Вести

Брнабић: Пројекат „Јадар“ од стратешког значаја за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са генералном директорком компаније „Рио Тинто“ за борате и литијум Марни Финлејсон и директорком компаније „Рио Сава експлорејшн“ Весном Продановић о наставку реализације пројекта „Јадар“ и напретку израде студије оправданости за коју је та компанија у 2020. години одобрила додатних 200 милиона долара.

Тиме укупна инвестиција „Рио Тинта“ у истраживање и развој пројекта „Јадар“ превазилази 450 милиона долара.

Брнабић је на састанку нагласила да је развој пројекта „Јадар“ од изузетног значаја за Србију и Лозницу и да ће се само у фази изградње рудника и постројења за прераду ангажовати више од 2.100 радника.

Према њеним речима, када буде завршен, пројекат „Јадар“ биће модеран подземни рудник са ефикасним постројењем за прераду јадарита, као и свим потребним постројењима за одрживо управљање отпадом.

Брнабић је истакла да ће се применом најсавременијих технологија које је „Рио Тинто“ развио за прераду јадарита, посебно водити рачуна о заштити животне средине.

Премијерка је додала да је задовољна напретком студије оправданости у окиру које је, у сарадњи са мештанима у Лозници, започео и процес откупа земљишта на којем ће бити изграђен будући рудник и фабрика за прераду јадарита.

Пројекат „Јадар“, који у Србији развија међународна рударско-металска групација „Рио Тинто“, од стратешког је значаја за Србију како због експлоатације литијума и бората из јадарита, тако и због укупног утицаја овог пројекта на развој зелене економије у Србији.

Наиме, овај пројекат подразумева развој савременог, технолошки напредног и одрживог рудника и постројења за прераду јадарита у периоду од најмање 50 година, са директним утицајем на БДП и развој одрживе економије у Србији, констатовано је на састанку.

Саговорници су се сагласили да су сарадња и партнерство компаније „Рио Тинто“, Владе Србије и локалних заједница од кључног значаја за успех пројекта „Јадар“.

На састанку у Влади Србије, којем су присуствовали и представници Министарства рударства и енергетике, речено је и да је пројекат „Јадар“ од стратешког значаја за Србију и развој одрживог рударства, а да недавно формирану Радну групу за имплементацију пројекта „Јадар” чине представници компаније „Рио Тинто” и свих ресорних министарстава, јер је то пројекат целе Србије.

Посебно је наглашено да ће нарочита пажња и значај бити посвећени заштити животне средине, јер модеран рудник и фабрика за прераду јадарита укључују постројења за одрживо управљање отпадом и најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода, тако да непречишћена вода неће бити испуштaна у реке.

 

 

 

Извор: Танјуг