпредседник Свенародног Конгреса Кине јако је добро упознат са сарадњом Кине и Србије, нашим челичним партнерством. Чини ми се да је тај састанак био припрема за посету председника Кине Си Ђинпинга Републици Србији на позив председника Вучића. И та посета се приближава, што је велика част за Републику Србију и хвала председнику Вучићу што је упутио позив и инсистирао да до посете дође што пре'', рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да ће парламентарна група Пријатељства са Кином бити још снажнија у овом парламентарном сазиву, додајући да се планира посета делегације Републике Србије Кини.

''У последње три године Кина је највећи појединачни инвеститор у Републици Србији, ако се не варам износио је више од милијарду и 200 милиона евра у прошлој години'', додала је Брнабић.

Брнабић је навела да следи састанак са председавајућим парламента Малте, што је важно јер се, према њеним речима, тиче Савета Европе, али и сарадње Србије са ОЕБС-ом, јер они тренутно председавају том организацијом.

Додала је Брнабић да очекује и да министар спољних послова Малте посети Србију током  априла.

На питање како оцењује дводневну посету Женеви, Брнабић је рекла да је та посета била велико искуство за њу, јер су Интерпарлементарна унија и парламентарна дипломатија потпуно другачије у односу на вођење Владе.

"Тако да је то било ватрено крштење за мене, али сам имала искусније колеге које су ми помогле. Опет то је тај процес учења и мени је увек највећа част што представљам своју земљу Србију", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг