Вести

Брнабић: Посета председника Вучића Француској јача сарадњу Француске и Србије

Посета председника Србије Александра Вучића Француској била је одлична и посебно важна јер је указала на лично пријатељство са председником Емануелом Макроном и показала да настављамо разговоре на политичком и економском плану, рекла је данас председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

Брнабић је оценила да је добра вест да ће председник Макрон поново посетити Србију како би се наставили разговори.

"Посета је политички важна у домену европских интеграција и прихватању нове методологије коју је предложио председник Макрон и од које очекујемо да ће убрзати наш европски пут, али и због дијалога Београда и Приштине", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да се Француска показала као земља која има слух за Србију и наше ставове иако имамо различито гледање на питање једнострано проглашене независности Косова и захвалила тој држави на показаном савезништву.

"У економском смислу сада смо видели три важна пројекта. Два текућа су концесија за Аеродром Никола Тесла коју води Ванси и тече одлично јер радови на аеродрому и писти иду брзо па ће то отворити нове перспективе за нашу економију, и јавно приватно партнерство за депонију Винча, где је конзорцијум француско - јапански и та инвестиција од 370 милиона евра јако добро напредује а изузетно је важна за животну средину", рекла је Брнабић.

Додала је да захваљујући првој посети председника Макрона, Србија и Француска данас имају много боље, не само политичке, него и економске везе.

"Чини ми се сада да су грађани Београда и Србије после данашње посете у потпуности свесни да ће се пројекат изградње метроа извести и да ће радови кренути надамо се пре краја ове године", рекла је Брнабић.

 

Струја у Србији и даље најјефтинија у Европи

И даље имамо најјефтинију струју у Европи и региону јер ту цену држимо као социјалну категорију, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је струја у Србији јефтинија од оне у Црној Гори за 43,2 посто, за 33 посто цена је нижа од Албанске, 23 процента од цене у Босни и Херцеговини а 13 посто мања од оне у Северној Македонији.

"Да не повећавамо цену критиковали би нас за уништавање ЕПС-а. Ми и даље држимо цену електричне енергије у Србији као социјалну категорију. Радимо то свесно и трудимо се да та цена расте како расте наш животни стандрад, како не би оптеретили ни грађане ни привреду", рекла је Брнабић.

 

У вакцинацији смо први у Европи и трећи у свету

У Србији је до сада вакцинисано 463.000 људи и 10.000 је ревакцинисаних, а по броју вакцинисаних на 100 грађана први смо у Европи и трећи у свету, рекла је Брнабић.

Брнабић  је рекла да је Србија добила још 9.360 Фајзер вакцина и да ће у понедељак добити још 8.190, као да ће од половине фебруара бити још већих контигената тих вакцина.

Навела је да се воде даноноћно преговори са више произвођача о испорукама и подсетила да је председник Србије, Александар Вучић, најавио велики контигент вакцина другог произвођача.

"Пред нама да унапредимо капацитете, јер морамо да наставимо вакцинацију и ревакцинацију", рекла је Брнабић.

 

Признање Косова никад није био услов за улазак у Европску унију

Брнабић је изјавила да никада није била на столу понуда за бржи улазак Србије у ЕУ уз услов да призна независност Косова и истакла да Србија није срећна због успостављања дипломатских односа Израела и Косова.

Брнабић је рекла да таква понуда никада није била на столу "да она зна".

"Европа зна да председник Србије, Александар Вучић, ни Влада чија је окосница СНС, не би прихватили такву понуду ''или ово или оно''", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала и да решење питања Косова и Метохије није временски орочено на 2021. годину.

"Никада нисам чула да очекују решење 2021. године. Свакако да Европа очекује споразум о нормализацији односа Београда и Приштине пре приступања Србије Европској унији", рекла је Брнабић.

Додала је да ће се тек видети детаљи шта би могао да значи такав споразум о нормализацији.

"Европска унија не жели да увози нове проблеме, у том смислу је тај споразум. Мислим да Европа не може прејудицирати решење зато што је статусно неутрална, а пет чланица Европске уније не признаје једнострано проглашену независност Косова", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да Србија није срећна због успостављања дипломатских односа између Косова и Израела, и подсетила да није била жеља наше земље да се то нађе у Вашингтонском споразуму.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва