Вести

Брнабић: Опредељени да спроведемо сваки систем заштите деце

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је конференцију Фондације "Тијана Јурић" под насловом "Безбедност и одговорност 2021" и истакла да је Србија опредељена да уради све и спроводе сваки систем који ће побољшати заштиту и безбедност деце.

Брнабић је рекла да је, када је реч о иницијативи Фондације за увођење система Амбер алерта у нашој земљи, пре два дана одржан састанак представника Министарства унутрашњих послова и Повереника за информације од јавног значаја како би се отклониле и последње препреке за увођење тог система, односно како би се ускладило законодавство.

Брнабић је, наводећи да јој је други пут да је на годишњој конференцији Фондације Тијане Јурић, рекла да јој је сваки пут једнако тешко када размишља о томе шта је све окупило и са каквим проблемима и опасностима се суочавају деца на дневном нивоу.

"Деца су најрањивија друштвена група, а наша дужност и обавеза је да их заштитимо", рекла је Брнабић.

Наводећи да када се прича о приоритетима Владе Србије никада се не каже да је један од приоритета да заштити децу, већ здравство, култура, реформе владавине права, зелена агенда, Брнабић истиче да је то зато што заштита деце није приоритет, већ фундаментална обавеза свих.

"Разлог је једноставан јер је безбедност деце фундаментална обавеза сваке владе и читавог нашег друштва, али и сваког појединца у нашем друштву, зато што не постоји ништа важније од тога да су деца безбедна, сигурна и не осећају страх", нагласила је Брнабић.

Истакла је да сви појединци морају да раде на томе и да никада не сме да се окрене глава када се види или наслути било какво злостављање и угрожавање деце, као и да на безбедности деце мора да се ради јединствено.

Наводећи да је Србија посебно желела да се посвети заштити деце у сфери дигиталног, односно на интернету и друштвеним мрежама, Брнабић подсећа да је на њену иницијативу од прошле школске године уведен предмет "Дигитални свет" од првог разреда основне школе, кроз који деца уче о ризицима, безбедности, зашто и где не требају да остављају своје податке, како да реагују на непримерен садржај...

Систем Амбер алерт постоји у 33 земље света, од тога 20 у Европи.

Током три панела, учесници ће говорити о важности, али и предузетим мерама када је реч о уклањању материјала сексуалног злостављања деце са интернета, затим о виртуелном, односно дигиталном животу деце и младих, као и о проблему нестале деце са освртом на добре праксе у тужилачким истрагама у тим случајевима и постојећим механизмима у проналажењу нестале деце.

 

 

Извор: Танјуг