Вести

Брнабић: Прве деонице на Моравском коридору готове већ 2022. године

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, обишла је радове на изградњи Моравског коридора на делу Појате-Крушевац и најавила да ће прве деонице на том најсавременијем ауто-путу бити готове већ 2022. године.

Премијерка Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и в.д. директор Коридора Србије Александар Антић обишли су код Ћићевца радове на изградњи моста преко Јовановачке реке и пруге, који ће бити дуг скоро 500 метара.

Брнабић је истакла да је дошла да провери динамику радова на том коридору који је један од најважнијих у Србији пошто ће то бити први дигитални аутопут у нашој земљи.

"У буџету за 2021. имамо опредељено 330 милијарди динара, што је 5,5 одсто БДП-а за капиталне инфраструктурне пројекте", навела је Брнабић.

Да би то постигли морамо да радимо сваки дан и суботом и недељом, поручила је Брнабић.

Нагласила је да је некада влада била срећа када је имала нешто више од 200 милијарди за капиталне инвестиције.

"Сви морају свој посао да раде сваки дан, да би обезбедили да раст БДП-а у 2021. буде шест одсто, као и да пад БДП-а у 2020. буде свега један одсто, а можда и мањи", рекла је председница Владе.

Брнабић истиче да још није готова 2020. и да треба да дамо све од себе да имамо најбољи могући резултат у овој години, као и да је већ данас сигурно да ће Србија имати најбољи економски резултат у Европи у 2020.

Нагласила је да је ће 2021. бити кључна година за градњу Моравског коридора и да тада морамо да видимо озбиљне помаке како би прве деонице биле готове 2022.

"У првом кварталу 2021. године морамо да кренемо неке озбиљне пројекте, са изградњом Фрушкогорског коридора, градњом деонице Нови Београд - Сурчин, са градњом пруге Нови Сад - Келебија, као и градњом КЦ Војводине, Тиршове 2 и са изградњом чак 17 постројења за пречишћавање отпадних вода у 17 локалним самоуправа широм Србије", рекла је Брнабићева.

У другом и трећем кварталу 2021. крећемо са још једним важним аутопутем, а то је градња прве деонице аутопута Мира од Ниша до Плочника, навела је премијерка.

Истиче да ће у 2021. бити већи него икада буџет за пројекте заштите животне средине.

"Овде у Крушевцу ћемо се ускоро вратити са два нова велика пројекта, а то је нова ковид болница у Крушевцу, а други је постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу. И Крушевац постаје први наш велики град у коме имамо завршено постројење за пречишћавање отпадних вода који смо радили са нашим партнерима из Немачке и радујем се што ћемо га отворити до краја ове године", навела је Брнабић.

Такође, рекла је да ће то бити први дигитални коридор у Србији, пошто ће целом својом дужином имати најсавременију телекомуникациону инфраструктуру.

"Тај део се изводи у сарадњи са Телеком Србије и то иде по плану. То ће омогућити да читав овај део Србије има бољу интернет везу и генерално телекомуникациону инфраструктуру него што у овом тренутку имају Београди или Нови Сад. То ће довести још инвеститора и омогућити отварање развојних и истраживачких центара", навела је Брнабићева.

Припремамо један закључак за владу који ће обезбедити да полако све наше аутопутеве и коридоре у дигиталне.

"Потписали смо и прве уговоре за 34 насеља у руралним подручјима за широкопојасни интернет, и имамо амбицију да 2025. читава Србија буде покривена најмодернијом инфраструктуром", нагласила је премијерка.

 

Имаћемо прве вакцине до краја ове године

Брнабић је изјавила да ће Србија добити прве вакцине против ковида 19 до краја ове године, као и да њена недавна изјава о вакцинама није добро протумачена у медијима.

"Видела сам неке натписе у медијима који нису тачни, извучен је део мог говора поводом обележавања Међународног дана људских права. Србија ће, као што је обећао и председник (Александар) Вучић, бити једна од земаља која ће добити прве вакцине против корона вируса", поручила је Брнабићева после обиласка радова на Моравском коридору.

Каже да када је говорила о томе да је једна компанија рекла да Србија може да добије вакцине тек у децембру 2021. године, да је то тачно, али је то само једна компанија, али да се разговара са свим компанијама.

"Србија није земља каква је била раније, већ земља која данас има политичку снагу и кредибилитет. Ту вакцину ћемо заиста и имати у децембру ове године", нагласила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг