Вести

Брнабић: Променом Устава се не мења преамбула за Косово и Метохију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да Предлог промене устава у области правосуђа предвиђа да ће судство бити независно и ефикасно и додала да је то један од основних захтева у области владавине права у оквиру европских интеграција.

Брнабић је на седници Одбора за уставна питања рекла да је Влада Србије 3. децембра 2020. године усвојила иницијативу за промену Устава у области правосуђа, наводећи да је то резултат рада претходне владе која је организовала јавну расправу по том питању.

Брнабић је додала да је јавна расправа ишла у том правцу да правосуђе буде независно и ефикасно по мери свих грађана.

"Ово не радимо због европских интеграција већ зато што искрено верујемо у реформе и промене на начин да желимо да имамо и јавну управу по мери грађана, и динамичан економски раст, и раст плата и пензија, а када је реч о владавини права независно судство, и да грађани верују да ће правда бити за све иста", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је већ направила искораке у области владавине права, друштвеног дијалога и транспарентности.

Премијерка је истакла да се промена радила у координацији са Венецијанском комисијом која је дала одобрење на предложене амандмане Министарства правде.

"Након 18 месеци јавне расправе и два круга консултација имамо постигнут стандард, а то је сагласност Венецијанске комисије", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да даљи процес треба да ради Народна скупштина и да се упућивањем Предлога за промену Устава рад Владе у вези са тим завршава.

 

 

Надамо се промени Устава у овом сазиву

Брнабић и председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценили су данас да би промена Устава у области правосуђа могла да се заврши у овом сазиву парламента.

“Надам се да ћемо моћи то да урадимо у овом сазиву парламента, али опет то зависи од друштвеног консензуса”, рекла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да је поред сагласности Венецијанске комисије важно да се постигне и друштвени консензус у смеру који ће да обезбеди ефикасно и независно правосуђе.

Према њеним речима, ако се у оквиру јавне расправе коју води скупштина значајно промене амандмани онда ће поново морати да се тражи сагласност Венецијанске комисије, а ако се не буду значајно мењали онда то неће бити потребно.

“Али ја се надам да ће то моћи да се уради у овом сазиву скупштине, мада је квалитет важнији од брзине. Не треба брзати, али не треба ни одуговлачити”, рекла је Брнабић.

 

За што шири консензус око уставних амандмана

Брнабић је изјавила да је потребно да се постигне што је могуће шири друштвени консензус око уставних амандмана у правосуђу и позвала све да учествују у том процесу, јер се Устав тиче свих нас.

Брнабић је након седнице скупштинског Одбора за уставна питања, који је усвојио предлог владе за промену Устава, подсетила да је Влада Србије упућивањем предлога парламенту практично свој рад завршила, али да остаје на располагању Скупштини Србије.

"На располагању за све што је даље потребно да урадимо у овој комплексној процедури, да бисмо бисмо постигли што је многуће већи друштвени консензус око уставних амандмана у правосуђу, а што ће обезбедити да су сви грађани пред судовима једнаки, али и да правда долази у разумном року", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила и да то показује дубоку, истинску посвећеност Србије европским интеграцијама.

Брнабић је позвала сва релевантна удружења, организације цивилног друштва, грађане, локалне самоуправе, да учестују у процесу, јер се Устав тиче свих нас.

"Не ради се то често и сви треба да будемо поносни што је данас цела процедура измене Устава другачија него у прошлости. Имали смо шире и свеобухватније измене, али грађани нису били информисани, нити су могли да узму учешћа у јавној расправи, Венецијанска комисија није консултована.. Тако да смо овом процедуром достигли стандард који говори о јачој владавини права у Сбрији", рекла је Брнабић.

 

Напад на новинаре недопустив у цивилизованом друштву

Брнабић је поручила да су напади на представнике медија црвена линија која не сме да се прелази у цивилизованим друштвима, а поводом напада на радијског водитеља Дашка Милиновића у Новом Саду.

"Мало је да кажем да осуђујем напад", рекла је Брнабић.

Брнабић  је навела да су све надлежне институције, МУП и тужилаштво, реаговале одмах.

"Надам се да ће се ово брзо и ефикасно решити, да ће починиоци бити приведени правди, а да ће судство учинити своје на ефикасан начин и да ће осудити починиоце", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су напади на новинаре страшни, недопустиви и у нескладу са цивилизованим друштвима.

"Волела бих да видим најтеже могуће казне, али то је до судства", додала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг