Вести

Брнабић обишла започете пројекте у Невесињу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је једнодневну посету Босни и Херцеговини обиласком општине Невесиње, где је изјавила да је Србија од 2014. године за пројекте у Републици Српској издвојила 88,5 милиона евра и најавила да ће та помоћ бити настављена.

Брнабић је новинарима у Невесињу рекла да је та општина одабрана као једна од оних која је добила посебну помоћ од Владе Србије у износу од три милиона евра.

Истакла је да је за сада општини исплаћено 1,5 милиона евра, а да ће остатак новца бити исплаћен до краја године.

Од првих 1,5 милиона евра, како је навела, део средстава издвојен је за реконструкцију и опремање Музичке школе, Дома културе, Народне библиотеке, Основне школе, вртића, али и за градске саобраћајнице.

"Од 2014. године, када се променио однос Србије према Србима у дијаспори, ми смо Републици Српској помогли са око 88,5 милиона евра за различите пројекте. Циљ пројекта је био да се побољша квалитет живот грађана и никада нисмо утицали на које пројекте ће бити потрошен новац, већ смо финансирали оно што је локална заједница тражила", рекла је Брнабић.

Изразила је задовољство што је Србија данас способна, јака и свесна да помаже Србе у дијаспори и истакла да ће сваки уложени динар, марка или евро значити квалитетнији живот грађана и у Босни и Херцеговини, али и у Републици Српској.

Указала је да је председник Србије Александар Вучић замолио Владу Србије да посебно обратити пажњу на четири општине, међу којима су Невесиње, Дрвар, Костајница и Дубица.

"Због тога је поред ових пројеката у износу од 88,5 милиона евра, Невесиње добило додатних три милиона евра", објаснила је Брнабић.

Нагласила је да то није крај помоћи и да ће подршка Републици Српској, Србима у Босни и Херцеговини, ма и где живели бити настављена и у наредним годинама.

Брнабић је посету Босни и Херцеговини започела у Невесињу, где је одржала састанак са председником општине Невесиње Миленком Авдаловићем.

Затим је обишла објекте који се финансирају из буџета Владе Србије, међу којима су Музичка школа "Свети Роман Мелод", Народна библиотека Невесиње, Дом културе "Небојша Глоговац", Основна школа "Ристо Пророковић" и вртић "Света Евгенија Царица Милица".

 

 

Извор: Танјуг