Вести

Брнабић: Потребан друштвени консензус о изменама у правосуђу

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је владавина права важна тема и да жели друштвени консензус о изменама Устава у области правосуђа.

“У разговору са председником Александром Вучићем и колегама из владе схватила сам да јако много причамо са представницима Европске уније, земаља чланице Уније, међународним организацијама и свим осталим партнерима о реформама које као влада проводимо у тој обаласти, али изузетно мало комуницирамо о томе са грађанима“, објаснила је Брнабић разлог сазивања конференције за штампу.

Указала је да је оно што се мало зна, да се 70 одсто што влада у овом тренутку ради тиче владавине права и наше посвећености европским интеграцијама и убрзању преговарања са Европском унијом о чланству.

Пренела је да је јуче иницирала састанак са председником Скупштине, коме је присуствовала министарка правосуђа Маја Поповић, као и председница одбора за уставна питања и законодавство Јеленом Жарић Kовачевић и председник одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимиром Ђукановићем на тему уставних амандмана.

Подсетила је да је влада Србије 3.децембра прошле године усвојила иницијативу за измену Устава и проследила је Скупштини.

“Желела сам да у консултацијама видим да ли постоји било шта што влада може додатно да уради да би убрзала процес и нађе се на располагању законодавној власти, Скупштини“, објаснила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је договорено да ће Одбор за уставна питања влади упутити позив да током следеће недеље одржи седницу, којој ће присуствовати и представници владе, на којој ће се расправљати о владиној иницијативи и следећим корацима.

“Тиме улазимо дубље у тај процес и остајемо на располагању скупштини за сву додатну логистичку подршку. Помоћи ћемо да се организује додатни свеобухватни дијалог, ако постоји потреба на ту тему“, додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да је министарка правде на почетку свог мандата иницирала састанак са Друштвом судија Србије, јер су они били највише критични према амдманима владе у претходном мандату.

“Размишљајући да је важно да имамо друштвени консезус о изменама у правосуђу, основе за владавину права, ефикасније и одговорније правосуђе, на услузи грађанима, пре свега независно правосуђе, мислили смо да је важно да тај процес буде што инклузивнији“, рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да ће влада подржати Скупштину како би се постигао друштвени консензус о томе где желимо да идемо у области правосуђа.

 

Нацрт измена Закона о парничном поступку до краја априла

Министарство правде ће до краја априла заврштити рад на Нацрту измена и допуна Закона о парничном поступку (ЗПП), након чега ће отпочети јавна распрва, најавила је Брнабић.

"Измене и допуне ЗПП-а на којима је рад у току, треба да убрзају суђења и донекле смање број предмета, да рад судова и судија учине ефикаснијим, као и свих запослених који раде на тим предметима, како би грађани у разумном року могли да добију своје судске одлуке", прецизирала је Брнабић.

Након јавне расправе, како је рекла влада ће поднети предлог Скупштини за измену овог важног закона, које ће у много допринети томе да имамо ефикасније судство.

Брнабић је рекла и да је Министарство правде израдило Нацрт стратегије људских ресурса у правосуђу, које је упутило на мишљење Високом савету судства (ВСС), Државном већу тужилаца (ДВТ) и Синдикату правосуђа Србије.

Намера је да се додатним запошљавањем и прерасподелама, помогне судству да буде ефикасније, мање оптерећено, а да грађани добију суђења у разумном року, што ће, додаје, унапредити осећање владавине права и правде у Србији.

Такође, Брнабић је навела да је Министарство правде, уз подршку Савета Европе и Европске уније израдило Нацрт измена и допун Пословника о раду ДВТ, којим се регулише поступање Повереника за самосталност јавног тужилаштва.

Брнабић је додала да се очекује да се разматрање тог Правилника уврсти на дневни ред једног од првих наредник заседања ДВТ-а.

“Ово се тиче самосталности, јачања правосуђа, и као такве, владавине права”, рекла је Брнабић.

Брнабић је посебно навела и да влада, уз помоћ и подршку, и у сталној координацији са представницима Европске уније, ради на успостављању јединственог и централност система за управљање предметима у правосуђу, односно једног ИТ система за правосуђе.

Такав систем, указала је, не поседују ни многе државе чланице Европске уније.

“Ако успемо да урадимо на најбољи начин, то ће нам омогућити да имамо правосуђе какво заслужују и грађани и привреда, али и цело наше судство, да планира ресурсе, време”, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је то амбициозан пројекат, чији је оквир за имплементацију три године, као и да је Делегација Европске уније у Србији објавила тендер за ИТ систем, а да сутра истиче рок за пријаве.

“Тиме показујемо опредељеност за независно правосуђе, ефикасно одговорно, коме влада стоји на располагању за сваку врсту подршке”, рекла је Брнабић.

 

У Србији не постоји потреба за обавезном вакцинацијом

Брнабић је истакла да у Србији не постоји потреба за увођење обавезе вакцинације.

Брнабић је, на питање за одлуку Европског суда за људска права који је донео пресуду да је обавезна вакцинација легална и да ли ће можда бити потребна у демократским друштвима, рекла да код нас вакцинација тече одлично и да је интересовање људи огромно, много боље него у напреднијим европским друштвима.

Оценила је да су грађани Србије показали да су одговорни, да не падају на теорије завере и да, колико год био јак антиваксерски покрет, верују у свој здравствени систем и институције.

"За сада је велико интересовање и нема разлога да размишљамо о увођењу обавезне вакцинације. Имамо људе који се сами од себе пријављују за вакцинацију“, објаснила је Брнабић.

Пренела је да се између 10.000 и 20.000 дневно пријави за вакцину преко Е-управе, те да има и изуетно велики број оних који долазе без пријаве на вакцинацију.

"Немамо проблем као што имају неке земље где људи не желе да се вакцинишу“, закључила је Брнабић.

 

Сутра седница Kризног штаба

Седница Kризног штаба, на којој ће бити размотрена тренутна епидемиолошка ситуација, као и мере, биће одржана сутра, најавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да она скоро свакодневно разговара са медицинским делом Kризног штаба и зна шта је њихов став - а то је да још није време за попуштање мера, јер нам иде добро, али да то не би требало сада да се угрози.

“Бројеви падају, проценти су бољи и то је резултат, донекле мера, али у великој мери вакцинације. Видећемо сутра шта ће бити одлуке”, рекла је Брнабић.

 

У току припрема преднацрта измена три закона

Брнабић је изјавила да је у току припема преднацрта три закона којима ће бити испуњен највећи број препорука Kанцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) у вези са изборним условима, а то су измене и допуне Закона о избору народних посланика, Закона локалним изборима и Закон о избору председника Републике.

Брнабић је на конференцији за медије у влади, говорећи о изборним условима и међустраначком дијалогу, навела да би се, између осталог у односу на препоруке, мењало прописивање обавезе изборне комисије да на својој веб страници објављује записике о раду бирачких одобра са бирачких места, затим успостављање јасних критеријума које странке се сматрају странкама националних мањина како се не би изигравао закон.

Затим, како је навела, праћење рада органа које спроводе изборе од стране домаћих и страних посматрача, увођење општинских градских изборних комисија..., додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да је РИK одржала састанак са представницима ОЕБС-а и да је договорено да изборна комисија делегира теме за дискусију са ОЕБС-ом из своје надлежности које не подразумевају промену закона.

Брнабић је најавила да ће у уторак бити образована радна група за анализу и проверу јединственог бирачког списка, коју ће основати Министарство државне управе.

Такође, то министарство ради на измени упутства за спровођење закона о јединственом бирачком списку у вези са препоруком да на сајту Министарства државне управе после закључења бирачког списка буду доступна имена и презимена гласача који гласају на бирачким местима, додала је Брнабић.

Рекла је да ће преднацрте поменутих измена закона бити укључени партнери ОЕБС и ОДИХР од којег су тражени спискови свих организација цивилног друштва како неке не би биле изостављене.

Брнабић је рекла да поред ових питања која се тичу међустраначког дијалога, као и дијалога у парламенту посредством европарламентараца, постоји велики део који мора да уради влада и да влада ради на томе.

 

Драго ми је ако Приштина жели да настави дијалог

Брнабић је изјавила да јој је неизмерно драго ако представници привремених институција у Приштини заиста желе да поново почне дијалог, с обзиром на њихове раније изјаве да им разговор са Београдом није међу приоритетима.

“То је најбоља могућа вест. Биле су раније најаве да то Kуртиу није приоритет, већ му је пета, шеста ставка на дневном реду… Драго ми је ако се њихов став променио, то је важно за безбедност и стабилност региона”, рекла је Брнабић.

На питање да ли је и она размишљала да се прикључи дијалогу, у том случају, Брнабић је рекла да је главни преговарач Београда председник Александар Вучић, а да она, наравно, не бежи од учешћа у разговору, ако буде потребно.

“Kо ће учествовати у дијалогу, видећемо. Дијалог модерира Европска унија, ако треба да учествујем и ја, од тога не бежим, као ни од било какве одговорности или задатка које се ставља пред мене као премијерку Србије”, рекла је Брнабић.

Пре свега јој је, понавља, драго да дијалог уопште може да се настави.

 

Показали да санкционишемо свако кршење мера

Брнабић је осудила кршење епдеимиолошких мера после дербија на стадиону „Рајко Митић“ и рекла да је реакцијом надлежних власти показано да нема заштићених.

Брнабић је, упитана да ли ће заменик градоначелника Горан Весић који је, како је пренето на друштвеним мрежама, присуствовао журки бити санкционисан, нагласила да се никакво кршење мера неће толерисати.

"Драго ми је што се заменик градоначелника извинио. Kомунална полиција је реаговала, инспекција и сви остали надлежни су реаговали као и код сваког другог кршења мера. То је показатељ владавине права“, подвукла је Брнабић.

Брнабић је истакла да се из тога види да нема заштићених, љубимаца, већ да се надлежни према свима понашају исто.

На додатно питање да ли јој је извињење довољно, указала је да је управо супротно од тога рекла, као и да све надлежне службе раде свој посао.

"Ја се ослањам на надлежне институције да раде свој посао, моје није да кажњавам или мислим да је нечије извињење довољно или не. У земљи у којој постоји владавина права ирелевантно је мишљење премијера или било кога другог, јер надлежни реагују“, поручила је Брнабић додајући да су надлежни управо показали да се кршење мера санкционише и да се понашају при том према свима исто.

"Да ли ћу тражити оставку Весића у Kризном штабу не знам шта значи. Kако да тражим оставку некога ко није члан Kризног штаба. Не знам ни шта би то донело као резултат за праћење епидемиолошких мера“, рекла је Брнабић и додала да на састанке Kризног штаба Весић долази као представник већих градова, некада он , некада неко други.

 

Донета одлука да се донира 10.000 вакцина Сарајеву

Влада је на данашњој седници усвојила одлуку да поклони додатних 10.000 вакцина граду Сарајеву, саопштила је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће те вакцине бити упућене вечерас или сутра са циљем помоћи суседима и пријатељима.

“Kолико буде могуће и у будућности ћемо показати солидарност, јер ћемо једино ми бити сигурни, ако је цео регион безбедан“, истакла је Брнабић.

На питање немачке телевизије РТЛ зашто је Србија зауставила вакцинацију странаца Брнабић је рекла да је тренутно вакцинација фокусирана на наше грађане.

На додатно питање како је Србија добила међу првима вакцине Бионтек-Фајзер она је подсетила да је наша земља била међу првима која је са том компанијом потписала уговор.

“Били смо међу првима који су веровали у ту вакцину и који су потписали споразум“, рекла је Брнабић подсетивши да је Србија била друга земља у Европи која је добила ту вакцину, да је прва била Велика Британија.

Истакла је да је Фајзер-Бионтек перципиран као предвидљиви партнер, који континуирано испоручује вакцине, раније понедељком, сада уторком.

Нагласила је да та компанија испуњава своје уговорне обавезе. Подвукла је да је управо са Фајзеровом вакцином почела вакцинација грађана.

 

Скоро 30 одсто пунолетних грађана вакцинисано

У Србији је до сада вакцинисано скоро 30 одсто пунолетних грађана, изјавила је Брнабић одговарајући на питање новинара да ли мисли да је потребна озбиљнија кампања државе за вакцинацију грађана.

Брнабић је истакла да је много више грађана пријављено за вакцинацију и да су то доста добри резултати.

"Не знам како би изгледала та озбиљнија кампања од ове и колико би се онда људи пријавило. Радимо вакцинацију и кампању најозбиљније могуће и не разумем зашто неко мисли да је ово неозбиљно", навела је Брнабић.

Додала је да само може да прихвати да неко поставља питање да ли је могуће да држава спроводи још озбиљнију кампању, као и да је лично задовољна како се сада како се одвија вакцинација.

 

Kвалитет важнији од брзине, да не буде незадовољних

Брнабић је изјавила по питању динамике усвајања измена Устава, да је увек квалитет важнији од брзине, да се не би дошло у ситуацију да након измена буде незадовољних и како то питање не би остало “тачка раздора”.

“Што се тиче динамике, морамо да испоштујуемо Скупштину Србије, и да погледамо шта ће бити током следеће недеље…”, рекла је Брнабић одговарајући на питање да ли, будући да је неопходно да се процедура промене Устава заврши у сазиву једног парламента, а да су избори најављени за пролеће, то значи да ће продецуда промена бити завршена са референдуом, у овом сазиву парламента.

Брнабић је истакла да је квалитет важнији од брзине, посебно у овако важном и осетљивом питању, као што су измене Устава једне земље.

“Зато је важно да причамо, причамо, да причамо и да покушамо да нађемо консензус, да не би то даље било каква тачка раздора и да се не би десило да усвојимо амандмане, променимо Устав, после јавне расправе и зеленог света Венецијанске комисије, а онда неко каже да није задовољан и да је боје да нисмо ни мењали”, рекла је Брнабић.

То би, истиче, било најгора ситуација и зато сматра да не би требало журити.

“Ово је једна добра тема на којој можемо да практикујемо друштвени дијалог”, додала је Брнабић.

 

Ово не радимо због Европске уније, већ због нас

Напори у области владавине права не спроводимо само што то Европска унија захтева од нас, већ то радимо што верујемо и желимо да живимо у друштву у којем постоји владавина права, истакла је Брнабић.

Брнабић је негирала да је данашњу конференцију посвећену уставним амандманима заказала због резолуције Евроспког парламента у којој постоје замерке на рачун владавине права у Србији.

“Са пажњом читам сваку резолуцију Европског парламента и тако сам дошла до закључка да много радимо, а недовољно причамо о томе шта смо урадили у области владавине права“, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је данашња конференција била потребна како би се пренело шта се ради у тој области и да се то не ради само што то Европска унија захтева од нас, већ да је важније да то радимо што верујемо и желимо да живимо у друштву владавине права.

Рекла је и да, када се прича о правосуђу, као стубу измене Устава, постоји још много тога што може да се ради паралелно, а што ће помоћи судству да лакше и боље ради свој посао.

Рекла је да држава жели да помогне додатним запошљавањима, буџетима, али и да се зна како се то ради, а то је могуће само у сарадњи и под водством судства које је независно од извршне власти.

Истакла је да је владавина права мисија владе и нешто што је обећала грађанима и у свом експозеу у Скупштини.

 

Увек сам за разговор, али не ултиматум

Брнабић је поручила да је влада постигла одлично компромисно решење по питању наплате пореза фриленсерима и да јој је жао што део њих протестује, као и да је увек спремна за додатни разговор, али не и за ултиматум.

"Мислим да смо напорно радили и постигли решење, жао ми је што протестују. Увек сам за разговоре, али не за ултиматум. Да видимо шта можемо да урадимо, али тако да сви грађани пред законом и институцијама буду једнаки", навела је Брнабић.

Додаје да је увек спремна за додатне разговоре, али да мисли да је држава стварно дала све од себе да се нађе компрмисно решење, које је и прихватило Удружење фриленсера и предузетника Србије, док друго удружење није - Удружње радника на интернету.

"Ако треба да причамо, ту сам", поручила је Брнабић.

Рекла је да је данас када је излазила из скупштине, иако су јој поједини звиждали и негодовали, пришла окупљненим фриленсерима да их поздрави и разговара са њима.

Брнабић додаје да је то било, са њене, пристојно и људско понашање, и да је хтела да им каже да је увек спремна за разговоре, иако је влада са њима месецима водила разговоре и дала чак три предлога да се реши проблем неизмиреног пореза.

"Некоректно је да неко искористи мој неки људски гест и да каже како они имају резултате протеста, јер сам се наводно уплашила неког и пристајем на разговор. Позив на разговор није страх већ супротно, показатељ одговорног понашања", навела је Бранбић.

Објашњава да је влада дала заиста компромисно решење фриленсерима да сви који су зарађивали до 467 евра месечно не плаћају ништа и да не дугују за порез у претходних пет година, док, на пример, они који су зарађивали 600 евра плаћају 21 евро месечно.

Додаје да су предлогом који је усвојила влада за измене Закона о порезу на доходак грађана отписани сви порези и доприноси до нивоа минималне зараде.

Брнабић је рекла да је подигнут неопорезиви део и да свима који су зарађивали више од око 500 евра месечно су умањене стопе и отписане камате и друго, као и да им је омогућено да могу да плате дуг у наредних 10 година.

Додаје да су фриленсери, такође, позвани у радну групу да са владом заједно раде на изменама и допунама закона за убудуће.

 

 

Извор: Танјуг