Вести

Брнабић: Нема потребе одлагати почетак школске године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је Факултет ликовних уметности где је најавила реконструкцију и изградњу нових објеката за тај Факултет, али и за Факултет музичке уметности и Факултет примењених уметности.

Брнабић је оценила да се морају побољшати услови за рад радницима у култури и на тај начин им показати колико је држави важан њихов рад, као и да би се од почетка каријере осећали као довољно признати чланови друштва.

Брнабић је рекла да постоји неколико аспеката из којих је реконструкција и изградња још једног објекта за Факултет ликовних уметности, након чега ће тај Факултет имати на располагању 9.500 квадратних метара, важна и рекла је да је један од њих тај што се ред мора уводити у земљи.

"Недопустиво је да имамо објекте чија је градња започета пре 30, 40 година, а да је незавршена. Овде имамо објекат са чијом изградњом је започето деведесетих година и стоји у сивој фази јер није имао дозволе за рад. Време је да га уклонимо и да изградњом и реконструкцијом дамо свим студентима и професорима боље услове за рад", рекла је премијерка.

Поред ФЛУ, планира се и изградња зграде за Факултет музичке уметности, који како је подсетила Брнабић, ради више од 80 година у привременом објекту у парку Мањеж.

"Студенти вежбају на ходницима, у тоалетима, потпуно неусловно за рад преко 80 година. На тај начин им као друштво шаљемо поруку да нам нису важни иако нам дају и остављају велику вредност", рекла је Брнабић.

Како је навела, за Факултет музичке уметности су се много борили и тражили праву локацију, а сада је одређена локација на доњем Дорћолу у оквиру линијског парка.

"Ради се на документацији, биће на 25.000 квадратних метара и тиме шаљемо потпуно другачију поруку и кажемо им на прави начин хвала", нагласила је премијерка.

И Факултет примењених уметности има неусловну зграду, рекла је Брнабић и додала да ће се за тај Факултет радити цео потез од Карађорђеве улице до Косанчићевог венца, а имаће 11.500 квадратних мера.

Навела је да су садашњем државном руководству образовање и култура посебно важни и да морају да побољшају услове у којима раде млади уметници.

"Свакако морамо да побољшамо услове у којима раде наши млади уметници како бисмо као држава дали сигнал да су нам образовање и култура важни, јер сва се друштва на то ослањају. У 18. и 19. веку министарства силе била су министарство унутрашњих послова и војске, а у 21. веку просвете и културе", рекла је премијерка.

 

Нема потребе одлагати почетак школске године

Брнабић је изјавила да нема потребе да се почетак школске године помера за две недеље како је затражила унија синдиката.

Брнабић је током обиласка Факултета ликовних уметности у Београду рекла да су Кризни штаб и Влада Србије довољно рано дали препоруке школама за одвијање наставе и да су сви имали довољно времена да се припреме.

Додала је да би било бесмислено да су препоруке дали раније јер нико није могао да предвиди епидемиолошку ситуацију, која се и сада прати и од чега ће и убудуће зависити како ће се одвијати настава у школама.

"Од епидемиолошке ситуације зависи како ће се ситуација даље одвијати, ако буде боља, дозволићемо већа одељења, а ако буде лошија, ићи ћемо на онлајн наставу", навела је премијерка.

Додала је и да је Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" направио посебан тим који се бави само школама, односно који ће пратити епидемиолошку ситуацију само у школама.

"У овом тренутку мислим да нема потребе да се помера почетак школске године за две недеље, сви су имали времена да се припреме. Мислим да је важно да деца крену у школу, посебно најмлађи", рекла је премијерка.

Упитана да ли Влада размишља да обезбеди школама и заштитне маске, Ана Брнабић је рекла да ће Влада бити ту да пружи сву подршку како би сви били безбедни.

Подсетила је и да су обезбеђени рачунари за сву децу која их нису имала када су школе затворене због епидемије вируса корона.

 

Подршка декларацији, али не заборављамо пријатеље

Брнабић је изјавила да је потписивање декларације ЕУ о Белорусији нешто што је потребно да Србија ради у оквиру синхронизације спољне политике са политикама Уније, али је истакла и да Србија не би смела да заборави пријатељски однос са Александром Лукашенком.

Брнабић је рекла да она лично никада ниће променити политику према Белорусији и подсетила је на чин пријатељства и подршке Александра Лукашенка Србији, који је једини државник који је посетио нашу земљу за време НАТО бомбардовања.

"То Србија не сме да заборави. Ми имамо јако добре односе са Белорусијом, а то што смо се придружили декларацији не значи да се наши односи засновани на пријатељству мењају", рекла је Брнабић.

Упитана да ли ће и пријатељ Лукашенко разумети придруживање Србије декларацији, Брнабић је рекла да то није питање за њу и да само може да каже да се нада ће то разумети на прави начин.

 

Ко ће боравити у кући Јованке Броз одлучиће нова влада

Да ли ће кућа Јованке Броз након реновирања и сређивања бити кућа новог премијера, о томе треба да одлучи нова влада, изјавила је Брнабић, уз опаску да је она одлазећи премијер и да о томе не одлучује.

Брнабић је навела да та кућа није власништво Јованке Броз већ државе Србије и додала да тиме што се та кућа сређује држава показује озбиљност.

"У озбиљној држави каква ја мислим да јесмо од 2014. чува се, не пушта се да пропадне. То је једна од низа кућа у које смо уложили новац да не би пропадале, да не би биле ругло. Добра вест је што реновирамо државну имовину и што не допуштамо да буде ругло", навела је Брнабић.

На питање да ли ће она бити нови мандатар, Брнабић је поновила да то није питање за њу и да је у уставној надлежности председника Републике да предложи мандатара будуће Владе.

 

Ми смо први узели кредит за инфраструктуру у култури

Издвајања из буџета за културу расту из године у годину, изјавила је Брнабић која је истакла да се не могу гледати само издвајања која потичу из Министарства културе јер се култура финансира и из других буџетских канала.

Брнабић је рекла да она предводи прву Владу која је узела кредит за инфраструктуру у култури.

Како је навела, из тог кредита завршена је фасада на Народном позоришту, али још нису ни приближно обезбеђени услови за рад ансамбла и у том смислу навела да и фундус пропада.

"Ужасни су услови, једна од ствари за коју смо узели кредит је комплетна реконструкција Народног позоришта. Од тог новца отвараћемо и алтернативну сцену Народног позоришта на доњем Дорћолу. То је један од пројеката који ће бити финансиран из кредита, као и Павиљон Цвјете Зузорић, а и изградња нове галерије за шта ће она предложити да буде легат Владимира Величковића", навела је Брнабић.

Додала је да се у културу инвестира и у другим градовима по Србији и подсетила да је за време епидемије вируса корона из буџета издвојено за самосталне уметнике.

"Наставићемо да улажемо, важно је да гледамо стратешки шта је важно и шта ће највише помоћи људима који раде у култури", рекла је премијерка.

Како је рекла, када су у питању повећања за национална признања за културу, њена је жеља да се повећају.

 

Телекомом да се баве надлежне институције, не Мариника Тепић

Уговором са Телекомом о којем је говорила потпредседница С СП-а Мариника Тепић треба да се баве надлежне институције, изјавила је Брнабић, истакавши да за њу Тепић није кредибилан извор ниједне информације.

Брнабић је навела да не зна ко још може Маринику Тепић да схвата озбиљно после неколико лажних афера које је произвела својим изјавама, а да се чак није ни извинила грађанима након што је утврђено да говори лажи.

Такође, како је рекла премијерка, није у реду, нити поштено, за тржиште се борити на тај начин и лагати о конкуренцији.

"Надлежне институције треба да раде свој посао, Мариника Тепић није за то надлежна и свако ко мисли да је она кредибилан извор за било какву информацију, мислим да греши", рекла је Брнабић.

Подсетила је на лажне изјаве Маринике Тепић да се на добру Моровић узгаја марихуана, као и да је оптуживала државу да је у почетку епидемије вируса корона увела забрану кретања како би аутобусима у то време насељавала мигранте.

"Када се показало да је то нетачно, нити ју је неко позао на одговорност, нити се извинила. Мариника Тепић није кредибилан извор информација, а молим и апелујем на надлежне институције да раде свој посао. Мислим да је јако лоше да се пласирају лажне вести и мислим да је лоше за фер тржиште да једна компанија користи своје медије да напада другу", рекла је премијерка.

Како је рекла, Телеком шта год да ради, ради добро, кренули су коначно да се боре, а прошла су времена када су се јавни ресурси користили за прављење приватних компанија, конкретно СББ.

"Телеком мора да се бори, он је власништво грађана Србије, у једној години имају 660.000 нових корисника, а од када је почео да се бори сустигао је и СББ", рекла је Брнабић.

Упитана шта мисли како ће страни инвеститори реаговати на нападе на стране компаније, Брнабић је рекла да никада није напала ниједну страну компанију, већ да напада СББ.

"Причала сам о домаћој фирми СББ, о томе како је настала, расла и развијала се и то знају сви грађани Србије. Стране инвеститоре не нападамо, а како се они осећају у Србији говоре најбоље бројеви", рекла је Брнабић.

Додаје да је Србија у последње три године два пута проглашена за лидера у привлачењу страних инвестиција, а да је 83 одсто страних инвеститора у једној земљи рекло да би поново инвестирало у нашој земљи.

"Не знам како се осећају, али очигледно је да имају поверења да улажу код нас", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг