Вести

Брнабић: Одлична политичка сарадња Србије и Словачке

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са потпредседником Владе Републике Словачке и министром привреде Рихардом Суликом о билатералним односима, оценивши да је политичка сарадња одлична, а економска све боља, посебно када је реч о Мешовитој комисији за економску сарадњу двеју земаља.

Брнабић је рекла да Србија може да учи од Словачке када је у питању развој економије и привреде и да се нада да ће у наредној години бити повећан обим робне размене, на који је утицала епидемија COVID-19.

Брнабић је такође изразила захвалност на подршци коју та пријатељска земља пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у Европској унији и недвосмисленом ставу да је неопходно проширење Уније.

У том контексту, Брнабић је указала на то да су у потпуности спремна два кластера за отварање у децембру.

Хвала на подршци Словачке, која је увек отворена и потпуно искрена, као што су и земље Вишеградске групе, рекла је Брнабић, поновивши да Србија цени то што је Братислава велики заговорник проширења Уније.

Брнабић је нагласила да Србија такође веома цени и то што Словачка истрајава у свом принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова.

Сулика је потврдио да ће његова земља подржати европски пут Србије и да нам, с обзиром на њихово искуство од пре две деценије када су били у фази у којој смо ми данас, стоје на располагању у вези са саветима, и у том контексту понудио помоћ ресорних министара Владе Словачке.

Он је оценио да је, поред разговора о економији, привреди и робној размени, неопходно отворити и друге теме, при чему је посебно подвукао област иновација, што је Брнабић и прихватила и понудила заједнички рад у тој, али и у осталим областима.

 

 

 

Извор: Танјуг