Вести

Брнабић: Постигнут велики успех са вакцинацијом у Србији

Премијерка Србије Ана Брнабић говорила је данас у јутарњем програму канала Јуроњуз о вакцинацији у Србији, а главна тема разговора је био успех који је Србија постигла по питању набавке вакцина и имунизације грађана.

На констатацију новинара да је било мало вероватно да ће Србија бити међу земљама са највише вакцинисаних у свету у односу на број становника и на питање како је то успела, Брнабић је рекла да је Србија од самог почетка била укључена у све процесе у вези с вакцином и њеном набавком.

"Од самог почетка смо учествовали и у програму ''Ковакс'' (СЗО), али смо на време схватили да би било паметно да приступимо билатералним разговорима са другим земљама које производе вакцине, како бисмо били сигурни да ће наши грађани што пре добити што је могуће више вакцина", рекла је Брнабић.

Брнабић  је подсетила и да је Србија донилара 2,1 милиона евра ЕК за учешће у развоју вакцине.

Такође, истакла је да је Србија међу првих пет земаља које су потписале уговоре са Фајзером, али и за руску вакцину Спутњик В и кинеску вакцину, те да је друга земља у Европи која је добила Фајзерову вакцину, одмах после Велике Британије.

На констатацију да најбрже није увек и најбезбедније, да су руска и кинеска вакцина одобрене и пре него што је њихова документација стигла у ЕУ, премијерка је указала да је кључна била брза реакција српских власти, те да су све српске агенције радиле на томе да вакцине буду проверене,

"Исто је било и за Фајзерову вакцину, наша релевантна институција, Агенција за лекове, одобрила је Фајзерову вакцину одмах после Велике Британије, и после америчке ФДА. Радили смо паралелено, на документацији и имали смо узорке вакцина које су проверавале наше институције", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је Србија била међу неколико земаља која је посматрала и посматра питање вакцина као здравствено, а не као геополитичко питање, што је разлог успеха државе.

"Ми смо једна од првих пет земаља које су потписале уговор са Фајзером, али и једна од првих, прва у Европи, која је потписала уговор са Кином за Синофармову вакцину. Наш једини критеријум је био безбедност и ефикасност вакцине", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила и да би свет изгледао другачије када би сви вакцине посматрали као здравствено, а не као геополитичко питање.

С тим у вези, на питање о одбијању Приштине да прихвати помоћ Београда у вакцинама, Брнабић је рекла да јој је жао због тога, јер је то политички врло кратковидо, зато што би резултат требало да буде безбендост и сигурност грађана.

"Ми смо се трудили да током кризе помогнемо свима колико можемо. Донирали смо Приштини 1.000 ПЦР тестова, када им је нестало. Понудили смо да 8.000 Фајзерових вакцина пошаљемо Северној Македонији и за то чекамо одобрење те компаније. Помажемо колико можемо, то показује солидарност у овим тешким временима", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да се нада да ће криза у вези с набавком вакцина у ЕУ бити решена што пре.

"Мени је једино важно да грађани Србије добију вакцине што пре", додала је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг