Вести

Брнабић: "Сколково" је један од најбољих истраживачких центара у свету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са делегацијом Научно-технолошког парка Сколково из Москве, коју предводи председник Фондације те научне установе Аркадиј Дворкович, о даљим облицима сарадње, а један од њих је и дигитализација српског здравственог система.

Брнабић је, након састанка са овом делегацијом у Научно-технолошком парку Београд, навела да су гости прихватили да се укључе у даљи развој стартап стратегије о екосистему.

Влада Србије је направила радну групу за развој те стратегије коју чине експерти. Сад укључујемо и Сколково, истакла је она, оценивши да је то стуб развоја Србије.

Према њеним речима, наша сарадња са Сколковом је почела 2015. године када је Александар Вучић као премијер посетио тај научно-технолошки парк, а у јануару 2019. године приликом посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, потписан је споразум о сарадњи.

Премијерка је подсетила на то да је пре годину дана посетила Сколково и да су од тада наше стaртап компаније постале део њиховог образовног програма како би имале шансу на руском тржишту.

Брнабић је нагласила да јој је велика част то што има прилику да угости делегацију једног од најбољих истраживачких центара на свету.

Председник Фондације Сколково Аркадиј Дворкович рекао је да у Србији постоји велики потенцијал за сарадњу са Русијом.

Надамо се да ћемо у Србији поставити исти систем као у Русији, а можда чак и бољи. За Русију нека тржишта нису баш отворена и зато сам веома оптимистичан за нашу будућу сарадњу, поручио је он.

 

Србија донира вакцину "Спутњик В" Црној Гори

Брнабић је потврдила да ће Србија донирати руску вакцину "Спуњик В" Црној Гори, најавивши да ће тим поводом кренути за Црну Гору вечерас у 18 часова.

Брнабић је у изјави за новинаре, након састанка са делегацијом Научно-технолошког парка Сколоково из Москве, поручила да на донацију не гледа као на политичко већ здравствено питање, оценивши да није тешко бити солидаран у лака времена.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара због чега се суседним државама донирају вакцине "Спутњик В" и "Фајзер", којих иначе има најмање у нашој земљи, објаснила да је руска вакцина најближе регистрацији у Црној Гори, а да је Србија у том смислу желела да буде прагматична.

Поносна сам због тога што је Србија солидарна. Ми у овом тренутку имамо довољно вакцина да вакцинишемо неких 850.000 људи, с тим што нам додатне количине стижу у наредних неколико дана, навела је премијерка.

 

Рекла-казала приче о повезаности Недића са Јањичарима 

Брнабић je изјавила поводом оптужби на рачун генералног секретара Владе Новака Недића који се наводно годинама уназад доводи у везу с навијачким групама, пре свега Јањичарима, да су то "рекла-казала" приче. 

Брнабић је упитала где је то речено, а на одговор новинарке да је о томе било речи у емисији "Утисак недеље", Брнабић је рекла да то није чула, нити је гледала "Утисак", и да може да се говори било шта, те да то није никакав доказ. 

Брнабић је на питање због чега се Влада до сада није изјашњавала о томе одговорила да Влада не би стигла да ради свој посао када би се изјашњавала о свему што се каже у некој емисији. 

Брнабић је позвала институције да као и до сада раде свој посао, и истакла да нема заштићених.

"Кад подвучете црту, то није ништа осим нечије приче у неком студију", рекла је Брнабић. 

 

 

Извор: Танјуг