Вести

Брнабић: Посета председника Вучића Бриселу значајна са много аспеката

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је посета председника Србије Александра Вучића Бриселу значајна са много аспеката, економски и политички, међу којима је и наставак дијалога са Приштином који српска страна, како је рекла, са нестрпљењем очекује.

Брнабић је истакла значај договореног пројекта изградње брзе пруге од Београда до Ниша и даље до границе са Северном Македонијом.

"Kада будемо имали ту пругу, коју је председник Вучић испреговарао у Бриселу, неће бити чудно да неко живи у Нишу и ради у Београду, а било је незамисливо", рекла је Брнабић.

Навела је да посете Бриселу никада нису нарочито лаке и додала да је ово први пут да је чула председника Вучића да му је та посета била пријатна и лепа.

"Ми смо се за ову посету изузетно дуго припремали. Читава влада је радила на томе, радили смо много и у области владавине права и на брифинг материјалима да заиста на једном месту прикупимо све оно што смо урадили", рекла је Брнабић.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, који се очекује 11 маја, рекла је да Србија у овом тренутку нема никаквих других очекивања осим да се имплементира оно што је потписано Бриселским споразумом, а то је формирање Заједнице српских општина.

"Тек када се имплементира оно што је већ договорено, можемо да разговарамо о неким другим стварима", рекла је Брнабић и додала да Србије са нестрпљењем очекује наставак дијалога са Приштином.

 

План да до краја априла вакцинишемо 2.100.000 грађана

Према јутрошњим подацима, у Србији је макар једну дозу вакцине примило 1.955.260 особа, односно 34 одсто пунолетне популације, изјавила је Брнабић и додала да је план и амбиција да до краја априла буде вакцинисано 2.100.000 људи.

Са обе дозе вакцинисане су 1.324.542 особе, или 23 одсто пунолетних.

"Доста смо амбициозан циљ поставили, али мислим да ћемо сада, захваљујући ''Синофарм'' вакцини која је јуче стигла, а већ данас је у свим локалним самоуправама, на свим пунктовима, то и достићи", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да се нада да ће сви задржати озбиљност и одговорност, како бисмо до краја маја и током јуна дошли до оног броја вакцинисаних, макар првом дозом, који ће нам обезбедити да крај јуна дочекамо безбедни.

Брнабић је приметила и да је антиваксерски лоби јак у свету, не само у Србији, али је одала признање грађанима због њихове одговорности, јер је и поред свега, готово два милиона људи вакцинисаних макар једном првом, а да притом, надлежни нису "ушли" у све локалне самоуправе, до сваког дома здравља.

"Јутрос смо разговарали о томе како да дођемо до људи, шта још може да се уради. Показали смо озбиљност, али потребно је да и даље апелујемо и више комуницирамо са људима, да и они који имају алергије могу безбедно да се вакцинишу, као и они који планирају потомство. Морамо додатно да разговарамо са људима, да им приђемо", рекла је Брнабић.

Додала је и да верује да има око 500.000-600.000 људи који желе да се вакцинишу, али не могу да приуште себи да оду у неки већи град на вакцинацију.

"Говори се о ефикасности вакцина, ефикасност у чувању живота две, три недеље после ревакцине је 100 одсто и то је оно што је важно", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је Београд одличан у вакцинацији, посебно три општине Стари град, Савски венац и Врачар, док су са друге стране општине попут Лајковца, Жагубице, Мионице, Тутина, Новог Пазара где мора више да се учини.

Данас ће другу дозу вакцине примити председник Републике Србије Александар Вучић, а Брнабић је подсетила да се у дану када је Вучић примио прву дозу, највише људи вакцинисало.

 

Ранија власт продала све, ми штитимо ресурсе

Брнабић је истакла да је питање заштите животне средине тема у вези које је влада од 2014. много урадила.

Брнабић је упитана да прокоментарише захтеве вођа покрета „Одбранимо Стару планину“ и рок да до 1.маја одговори на захтеве "еколошког устанка", навела да је имала дуг састанак са националним конвентом управо на тему заштите животне средине.

Нагласила је да је то једна од три кључна приоритета њене владе.

“Нема боље теме која показује небригу претходних власти, чије представнике видимо у наводним еколошким устанцима. Од 2014. ми смо само у постројења за одсумпоравање у термоелектране уложили око 600 милиона евра“, објаснила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је Александар Вучић, када је дошао у владу 2014. почео да гради први филтер за одсумпоравање у термоелектрану Kостолац, а после тога у електрани Никола Тесла блок А, а актуелна влада је 1.децембра покренула изградњу у блоку Б.

Kада је реч о Рио Тинту, објаснила је да је та компанија у Србију дошла 2004.године, и да су тада добили дозволу за геолошко истраживање на територији Лознице.

