Вести

Брнабић: Опозициони политичари желе да се борба против мафије релативизује

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да постоје опозициони политичари и медији њима наклоњени који желе да се борба против мафије релативизује.

Брнабић је рекла да је било важно да грађани виде фотографије које доказују злочине за које се сумњичи криминална група Вељка Беливука како би разумели колико је то опасно и против чега су устали држава и председник Александар Вучић.

"Ово нападају они опозициони политичари и медији њима наклоњени који желе да све ово релативизују. Не мислим да је то случајно...било је важно видети ове фотографије јер то није сукоб навијача, ово су монструми и ово што су људи могли да виде су неке од мање страшних фотографија", рекла је Брнабић.

Како је навела, како се даље води истрага и како се покренула борба против организованог криминала и мафије, постоји група људи који су умрежени и политички и медијски и од страних фактора.

"Све ми се чини да је све умрежено, да ништа није случајност и да све има један циљ - свргнути Вучића са власти без избора", рекла је Брнабић.

Истакла је да је важно да грађани разумеју против чега су Влада Србије и лично председник Вучић устали и коме су објавили рат.

Навела је да су из обзира према породицама сакривене најпотресније ствари.

"Било је важно показати какве су то звери. Грађани треба да разумеју колико је опасна ова борба била. Ове фотографије су ништа према онима које смо нашли", рекла је Брнабић.

 

У Србији до краја године више плате него у Бугарској

У Србији ће, до краја године, бити више плате него у Бугарској која је чланица Европске уније, најавила је Брнабић.

"Све иде својим путем. Очекујем да до 2025. године имамо просечну плату од 900 евра", рекла је Брнабић.

Говорећи о неслагањима у Кризном штабу за борбу против корона вируса, Брнабић је оценила да је то сасвим нормално и да мора да се балансира.

"Као што обичан грађанин има све мање толеранције, тако је и у Кризном штабу. Мислим да добро балансирамо. Замолила сам чланове Кризног штаба да више причамо о вакцинацији. Вакцина је примарна у борби против короне. Уместо да позивамо на затварање, да толико времена посветимо позивању на вакцинацију. Вакцина има", рекла је Брнабић.

 

Прислушкивање Вучића - покушај државног удара

Прислушкивање председника Србије Александра Вучића је покушај државног удара, изјавила је Брнабић.

"Ово је нешто што мора да се истражи до краја - до сваког последњег шрафа у том механизму, до сваког последњег разговора и до сваког последњег мотива", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да не постоји ништа у прислушкиваним материјалима што би инкриминисало председника Вучића.

Брнабић је додала да јој је драго да се у, како је навела, целој овој несрећи показало нешто позитивно, а то је да Вучић води исправну политику и ради у интересу земље.

Брнабић је рекла да њој све то изгледа као једна велика увезана мрежа, која је много већа од било чега што може да се претпостави. "Мислим да је то спрега људи у безбедносним службама, пре свега у Министарству унутрашњих послова, али и у странци којој припадам - Српској напредној странци. Та спрега укључује и криминалне организације, мафију и део медија у Србији, као и део правосудног система и без икакве сумње има уплива страних служби. Циљ је био дестабилизација Србије тако што ће се физички или на било који други начин уклонити Вучић", рекла је Брнабић. Премијерка је додала да ће се "без икакве сумње" доћи до више података о овом случају.

"Ја, као председница Владе инсистирам на томе, то је важно за стабилност, безбедност и напредак ове државе", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да је документовано да је Вучић прислушкиван чак 1.572 пута, а да се то вероватно десило много више пута.

Брнабић је рекла да су Вучића и његову породицу прислушкивали људи који су били ту да га чувају или штите од прислушкивања страних служби.

Како је додала, то је трајало месецима, а "видећемо да ли и годинама".

"То је покушај државног удара", поручила је Брнабић.

 

Србија показала солидарност, такве реакције су ми смешне

Брнабић је изјавила да је Србија, донацијом вакцина против корона вируса земљама у окружењу, показала солидарност.

"Најважније је бити солидаран када је најтеже. Њихове реакције су ми нејасне, смешне и говоре највише о њима", рекла је Брнабић, коментаришући изјаву министарке спољних послова Босне и Херцеговине Бисере Турковић да је председник Србије у Босну и Херцеговину донео вакцине АстраЗенека које су произведене у Индији и да немају дозволу за употребу у Европи.

Брнабић је истакла да је АстраЗенека феноменална вакцина и додала да је њоме вакцинисано 70 одсто грађана у Великој Британији.

"Вучић је то урадио искрено, од срца и као знак солидарности са грађанима у Босни и Херцеговини", рекла је Брнабић.

 

Не знам какви би изборни услови помогли Ђиласу

Брнабић је оценила да примедбе опозиције нису оправдане јер су изборни услови исти као што су и били, и поручила да не зна какви би изборни услови требало да буду да би Драган Ђилас поново дошао на власт у Србији.

"Изборни закони су онакви како су их они доносили док су били на власти. Спуштен је цензус тако да је парламент репрезентативнији. Срећна сам што као представник извршне власти не морам да учествујем у том дијалогу", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да не зна какви би изборни услови требало да буду да би Ђилас поново дошао на власт.

У том контексту је навела да је 500.000 или 600.000 радних места изгубљено током светске економске кризе 2008. и 2009. године, да је незапосленост била 25 одсто, да ниједна фабрика у Новом Саду није била отворена 35 година, а да је минималац износио између 150 и 170 евра.

"Не знам какав би изборни услов требало да буде да му помогне да дође поново на власт у Србији, а да то није да му Тања Фајон донесе машину да избрише памћење свим грађанима Србије, па лоботомија, па онда можда тада", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је то "замлаћивање народа, европосланика и парламентараца у Србији", губитак времена и тражење алибија да поново не изађу на изборе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк