Вести

Брнабић: Нови пакет помоћи "кисеоник" привреди

Влада Србије усвојила је данас трећи пакет мера помоћи грађанима и привреди који ће помоћи да се смање негативне последице корона вируса, да људи сачувају радна места, да привреда не изгуби "кисеоник", али и да грађани преживе ова тешка времена, изјавила је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

Представљајући трећи пакет мера помоћи, Брнабић је истакла да је држава на том пакету мера почела да ради још крајем 2020. године и да је вредан 249 милијарди динара.

Истакла је да је нови пакет био потребан јер је било очигледно да ће се криза изазвана пандемијом наставити и у овој години.

Брнабић је навела да су претходна два пакета била од велике помоћи да привреда "преживи" овај тежак период, који је у економском смислу, истиче, најтежи од Другог светског рата.

Брнабић је истакла да се држава борила на два фронта - здравственом и привредном.

Подсетила је да је она водила здравствени Kризни штаб, док је председник Србије, Александар Вучић, водио економски Kризни штаб и захвалила му се што је учествовао у креирању сва три пакета мера помоћи.

"Србија је на оба фронта успела да оствари феноменалне резултате. Данас читав свет говори о Србији као моделу у борби против корона вируса и надам се да ће се за неколико месеци говорити о привредном успеху Србије, као што се сада говори о успеху наше земље у вакцинацији", нагласила је Брнабић.

Брнабић је навела око седам резултата који су, истиче, резултат остварења свега што је држава постигла кроз претходна два пакета подршке.

Истакла је да је Србија прошле године имала пад БДП-а од само један одсто, што је, подсећа, био најбољи економски резултат у Европи.

"Међутим, ти резултати нису само у БДП-у. Током 2020. године, када је читава светска привреда трпела, наша индустријска производња је била за 0,4 одсто већа него у 2019. години", указала је Брнабић.

Истакла је и да је прошле године регистровано за 50.500 више запослених.

Брнабић је навела и да је током 2020. порастао и извоз и да је износио 17,5 милијарди евра, док је у 2019. години био 17,1 милијарду евра.

"Плате и пензије су наставиле да расту. Последњи податак је да је просечна плата у новембру била 518 евра. Инфлација је остала стабилна и износи 1,6 одсто. Такође, јавни дуг је под контролом, што је необичајено за ову годину, када су најуспешније економије имале значајано повећање јавног дуга, код нас је и даље испод 60 одсто, то јест 56,8 одсто БДП", рекла је Брнабић.

Истиче да два пакета показују да су била успешна и добро осмишљена, али и да је наша привреда била "жилава".

Брнабић је навела и да су страни инвеститори наставили да улажу у нашу земљу и да запошљавају, али и да производе и извозе.

"Србија је показала да је јака и стабилна држава и да и грађани и привреда могу на њу да рачунају у најтежим тренуцима", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да трећи пакет мера подршке треба да настави у том правцу, односно поново држава даје подршку не само привреди, већ и пунолетним грађанима, а посебно пензионерима.

 

У наредном периоду већа контрола на скијалиштима

Брнабић је изјавила да ће у наредном периоду, а нарочито током предстојећег викенда, бити повећана инспекцијска контрола на скијалиштима, у ресторанима и кафићима, а у циљу спречавања ширења заразе корона вирусом.

Одговарајући на питање шта држава предузима по питању повећања броја заражених, а који нарочито долазе због пуних планина, Брнабић је одговорила да бројеви расту јер се више тестира, али да проценат заражавања стагнира.

"Позитивна ствар је што проценат заражавања стагнира, али стагнира на високим бројевима, морамо да имамо ниже бројеве. То је била и основна тема на последњој седници Kризног штаба и не бежимо од рестриктивнијих мера", рекла је Брнабић.

Истиче да ће у наредом периоду бити повећана инспекцијска контрола на скијалиштима, али и у Врању где је тешка ситуација.

"Разговарала сам са градоначелником Врања да појачају инспекцијску контролу, да кажњавају људе који не носе маске у тржним центрима и продавницама, јер су се људи опустили", рекла је Брнабић.

Наводи да ће мере у спречавању ширења вируса и даље бити избалансирање између привреде, живота и здравствене заштите.

 

Чека се одобрење Фајзера и вакцине крећу за Северну Македонију

Брнабић је изјавила да ће Фајзерове вакцине које је Србија требало данас да донира Северној Македонији бити испоручене у наредних неколико дана, пошто се чека званично одобрење Фајзера, с обзиром да је у нашем уговору са том компанијом забрањен извоз вакцине у друге земље.

"Што се тиче донације Фајзерових вакцина за Северну Македонију, коју је договорио Вучић, све је спремно, имамо спремне одређене количине Фајзерове вакцине. Једино се чека званично одобрење Фајзера да можемо да их донирамо односно извеземо у Северну Македонију", рекла је Брнабић.

Додала је да је у уговору са Фајзером наведено да не смемо да извозимо те вакцине из Србије.

"Зато чекамо званично одобрење. Писала сам директору Фајзера, у сталном смо контакту са њиховим тимом. Председник Вучић је потегао и своје личне везе у САД да добијемо ту сагласност да можемо да извеземо те вакцине у Северну Македонију и надам се да ће се то и завршити у наредних неколико дана", навела је Брнабић.

Желимо да подржимо грађане Северне Македоније, а можда после и неке друге земље у региону, додала је Брнабић.

Истакла је да чим добијемо сагласност да ће вакцине кренути за Скопље.

 

И ако буде приватизације "Јарослав Черни", биће транспарентна

Брнабић је изјавила да није упозната са приватизацијом Институт за водопривреду "Јарослав Черни" и додала да ће, и уколико дође до приватизације тог Института, она бити, као и све до сада, потпуно транспарентна.

Одговарајући на питање да ли је тачно да се припрема приватизација Института "Јарослав Черни", Брнабић је рекла да и уколико има заинтересованих да су сви добродошли, јер, истиче, што више интересовања биће понуђена и најбоља цена.

"Нама је као држави најбоље да има много заинтересованих, онда постигнемо већу цену, то смо показали да умемо да радимо и са неким другим пословима као што је и Железара или РТБ Бор, који су неки други хтели да угасе, и као што је концесија на аеродрому Никола Тесла", рекла је Брнабић.

 

Србија жели да буде најбоља за истраживање и иновације

Србија настоји да се позиционира као земља најбоља за истраживање и развој и зато сваке године увећава буџет за науку, иновације и технолошки развој, изјавила је Брнабић.

Одговарајући на питање да ли ће бити већа подршка за иновативни сектор и иноваторе индустрије 4.0, Брнабић је истакла да је управо садашња влада препознала значај иновација за увећање БДП-а.

"Дефинитивно смо влада која је то највише препознала током 2015. и 2016. године, тада смо поставили транзицију наше привреде ка привреди заснованој на знању и иновацијама", рекла је Брнабић.

Додала је и да је садашња влада први пут у Србији формирала Фонд за науку и да сваке године увећава буџет Фонда за иновације.

Такође, истиче, усвојен је и Закон о алтернативним инвестиционим фондовима како би други инвестициони фондови дошли у Србију.

"У оквиру пореских закона, усвојили смо посебне пореске олакшице за иновационе компаније и предузећа. Направили смо Србију пореским рајем ако желите да инвестирате у истраживање, развој и иновације, тиме што је порез на профит, уколико развијате интелектуалну својину у нашој земљи, само три одсто уместо 15 одсто, по чему смо најбољи у Европи", навела је Брнабић.

Рекла је да данас у нашој земљи долазе и другачији инвеститори који све више улажу у истраживање и отварају развојне центре.

Поред тога, додаје, и постојећи развојни центри се шире, као што то ради Мајкрософт.

 

О упозорењу Савета Европе о забрани вештачке оплодње истополним паровима

Брнабић је изјавила да ће надлежне институције поступити у складу са законима и европским стандардима, поводом упозорења Савета Европе на одлуку да се истополним паровима у Србији забрани вештачка оплодња.

Одговарајући на питање да прокоментарише упозорење из јучерашњег извештаја Савета Европе на одлуку Министарства здравља из 2019. године о забрани оплодње истополним паровима, Брнабић је рекла да је то тема стара више од годину дана.

"Мислим да је Повереница за заштиту равноправности пре више од годину дана покренула неки поступак и знам да је Министарство здравља реаговало, и даље од тога не знам, јер су надлежне институције радиле свој посао", рекла је Брнабић.

Истакла је да би морала да провери шта се догодило с тим случајем и поновила да верује да ће надлежне институције то решити у складу са законима и европским стандардима.

 

Нисам забринута за нашу економију

Брнабић је рекла да није забринута за нашу економију, али да јесте за опоравак европске економије, с обзиром да је економија Србије доста ослоњена на европске земље, а пре свега на Немачку и Италију.

"Брзина нашег раста зависиће и од брзине њиховог опоравка", додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да је лепо то што у свету сви примећују успех Србије у вакцинацији становништва, али да то што је спора вакцинација у земљама ЕУ нама не иде на руку, јер може да се одрази на нашу привреду.

"Надам се да ће се и у земљама ЕУ брзо решити тај проблем са вакцинама", додала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк 3