Вести

Брнабић: Сарадња Србије и Немачке у области климатског деловања

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је потписивању Заједничке декларације о намерама у вези са стратешком сарадњом у области климатског деловања између Министарства за европске интеграције Владе Србије и Министарства за економску сарадњу и развој Немачке. 

Заједничку декларацију потписале су министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и државна секретарка у немачком Министарству за економску сарадњу и развој Марија Флахсбарт. 

Брнабић је подсетила на то да је данашње потписивање Декларације најављено током посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, истакавши да су, поред владавине права, Зелена агенда и заштита животне средине кључни приоритети Владе Србије у овом мандату. 

Брнабић је предочила на то да је и у експозеу нагласила да су три основна циља Владе – унапређење и заштита квалитета ваздуха, боље управљање чврстим отпадом (стварање депонија и рециклажних система) и унапређење управљања отпадним водама. 

Брнабић је напоменула да су у овој области инвестиције и највеће и да је потребно улагање од приближно шест милијарди евра само за постројења за пречишћавање отпадних вода како бисмо достигли европске стандарде. 

Важно је да се, након деценија небриге и недостатка инвестиција у области заштите животне средине и енергетске трансформације, ове теме постављају као један од кључних приоритета, нагласила је Брнабић, указавши на значај прилагођавања наше економије и друштва климатским променама које су стварност са којом се тренутно суочавамо. 

Брнабић је изразила захвалност Немачкој на томе што је Србију препознала као доброг и кредибилног партнера.

 

 

Извор: Танјуг