Вести

Брнабић: Премијер Црне Горе срдачно дочекан

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да, приликом дочека њеног црногорског колеге Здравка Кривокапића, јесте прекршен дрес код, али не са лошом намером, те да о пажњи са којом је дочекан премијер Кривокапић, најбоље сведочи пажња коју је председник Србије Александар Вучић поклонио госту.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са Кривокапићем, рекла да је са гостом причала о дочеку на аеродрому и реакцијама на то што је потпредседник Владе Бранислав Недимовић том приликом био обучен у фармерке и коментарима на ту тему.

"Моја је грешка, зашто што је премијера требало да дочека министар Никола Селаковић, који се задржао дуже у Атини, па није могао да слети на време. У последњем тренутку смо променили и одредили министра пољопривреде Бранислава Недимовића да дочека премијера Црне Горе, јер је потпредседник Владе Србије“, објаснила је Брнабић.

Брнабић је истакла да Недимовић често крши дрес код и да је то његов манир да не придаје посебну важност дрес коду.

"Разумем дипломатске протоколе, али морате да разумете и неке индивидуалне преференце људи. Данас смо се на седници владе шалили да је, имајући у виду уобичајени дрес код, Недимовић јуче био прилично сређен. Није било никакве зле намере у томе“, објаснила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је гледала да на време заврши своју конференцију за шампу на којој је представљала резултата рада владе, како би свог колегу сачекала испред владе, где су заједно положили венац на место где је убијен Зоран Ђинђић.

Брнабић је истакла да председник Вучић, колико зна, никоме није поклонио толико пажње као премијеру Црне Горе током његове посете и навела да је Вучић, чим је слетео из Глазгова, дошао на вечеру да поздрави и пожели добродошлицу Кривокапићу, као и да ће вечерас бити још једна вечера.

"То је много већи третман него што је имао било ко,а што говори о третману и односу Србије према Црној Гори, и говори више од дрес кода министра Недимовића“; рекла је Брнабић.

Рекла је да је Недимовић био веома задовољан и срећан што је могао да дочека премијера Црне Горе и да је то учинио срдачно.

"Људи који причају да је с неком намером прекршен дрес код нашли би и нешто друго да замере. Оно што је урадио председник Вучић је суштина. Такав третман није имао ниједан други званичник“, подвукла је Брнабић.

 

Суштина у разговорима, поверењу, не у протоколу

Брнабић је изјавила, коментаришући састанак премијера Црне Горе са амбасадорима у Београду, да није суштина у томе да ли је неко прекршио дипломатски протокол, већ у томе да је са црногорским колегом имала веома добре, отворене и конструктивне разговоре.

Брнабић је рекла да је посета Здравка Кривокапића дуго очекивана и да се о том позиву много причало, а сада се, примећује, када је важна посета реализована, један део јавности у обе земље бави измишљањем увреда или разлога за кршење овог или оног дипломатског протокола.

"Наратив који се на тај начин шаље је потпуно супротан наративу нас на састанцима", поручила је Брнабић.

Како је рекла, чула је да је "дрес код" министра Недимовића приликом дочека био увреда, иако је била постројена Гарда, црвени тепих, али и да је Кривокапић урадио нешто да увреди домаћине.

"Није то добар наратив, хајде да се померимо од тога. Суштински је важно да су били добри, позитивни, конструктивни разговори, да је атмосфера била позитивна и конструктивна", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала и да се овом посетом успело у томе да се као резултат наметну другачији дијалог и другачији односи између влада Црне Горе и Србије, обнова дијалога на највишем нивоу и садржајнији билатерални односи.

"То је суштина, а све оно чиме се бавимо захваљујући тиме што живимо у ери друштвених мрежа није суштина, и скреће пажњу на бесмислена питања, која ће неко злонамеран сутра да искористи и да нас опет отпужује да немамо добре ондосе", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да и њој може да се замери да није особа која се нарочито држи устаљених протокола, јер јој на првом месту, рекла је, како са неким разговара, какав је лични однос, а не да ли је неко нешто погрешио, намерно или ненамерно, какву је поруку тиме послао.

"Верујем у отворене поруке, отворен разговор и у поверење. Важно је оно што ми он прича, да је то оно што он мисли, а не да ли је био у фармеркама или не" рекла је Брнабић.

 

Кривокапић на вечери са Вучићем, Рамом и Дмитровим

Брнабић је изјавила да је позив за прикључење иницијативи "Отворени Балкан" свима отворен, а да је одлука о прикључењу Црне Горе на Подгорици.

Брнабић је на питање да ли је са црногорским премијером Здравком Кривокапићем разговарала о овој иницијативи и позвала га да се прикључи разговорима са колегама из региона који ће се одржати у Београду, пренела да су разговарали и о тој иницијативи, да је Кривокапић о томе слушао са "отвореним срцем", и прихватио је позив за вечеру, којој ће присуствовати и премијер Албаније Еди Рама и заменик премијера Северне Македоније Никола Димитров, који данас стижу у Београд.

"Шта ће се даље десити, то је суверена одлука Црне Горе, у то не бих улазила. Имају отворен позив, као и сви", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да је та иницијатива будућност Балкана и нешто у шта вреди инвестирати време, енергију и новац.

 

О темама које доносе просперитет Србији 

Брнабић и Кривокапић састали су се у Београду, а тема тих првих званичних разговора, како је речено после сусрета, биле су мање политичке, а више оне теме које се тичу инфраструктурних пројеката и јачања економије, које доносе просперитет за обе змеље и оба народа.

Кривокапић је на заједничкој конференцији за новинаре нагласио да очекује да ће посета бити знак доброг и просперитетног пута Србије и Црне Горе на задовољство обе државе и њихових грађана.

Брнабић је рекла да је договорено да обим трговинске размене, који је у 2021. години био око 600 милиона евра, што пре досегне милијарду евра.

"Наше укупне инвестиције у Црну Гору износе 400 милиона евра што није безначајно, али сам уверена да ће што бољи односи и дијалог на највишем нивоу, утицати да обим инвестиција континуирано и стално расте", рекла је Брнабић која је навела да је у разговору било речи о и еврионтеграцијама.

"Србија снажно подржава евроинтеграције Црне Горе и сваки позитиван сигнал од Европске уније било коме од нас позитиван је сигнал за читав Западни Балкан и треба да се држимо заједно, да разговарамо и подржимо сваког партенра на том путу", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је црногорском колеги пренела да је стратешки приоритет Србије, уз Европску унију, стабилан регион и да су у том циљу стабилни односи Србије и Црне Горе важан фактор.

У том смислу било је речи о регионалним инцијативама као што је Берлински процес, рекла је Брнабић и нагласила да ако сте добро инфраструктурно повезани неупитно је да ће и људи бити боље повезани да ћемо имати боље разумевање.

Додала је да је било речи о важним инфраструктруним пројектима, наставку градње атуо-пута Милош Велики до Црне Горе као и модернизације железничке пруге Београд-Бар.

"Србија тежи и то је наш циљ да имамо стабилан, миран, просперитетан регион", рекла је Брнабић и додала да је било речи о заједничким граничним прелазима.

Једна од тема је било и о одржавање заједничке седнице двеју Влада, што би, како је Кривокапић рекао, могло да се деси крајем или почетком године.

Брнабић је додала да је позвала Кривокапића да размисли о отвореном позиву који Црна Гора има везано за "Отворени Балкан" и што ће бити на вечери приређеној у том циљу, на којој ће моћи да чује шта су пројекти, каква је атмосфера, како се размишља да иницијатива на најбољи начин може да допринесе бољем животу грађана региона.

Нагласила је да је на састанку поновила да Подгорица у Србији има доброг пријатеља, доброг и поузданог партнера и да се радује наставку рада на бројним пројектима.

 

О случају Светозара Маровића

Брнабић је изјавила да се случајем бившег председника државне заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића баве надлежне институције, те да она нема детаљније информације о томе.

Брнабић је на питање зашто Србија не изручује Маровића пет година, те да ли постоји неки конкретан правни разлог или политички, одговорила:

"Морам да проверим са правосудним органима о чему се ради. Нисам се тиме бавила. То је до надлежних институција, није до мене и немам никакву додатну информацију".

 

 

Извор: Танјуг