Вести

Брнабић: Показали смо да када је најтеже, можемо да будемо најбољи

У Србији је до сада вакцинисано 438.000 људи, саопштила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и навела да је Србија по стопи вакцинације апсолутно прва у региону и друга у Европи.

Брнабић је истакла да ће бити довољно доза за ревакцинацију, јер се приликом доласка сваког контигента вакцина, одмах једна половина одваја “са стране”, да би било довољно доза за ревакцину.

“Србија је друга у Европи, одмах иза Велике Британије, али је Британија због огромних проблема са корона вирусом и великог броја заражених, одлучила да ревакцинише људе после 12, а не после три недеље, односно, практично дају само једну дозу, што код нас није случај”, рекла је Брнабић.

То би, илуструје, било као када би у Србију свих 1.170.000 које имамо у земљи, дамо свима, али само по једну дозу.

“Онда бисмо имали више од милион вакцинисаних, али бисмо онда и могли само да се надамо да ће нам стићи дозе за ревакцину. Ми имамо другачију стратегију, увек половину добијене испоруке одвајамо за ревакцину”, рекла је Брнабић.

Пренела је да је у Србији до сада вакцинисано 438.000 људи.

“И нико не треба да брине за ревакцину. Реално смо први у Европи, јер смо већ обезбедили ревакцину за све вакцинисане”, рекла је премијерка.

Брнабић је навела и да сутра стиже одређена количина Фајзерове вакцине.

“У региону је Србија апсолутно прва по вакцинацији, иза нас је Словеније, Румунија…”, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је у Србији лидер по проценту вакцинације Рашка, затим Куршумлија, док је Београд на 21. месту међу локалним самоуправама.

 

Срби на Косову и Метохији сачували присебност, показали достојанство

Брнабић је истакла да је српски народ на Косову и Метохији суочен с тим да политички лидери из Приштине покушавају да добију јефтине политичке поене, уместо да се баве животним питањима и помогну народу колико могу.

Брнабић се захвалила Србима на Косову и Метохији што су, на провокацију Аљбина Куртија и Вљосе Османи, који су јуче били на северу, имали одмерену реакцију, сачували присебност и показали достојанство.

"Они живе у атмосфери сталних провокација", рекла Брнабић.

Подсетила је на изјаву председника Александра Вучића да Србија на Косово није послала оружје и тенкове, већ вакцине и лекове, а реакција Приштине на то показала је шта српски народ може да очекује.

Нагласила је да је Београд увек отворен за сарадњу, подсетивши да је, у тренутку када је Приштини нестало Пи-Си-Ар тестова, управо из Београда упућено 1.000 тестова, у тренутку када се нико од њихових партнера није сетио да ли им треба подршка.

О томе, додаје, није се ни причало, док није процурила вест из такозваног министарства здравља у Приштини.

"Спремни смо да помогнемо, исто као што би и сада били спремни да помогнемо Албанцима са вакцинама", нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла да Србија помаже и другим партнерима у региону, и додала да Фајзерове вакцине у Северну Македонију још нису послате јер се чека сагласност Фајзера.

"Србија жели да покаже солидарност", подвукла је Брнабић.

 

Почетком недеље нови уговор за 11 милиона вакцина

Брнабић је најавила да ће почетком недеље бити потписан нови уговор о набавци 11 милиона вакцина.

Брнабић је подсетила да Србија има потписан уговор о набавци 6,5 милиона доза вакцина против корона вируса.

"У понедељак или уторак потписаћемо додатни уговор за 11 милиона вакцина", најавила је Брнабић.

 

Србија озбиљна и у најтежим тренуцима, помаже партнерима

Брнабић је истакла да се Србија када је најтеже, као сада, понаша најозбиљније, даје помоћ свим својим партнерима, док је Европска унија показала да под притиском не поштује владавину права.

Брнабић је рекла да се сада виде невероватне ствари, како Европска унија реагује под великим притиском, ситуацијом која није ништа тежа од других земаља света у вези набавке вакцина.

"Сви се једнако боре. И ми имамо потписане уговоре за више од 6,5 милиона вакцина, а у понедељак и уторак додатно ћемо потписати уговор за 11 милиона вакцина", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да се у тој ситуацији види како Европска унија , која пропагира владавину права, објављује поверљив уговор са АстраЗенеком као притисак да испоручи вакцине чланицама Уније.

"Ако не стојите иза владавине права у овако тешким тренуцима, не можете доћи Ани Брнабић да је питате где је владавина права. Ми се једнако понашамо у тешким тренуцима, као и када је све нормално", подвукла је Брнабић.

Чак шта више, истиче, када је најтеже Србија се понаша озбиљније и даје помоћ свим својим партнерима.

"Лако је бити добар када је лако, али тешко бити солидаран када су најтежи тренуци као данас. Србија својим понашањем показује ново лице, показала је да и у најтежим тренуцима да може да буде најбоља", нагласила је Брнабић.

Подсетила је да Србија има најбоље економске резултате у целој Европи, о чему ће се тек причати када Еуростат изађе са својом статистиком.

"Далеко смо најбољи у Европи и то није случајност. Србија се издваја као изузетно јака, озбиљна земља, која у најтежим околностима може својим грађанима да обезбеди вакцине, лекове, изгради две болнице", поручила је Брнабић.

Наша позиција другог у Европи, према њеним речима, не може бити компромитована, може само да иде на боље.

"Слање инспекције у АстраЗенеку, затварање граница Европске уније, не помажу у овој ситуацији", подвукла је Брнабић, али и навела да зна како се она тешко осећа у неизвесности око вакцина, па може да претпостави како се осећају у Бриселу.

"То показује и колико се нама вратила најозбљнија спољна политика да имамо одличне односе са Европском унијом, САД, Кином, Русијом, Индијом, земљама које данас производе вакцине. Добро је што Србија није посматрала вакцине као велико спољнополитичко питање, већ питање заштите грађана. Потписали смо први са Фајзером, али и Синофармом. Синофармова вакцина је свакако међу најбољима, ако не најбоља вакцина. Искључити таквог партнера само што је Кина, није добро", рекла је Брнабић.

 

Србија један од лидера у родној равноправности

Србија је један од лидера у родној равноправности и надам се земља која мења свет, оценила је Брнабић.

Брнабић је, поводом објаве њене фотографије на профилу америчке глумице Џенифер Анистон, где се нашла у друштву најутицајнијих жена света, рекла је да је то одлично за Србију.

Брнабић је истакла да то говори о томе да је Србија један од лидера у родној равноправности.

Подсетила је да се Србија потрудила да законом подигне да најмање 40 одсто жена буде на листи за Скупштину, и да у влади има више од 50 одсто жена, као и на врху Народне банке.

"То су све некако похвале за Србију. Поред свих ствари као што су економија и здравство, и у родној равноправности се Србија издваја", подвукла је Брнабић.

Изразила је наду да је Србија земља која мења свет.

 

Увек за дијалог, али нема друге стране

Српска напредна странка ће учествовати у међустраначком дијалогу, као што је учествовала у свим разговорима до сада, које је део опозиције напуштао, и тиме је показала да у Србији постоји дијалог и простор за дијалог, али не и друга страна, која је тражила изговоре да не учествује у дијалогу и на изборима, изјавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да се као премијерка не бави међустраначким дијалогом, али као члан Српске напредне странке истиче да је та странка показала до сада спремност, толеранцију, флексибилност, и да је увек била за сваку врсту дијалога, у свакој форми.

"Када је Маја Гојковић позвала на међустраначки дијалог у скупштини, Српска напредна странка се одазвала, али нису се одазвали они који су до тада кукали за тај дијалог. Онда је организован разговор на Факултету политичких наука, у организацији Фондације за отворено друштво - Српска напредна странка се одазвала, а после прве рунде су они који стално зову на дијалог, напуститли тај дијалог", рекла је Брнабић.

Онда је део опозиције, додаје, позвао Европски парламент и Тању Фајон да посредују, и Српска напредна странка се поново одазвала, како би, рекла је Брнабић, показала да постоји дијалог у Србији и простор за дијалог, али да не постоји друга страна.

"Друга страна само кука сваки дан, пише писма Бриселу, а кад одговоримо - хајде, да седнемо да разговарамо, они траже изговор да не разговарају, јер су заправо, тражили изговор да не учествују на изборима, знајући да ће изгубити", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да је Тања Фајон до сада показала да није објективан модератор.

"Фајон је показала да није објективан медијатор, већ је 48 сати пред једне локалне изборе у Србији, стала на једну страну, и позвала европарламентарце да потпишу подршку једној страни. Ако се дијалог води под окриљем Европског парламента и треба да га води неко објективан, како то да буде Тања Фајон", упитала је Брнабић.

Брнабић је поновила да је Српска напредна странка апсолутно спремна да учествује у међустраначком дијалогу.

"Али, позивам оне који позивају на тај дијалог, да онима који су га неколико пута напустили истакне...Дајте да направимо стандарде, како ће се водити дијалог, а онај ко напусти, да више не учествује", рекла је Брнабић.

 

Индустријска производња 2020. године већа него 2019. године

Брнабић је изјавила да је индустријска прозиводња у Србији прошле године, у "корона периоду" била већа за 0,4 одсто у односу на 2019. годину и да то показује колико су биле добре све мере подршке привреди које је влада спровела.

Брнабић је навела да је Србија данас перципирана као безбедна, поуздана земљам у коју су и 2020. долазили инвеститори, примера ради, из Јапана и Немачке, а резултат је управо повећана индустријска производња.

"И све више ће тога бити. Србија ће се све више истицати на мапи свих инвеститора, као земља на коју треба обратити пажњу, где треба инвестирати", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је Србија данас економски и здравствено прва у Европи, и успела је да током 2020. године смањи незапосленост, изгради нове болнице, повећа индустријску производњу, повећа плате здравственим радницима, плате у јавном сектору, минималац, пензије, уз додатну помоћ привреди и грађанима.

Брнабић је рекла и да се ствара српско привредно чудо сваки дан у различитим областима.

Приметила је да су тензије у свету због набавке вакцина на врхунцу и да је видљив ривалитет између различитих земаља, те да нема ни много солидарности.

"Зато морам да се захвалим земљама које су ту солидарност показале, попут Кине, која нам је продала вакцине под повољним условима. А, Србија је једина земља која је набавила вакцине из Кине, а да није учестовала у трећој фази клиничке студије", рекла је Брнабић.

Упитана за почетак производње руске вакцине "Спутник V" у Србији, рекла је да се томе нада, али да не може још ништа да гарантује.

"Надам се, дајемо све од себе", рекла је Брнабић и подсетила да је делегација Института "Торлак" боравила у Русији, где је посетила "Гамалеја" институте, потписала Споразум о разумевању, а 11. фебруара руски стручњаци долазе у Србију.

Брнабић је навела да је сада изазов пред надлежнима, да повећају капацитете пунктова за вакцинацију у наредним недељама, јер почиње и ревакцинација оних који су примили прву дозу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк