Вести

Брнабић: Посета Урсуле фон дер Лајен у важном тренутку за регион

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је посета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен земљама западном Балкана веома важна у овом тренутку и што ће у њеном присуству бити потписан уговор за извођење радова на ''ауто-путу мира'' Ниш-Приштина.

Брнабић је истакла да тим чином Србија даје другачију перпсективу за читав регион, пре свега за младе, и навела да Београд жели да разговара о путевима, школама, образовању, а Приштина о пушкама и оружју, као и да две стране нуде потпуно различите перспективе.

"Морамо да чувамо мир и стабилност до одређене границе и мислим да је председник Александар Вучић јако добро повукао те црвене линије и да то нико не доводи у питање", рекла је Брнабић.

На питање да ли се у Приштини и даље скупљају политички поени на догађајима попут ових на северу КиМ, Брнабић је рекла да када нема шта друго да се понуди и уколико неко нема резултате онда се прибегава тај начин за стицање популарности.

''А то је на најбазичнијим причицама о 90-тим, о рату, о томе ко је храбрији, ко је јачи, па шта буде. То је као у вицу када се миш напије и онда виче мац мац у нади да мачка неће доћи и да се ништа неће десити", рекла је Брнабић.

Србија, с друге стране, каже Брнабић, има много шта да изгуби уколико се угрози стабилност имајући у виду резултате које је остварила.

"Имамо резултате какве Србија никада није имала. Ми морамо да задржимо регионалну стабилност, али имате земље у региону, односно политичаре који у том смислу не могу одговорно да причају о резултатима", оценила је Брнабић.

Коментаришући изјаву Вјосе Османи да Београд крши Бриселски споразум, Брнабић је казала да је то као ''одраз у огледалу'' и ''паралелна стварност'' супротна реалности на терену.

''Разумем шта покушавају да ураде, али то више не пролази ни у САД ни у ЕУ, питање је колико о томе причају јавно и да ли знају или не знају да ли је оно што ради Приштина у складу са Бриселском споразумом, иако је то толико очигледно", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је недавно у Њујорку најбољи састанак имала са подсекретарком за политичка питања Стејт департмента Викторијом Нуланд која, како каже, одређује политику, а није њен пуки извршилац, као и да изузетно цени председника Александра Вучића и добро познаје ситуацију на Балкану.

''Она у потпуности разуме шта се дешава, то ме је охрабрило, али је питање колико ће то утицати на њихове реакције на терену. Не можете очекивати да ће јавно критиковати Приштину, која је њихово ''дете'', али разумеју шта се дешава'', рекла је Брнабић.

Коментаришући медијске наслове да председник Вучић ''звецка оружјем'', Брнабић је рекла да се то не говори у Приштини већ у тајкунским медијима у Србији и навела да је то крајње неодговорно у тренутку када је потребна одговорност да се сачува мир и стабилност.

Брнабић је подсетила на раније изјаве Драгана Ђиласа и Вука Јеремића да је Аљбин Курти разуман политичар и да ће са њим бити лако преговарати наводећи да Ђилас изјавама о приштинском премијеру покушава да увреди и умањи значај Александра Вучића и да се политиком бави само због бизниса.

С друге стране, Јеремић је, како каже, говорио да ће преговори са Куртијем бити лакши јер га не занимају чланство Косова у УН и признање од стране Србије.

"А истина је супротна, Куртија само то занима, ништа друго, ни визна либерализација ни регионална перспектива, ни пут ни пруга.. Толико се Јеремић разуме у политику и процену тренутка", казала је Брнабић.

 

Вучићу имуни систем ослабио због стреса

Брнабић је рекла је поводом отказивања, односно померања јучерашњих састанака председника Александра Вучића да га је ухватио грип и да му је ослабио имуни систем због свих напора и стреса.

"До дубоко у ноћ смо разговарали. Он, нажалост, не мирује, волела бих да мало више одмара. Под ужасном је тензијом сада око свега што се дешава на КиМ. Мислим да ноћима није спавао, ухватио га је грип. Имуни систем му је ослабио наравно од тих напора и од тог стреса", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је председник наставио да ради и да већ данас има састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен са којом у четвртак потписати уговор о изградњи аутпута Ниш-Мердаре-Приштина-Драч.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи