Вести

Брнабић: Погрешно би било да сада затварамо школе

У основним школама у Београду на данашњи дан корона вирус потврђен је код 32 ученика и 14 запослених, а председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да су тренутно школе најбезбеднија места и да се не планира њихово затварање.

Брнабић је рекла, у ОШ "Кнегиња Милица" где је присуствовала донирању паметне клупе, да би у овом тренутку била највећа грешка прекидати рад школа и прећи на онлајн наставу јер, како наводи, у тим образовним установама постоје најконтролисанији услови.

Навела је да у случају ако је неко од ученика позитиван на корона вирус постоје мере за конкретно одељење, смену и школу.

Брнабић је рекла да ће се трудити да се таква ситуација задржи најдуже могуће јер нема много смисла сада затварати школу, пошто би то била погрешна одлука.

Напоменула је и да је све спремно за потпуни прелазак на онлајн наставу у случају потребе и додала да се та настава непрекинуто одвија још од септембра.

"Ми смо једина земља у Европи у којој ученици у претходној школској години нису пропустили ниједан дан школе, јер када су оне биле затворене раније одмах се прешло на онлајн наставу. Сада смо још спремнији за то, али за сада нема потребе пошто би потпуни прелазак на онлајн наставу била погрешна одлука".

Брнабић је поручила да деца могу да нам послуже за пример, јер поштују превентивне мере и опомињу старије да то исто чине.

 

Не намеравамо да даље пооштравамо мере

Не намеравамо да даље пооштравамо мере, рекла је Брнабић и наводи да ће се изменама Закона о заштити становништва од заразних болести увести мандатне казне за непоштовање превентивних мера и бити побољшана инспекцијска контрола.

Одговарајући на питања новинара о епидемиолошкој ситуацији, Брнабић је рекла да је она све комплекснија и да се то могло очекивати, с обзиром на то да се повећава број заражених корона вирусом у целом свету.

Навела је да је извесно да ћемо данас имати више од 2.000 новозаражених, од чега, додаје, у Београду више од 1.000.

Упозорила је да без поштовања мера не можемо да држимо ситуацију под контролом и навела да не можемо да имамо толико инспектора који би контролисали свако њихово кршење.

Зато је, истиче, важна дисциплина свих у поштовању мера и емпатија према онима који су већ оболели и од ковида и од других болести.

"Болницу по болницу поново преводимо у ковид систем. Нема смисла пооштравати мере у тренутку када их се сви не придржавају. Морамо да балансирамо економију и епидемиолошку ситуацију", рекла је Брнабић.

Економија служи да финансира здравство, додатне тестове и опрему, а биће повећане и плате у здравству.

Држава, рекла је председница Владе, има ванредне трошкове за финансирање вишедневног лечења оболелих у болницама.

Најавила је да ће измене Закона о заштити становништва од заразних болести сутра бити на седници Владе и поново апеловала на све грађане да носе маске и придржавају се превентивних мера у спречавању ширења корона вируса.

 

У 2021. спровођење закона о платним разредима

Брнабић је рекла да су плате у просвети до 2020. године повећане за додатних 40 одсто, а да ће наставити да расту и наредне године.

Брнабић је навела да је у 2021. години у плану спровођење закона о платним разредима.

Тај пропис ће омогућити и награђивање изузетних људи у јавној управи, укључујући и просвету.

"Мислим да ће синдикати бити задовољни. Повећаваћемо плате, а не разне друге накнаде, попут новогодишњих награда", рекла је Брнабић и навела да ће на тај начин транспарентност примања бити побољшана.

 

Михајловић и Бајатовић ће наћи начин да сарађују

После инцидента у згради Владе, када је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић удаљила са састанка директора Србијагаса Душана Бајатовића, Брнабић је рекла да верује да ће Михајловић и Бајатовић наћи начин да сарађују.

Брнабић је рекла да је тај инцидент нешто што се десило, али да верује да ће Михајловић наћи начина да разговара са директорима свих јавних предузећа.

"Влада Србије је колектив као и сваки други, има неспоразума, али решићемо их", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да о томе није разговарала са потпредседницом Владе и министарком Зораном Михајловић.

Навела је да је сагласна са Михајловићевом да су на крају важни само резултати.

"Имам добру сарадњу са Душаном Бајатовићем, Србијагас је једно од најважнијих предузећа. Верујем да ће Михајловић и Бајатовић наћи начин да сарађују", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да не види проблем у томе што је амбасадор Србије у Анголи ступио на дужност у народној ношњи и да је лепо што је то урадио.

"Не само да је то прихватљиво, него тај потез поздрављам", рекла је премијерка.

У вези са поступцима амбасадора Србије у Русији и Сирији, Брнабић је навела да би о томе морала да се консултује са министром спољних послова Николом Селаковиће, јер, додаје, "није испратила те ствари".

"Ако постоји потреба, огласиће се министар Селаковић", навела је председница владе.

 

Ко год да победи у САД биће наш партнер

Ко год победи на председничким изборима у САД, биће наш партнер, рекла је Брнабић.

"То није наш избор, него избор грађана САД. Наш избор је Србија и што боља сарадња са САД", рекла је Брнабић.

Напоменула је да је Србија направила прилично велике искораке у грађењу добрих односа са САД, да треба сачекати резултате америчких избора, али и навела да је Србија имала одличну комуникацију са актуелним председником Доналдом Трампом, који је у трци за други мандат са противкандидатом, демократом Џоом Бајденом.

"Наше је да чувамо наше интересе", закључила је Брнабић.

 

Дигитализација и образовање остају приоритети

Дигитализација и образовање остају међу кључним приоритетима Владе Србије, рекла је Брнабић.

Најавила је да ће Влада много више пажње посветити предузетницима и улагањима у стартап и иновативне компаније, као и да ће се већа пажња посветити вези великих компанија и стартапова.

Брнабић је рекла да ће се до краја ове године и 2021. тражити додатни начини за стимулисање иновативности и стартапова за које наводи да на најбољи могући начин промовишу Србију у свету и показују шта све домаћа памет може да створи.

Такви подухвати су, сматра, инспирација за ученике да се баве предузетништвом.

Увођење програмирања и предмета "Дигитални свет" у школску наставу сматра изузетно значајним, и наводи да ћемо 2021. имати прву генерацију основаца са знањем свих најважнијих програмских језика.

У томе види нашу предност у односу на земље региона и Европе.

Као наредне важне кораке види област вештачке интелигенције и дигитализацију здравства.

 

 

Извор: Танјуг