“Пуних 17 година је Рио Тинто на Дрини, он није ту од јуче, нити тек од када смо ми на власти. Од 2004.до 2012. издато је девет решења о проширењу истраживања, а 1.фебруара 2012. издато је решење где се одобрава да крену у извођење радова по узимању узорака, бушотином великог пречника. То је одобрио тадашњи министар Оливер Дулић“, подсетила је Брнабић.

Указала је да тадашње власти нису разговарале са Рио Тинтом о инвестиционом уговору, који би регулисао шта ће Србија добити ако нешто нађу, а нису ни плаћали никакву накнаду за истраживање.

Накнада је уведена тек 2012, а на озбиљан начин 2016, додала је Брнабић.

“Данас када видите Млађана Ђорђевића или читате шта пише о екологији, Драгана Ђиласа, Маринику Тепић, Зорана Лутовца кажете чекајте ви сте дали све те дозволе. Нисте тражили ни један динар за Србију, за локалну заједницу где су вршена истраживања. Све то је урађено тек када је одговорна власт дошла, а сада нас оптужујете за Рио Тинто. То је лицемерје невероватних размера“, поручила је Брнабић.

Прокоментарисала је и захтев да се прекину уговори о коришћењу водоизворишта.

“Сва права на експлоатацију наших вода су продате у периоду између 2002. и 2011. Прва су продата 2002. словеначкој Kолинска која је стекла власништво над паланачким Kисељаком, а 2005. Kока Kола за 21,5 милиона евра купила је српску фабрику Власинка, која је производила минералну воду Роса. Све то је урађено без јавне расправе, а сада нама спочитавају“, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је сада у ситуацији да неко од ње тражи да национализује нешто, чиме би послала поруку да је наша држава нестабилна и несигурна.

“То од мене тражи неко са улице ко је све то продао“, констатовала је Брнабић.

Рекла је да се не стиди ниједне ствари коју је урадила, јер је све што је њена влада радила било у интересу грађана, заштити грађана и наших ресурса.

Указала је да ова власт није продала ни београдски аеродром, већ га дала за велике паре у закуп, са обавезом да компанија која га је узела у закуп изгради нову писту, модернизује аеродром, и после 25 година га врати нашој држави.

“А они су сва наша водоизворишта продали за 60 милиона евра“, закључила је Брнабић.

 

Очекујем да на крају саге о случају Марковић неко одговара

Брнабић је изјавила је да очекује да на крају "саге" о случају Драгана Марковића Палме неко озбиљно одговара, или они који су оптужили без доказа и којима то служи у дневно политичке сврхе или неко ко је тако нешто гнусно радио.

Брнабић је поновила да су оптужбе за подвођење жена и девојчица у Јагодини веома озбиљна тема која не би смела да се политизује.

"Ово је толико озбиљна тема, да сам видела и да су чак и неки, који су екстремно политички против власти, Српске напредне странке и свега што радимо, рекли да је Мариника Тепић требало да оде прво у тужилаштво, а не да ово политизује, објављује на прес конференцијама, у форми трача, жуте штампе, јер тиме ће најтеже да се дође до истине, а свима је у интересу да се дође до истине", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила и да после јучерашњег исказа Тепић у јагодинској полицији, не само да се није дошло корак ближе истини, већ смо корак даље било каквим доказима.

"Она сада почиње да мења свој исказ. Прво је оптужила све жене које врше било какву јавну функцију у Јагодини да су добиле посао ''преко кревета'', па је јуче рекла да нема таква сазнања, а то је експлицитно написала и на Твитеру и рекла на телевизији", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, шта год да се дешавало и да ли се тако нешто дешавало негде у Србији или не, то што ради Мариника Тепић ће било којој жртви злостављања, подвођења отежати да се осећа сигурно.

"Политизација овакивх тема је најопасније што тим људима може да се деси, подвукла је Брнабић.

"Јуче смо чули, за мене фрапантну ствар, на једној од телевизија од политичара Предрага Воштинића из Локалног фронта, да га то не чуди, јер живимо у порно држави и друштву. Ја не живим у порно држави, држава Србија то није и немојте да тако говорите о свом друштву. То је срамота", рекла је Брнабић.

Брнабић је упитала и зашто, ако зна за неки такав случај, то није пријавио.

"Та тема је њима толико важна, да се они њоме баве на тај начин - ја сам чуо, имам сазнања... Замислите да ја дођем и кажем - имам сазнања, зар ме не бисте питали како је могуће да их имате, а да никоме нисте рекли. То је политизација за њих, а то не сме. Ако имате сазнања, реците, када идете да дате исказ, дајте доказе. У супротном, највећи сте саучесник у томе да државу представљате као државу без владавине права, у којој је све дозвољено, а није", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк