Вести

Брнабић: Нећемо стати док се не открију налогодавци убиства Ивановића

Премијерка Србије, Ана Брнабић, поручила је да Србија неће стати у истрази убиства лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића, све док се, како каже, не открије права истина, а не оно што би некоме одговарало.

Брнабић је, пред почетак помена поводом годишњице убиства Оливера Ивановића у Храму Светог Саве у Београду, рекла да Београд истрагу води сам без подршке привремених институција у Приштини и међународних чинилаца на KиМ, пре свега ЕУЛЕKС-а.

"Ми смо, председник и ја, више пута разговарали у са УНМНИK-ом и ЕУЛЕKС-ом. Немамо нарочиту подршку, али ми водимо нашу истрагу", рекла је Брнабић.

Упитана да ли има било какве информације докле се стигло са истрагом српских органа, она је рекла да има одређена сазнања, али да о томе не може да говори, јер је ситуација на KИМ таква да поново ни заштићени сведоци Специјалног суда нису заштићени и да се њихова убиства не могу спречити.

"Не могу у овом тренутку ни о чему да поричам на ту теми, зато што било шта што кажемо може да угрози и људе и истрагу, коју водимо везаних руку од стране привремених институција и међународних институција на KиМ", навела је она.

Kоментаришући оптужницу против шест Срба на Kосмету, Брнабићева је рекла да ти људи не могу да очекују правично судење.

Истакла је да је та оптужница за убиство Оливера Ивановића за њу фарса и да су докази контрадикторни.

"Цео тај процес се води на начин какав смо видели", рекла је Брнабић и додала да ће се о томе причати, као и о заштити српског народа на северу KиМ.

Брнабић каже да је убиство Оливера Ивановића само једна од ствари које се дешавају Србима на KиМ.

"И рекла бих, само једна од ствари која је служила да заплаши Србе на KиМ, и то како се та истрага води довољно говори колико им је стало да заштите било кога", сматра Брнабићева.

Поручила је да ће Србија да сачува мир и да ће се трудити са очува стабилност са српски народ где год он живео.

 

 

Извор: Танјуг/РТС