Вести

Брнабић: Од 2014. године много улажемо у животну средину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је Србија почела у значајној мери да улаже у животну средину од 2014. године, што није био случај, како је рекла, претходне четири деценије.

"Раније смо имали пречих брига и проблема. Деведесете - знамо какве су биле, нико тада није имао енергије да се тиме бави. Двехиљадитих, није било довољно одговорности, а није било ни довољно новца, јер улагање у животну средину захтева много новца. Реално, почели смо да се бавимо животном средином од 2014. године", рекла је Брнабић и додала да 2014. године, у време када је Србија почела да се бави заштитом животне средине, земља је била на неколико месеци од банкрота.

"Имали смо незапосленост од изнад 25 одсто, плате најниже у региону, ''борили'' се са Северном Македонијом и Албанијом у том сегменту, али је у то време премијер Александар Вучић, спашавајући земљу од сигурног банкрота, паралелно нашао и време и новац да инвестира у животну средину. Размишљао је у смеру - уколико желимо да задржимо наше људе у земљи, морамо да чувамо и чист ваздух", рекла је Брнабић, напоменувши да је од 2014. до данас Србија уложила више од 600 милиона евра како би се емисија штетних гасова довела на што мањи ниво, који је тренутно испод нивоа Европске уније.

"Много смо уложили у заштиту ваздуха. Старе топлане нису више на мазут и угаљ, већ на гас и биомасу. Гледаћемо да то заменимо већ сада. Ићи ћу са члановима министарског кабинета у Крагујевац да покажем шта радимо. То ће важити већ за ову грејну сезону. Огромна средства улажемо и у пошумљавање земље", нагласила је Брнабић и навела да је земља увела субвенције и за електрична, хибридна возила, а први пут су постављени електропуњачи, на Коридорима 10 и 11.

"Када је реч о водама, до краја године треба да дамо тендере за 26 локалних самоуправа за канализацију и пречишћавање отпадних вода. У реку ћемо први пут испустати воду која је третирана", поручила је Брнабић и додала да је Влада уложила средства да се очисте бројне депоније.

"Нико није веровао да ће икада бити почишћено, али се то догодило. Завршена је рекултивација земљишта, очистили смо све, насули нови слој земље", рекла је Брнабић.

 

Не можемо говорити о мерама као пре вакцине

Брнабић је изјавила да ће се на поподневној седници Кризног штаба разговарати о тренутној епидемиолошкој ситуацији и великом расту броја новозаражених, али и навела да се не може разговарати о увођењу мера какве су биле пре набавке вакцине и омогућене имунизације за све.

Брнабић је рекла и да ће се она лично обратити после седнице Кризног штаба, као и да је важно да школе наставе да раде.

"Јуче смо прешли бројку од 6.000 заражених у једном дану, тако да ћемо разговарати о томе и након седнице ћу се ја обратити медијима. Видећемо да ли и шта можемо да урадимо", рекла је Брнабић, указавши да је држава урадила све што је могла, много више, каже, од других земаља у борби против короне.

"Изградили смо, паралелно са борбом против вируса, три нове ковид болнице, са више од 2.000 кревета за ковид пацијенте, набавили најмодернију опрему, обезбедили најбољу негу за грађане. Први смо набавили вакцине у континенталној Европи, други после Велике Британије, имамо четири врсте цепива, ускоро стиже и ''Модерна'', имамо довољно вакцина, једни смо од првих изашли са јасним протоколом за трећу дозу, имамо једноставну пријаву за вакцинацију, све лекове смо набавили…", набројала је Брнабић и истакла да се данас не може говорити о мерама које су важиле када није било вакцинације. 

"Постоји нешто што је одговорност људи и зато још једном зовем све да се вакцинишу и заштите себе, своје ближње, цело друштво", рекла је Брнабић, изневши податак да је до сада вакцинисано 52,2 одсто пунолетног становништва, што није довољно.

"Знали смо да ће бројеви расти. Важна је вакцинација. Вакцинисани такође могу да се заразе, али је лакша клиничка слика. Хоспитализација је сада нижа него у претходним таласима, али опет су то високи бројеви. Разговараћемо о свему. Најважније је да се школе наставе", рекла је Брнабић и додала и да јој је жао што је од корона-вируса преминула и шефица владине Канцеларије за сарадњу са медијима Оља Ћирић, и да ју је та вест погодила.

"То је жал за мене. Толико је лако било спасити неке животе. Пропустили смо велику шансу да победимо вирус, јер се нисмо вакцинисали, а ни у свету није било довољно вакцина", рекла је Брнабић.

 

Посета "краљице Европе" велика част за Србију

Посета немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је "краљица Европе", велика је част за Србију, оценила је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће се видети са којом поруком долази, али чињеница да у посету Србији долази на крају свог мандата, као и дужина останка, те пажња коју поклања нашој земљи, довољна је порука сама за себе.

"Не мислим да смо икада добили такво признање у светским размерама. Долази нам ''краљица Европе''. Остаће она то још дуго, дуго након што не буде канцеларка. Направила је такву заоставштину да дуго нећемо видети у Европи, али и свету таквог лидера", рекла је Брнабић и истакла да је Меркел засигурно међу топ три светска лидера и то ће и остати након мандата.

"То што она поклања толико пажње Србији довољно говори где смо ми данас, шта смо све радили од када је Александар Вучић постао премијер и после председник, како је водио спољну политику. То је велико признање за Србију и лично ћу јој на том гесту захвалити", најавила је Брнабић, која је, такође, оценила да, за крај месеца планирана, посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен представља важан сигнал где смо данас и како се котирамо.

Поновила је да је тада планирано потписивање уговора за деоницу аутопута, који ће на почетку бити у полупрофилу, Ниш – Мердаре – Приштина. 

Како је Брнабић рекла, ова деоница кроз централну Србију је изузетно значајна за Прокупље, Куршумлију и друга места. 

"Мени је посебно драго због Куршумлије, јер је она у запећку, а једна је од најлепших општина са Ђавољом Вароши. Њима ће ''синути'' када дође пут", нагласила је Брнабић.

 

Јавност дала суд о питању нације "Војвођанин"

Брнабић је изјавила да је јавност дала свој суд о предлогу појединих војвођанских странака да се у попис становништва наредне године убаци и национална припадност "Војвођанин".

Брнабић је за министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордану Чомић, која је раније изјавила да је њено министарство отворено за дијалог на ту тему, истакла да на челу таквог ресора има незахвалан задатак.

Додала је да ће Чомић, као министарку у својој влади, као и све друге чланове свог кабинета, хвалити у јавности, али да ће, ако има шта да им замери, то учинити "један на један", иза затворених врата, јер је, како је рекла, она део њеног тима.

"Гордана Чомић има незахвалан задатак, води тешко министарство, а ми смо склони да брзо критикујемо и осуђујемо, у изузетно поларизованом друштву. А, она има задатак, јер води такав ресор, да покуша да гради мостове, да саслуша све и да нађе разумевање, колико може, за све ставове", рекла је Брнабић и додала да је онда на министарки да те ставове представи јавности, која ће на крају дати свој став.

"Мислим да је јавност дала свој став о томе, а та полемика и дебата није лоша. Добро је да имамо отворене дебате око свих питања, да нема табу тема у друштву", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк