Вести

Брнабић: Србија ће имати другачији дијалог са Владом Црне Горе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је посета црногорског премијера Здравка Кривокапића Београду била успешна и поручила да верује да ће Србија имати сада другачији дијалог са Владом Црне Горе.

Брнабић је поново прокоментарисала то како је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић био одевен приликом дочека Кривокапића и поновила да је Кривокапића требало да сачека министар спољних послова Никола Селаковић, али да се он задржао у Атини.

"Није стигао на време, па сам замолила Недимовића као потпредседника владе да сачека црногорског премијера. Недимовић има лежернији стил, али то надокнађује шармом", рекла је Брнабић и истакла да јој није деловало да је Кривокапићу то засметало нити да је приметио.

Брнабић је додала да је то била њена грешка јер је Кривокапић дошао на њен позив.

"Драго ми је да је била успешна и добра посета и што је резултат какав смо желели, а то је да имамо сада и верујем да ћемо имати другачији дијалог с владом Црне Горе", поручила је Брнабић.

На питање како се догодило да једна протокорална грешка буде суштинска замерка у делу опозиције, како црногорске, тако и српске, Брнабић је одговорила да би рекла да је то било у "једном делу медија".

"Тај део медија има исте власнике. То су медији Ђиласа и Чолака. Оно што се појављује тамо се рециклира овде, оно што се појављује овде се рециклира тамо и то је огроман медијски утицај, и који се појачава тиме што имате ехо у регионалним медијима, па такве сличне нападе имате из одређених медија у Хрватској, у Црној Гори, па се диже на виши ниво, али њима је важнија форма од суштине. Ја мислим да је важна и форма, али и суштина", поручила је Брнабић.

 

Отворени Балкан није у кризи, победничка иницијатива

Брнабић је одбацила тврдње дела јавности да је иницијатива Отворени Балкан у кризи и поручила да ће сви који учествују у тој иницијативи у наредних годину дана имати значајне користи, а да ће они који се не прикључе горко зажалити.

"Наравно да није у кризи. Таква иницијатива не може да буде у кризи. Да остану само Србија и Албанија, или само Србија и Северна Македонија, она је и даље победничка иницијатива", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да ова иницијатива доноси огромну корист за грађане, привреду, политичку стабилност, па самим тим и за будућност региона.

"Ко год учествовао у иницијативи Отворени Балкан, а у овом тренутку су то Србија, Северна Македонија и Албанија, сигурна сам да ће у наредних годину дана имати такве користи да ће се други не само прикључити, или из неког балканског ината неће, али ће, ако се не прикључе, горко зажалити", рекла је Брнабић.

Како је додала, реч је о тако доброј, фокусираној и окренутој ка будућности иницијативи да не постоји начин да она пропадне.

"Није ни важно да ли ће сви учествовати или два партнера, или три партнера, јер сам сигурна да ће она да се даље шири. Верујем да они који се радују или прижељкују све оно што може да буде лоше и ружно за Србију, тог дела јавности или тајкунских медија, говори фрустрација", рекла је Брнабић.

Бнабић је нагласила да се на састанцима у оквиру Отвореног Балкана разговара и о томе да од неких инвестиција које Србија данас привлачи "јер је реално успешнија него све земље региона заједно", наши суседи имају корист.

"Онда ће читав ланац бити у региону и поново ћемо имати сви корист. Очекујем да у наредним недељама и месецима имамо јасне резултате, а и већ их имамо. Вучић је потпуно променио парадигму односа у региону", поручила је Брнабић.

 

Нисмо знали да је сину Вучића забрањен улазак у Црну Гору

Брнабић је изјавила да ни она ни председник Александар Вучић нису имали никакве информације да је сину председника био забрањен улазак у Црну Гору.

Брнабић је оценила да је то невероватно и указала на "ужасне нападе" на председника Вучића, Србију, владу и власт од дела медија и јавности и показала примере из појединих медија.

Међу примерима из ове године које је показала је и изјава ћерки премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да их протерују из Србије, што је назвала парадоксом јер је заправо све време Данилу Вучићу био забрањен улазак у Црну Гору.

"Видите те паралеле, шта год да се деси, Данило Вучић је протеран из Црне Горе, забрањен му је улазак у Црну Гору, без образложења, а нико о томе не пише. Сада тајкунски медији то дочекују да би додатно напали Данила Вучића", навела је Брнабић.

У прилог томе показала је сутрашњу насловну страну једног медија на којој се наводи да "Данило Вучић има сумњиве контакте у Црној Гори", а изнад наслова пише "због наводне везе са навијачким групама".

"Какве везе сада имају навијачке групе са уласком у Црну Гору?", упитала је Брнабић.

Брнабић је оценила да оно што се ради председнику Вучићу нападима на његову породицу, нема никакве везе са Данилом Вучићем.

"Ово је директан напад на Вучића, ово је инструментализација његовог сина, његове породице, да се нападне он. То нападају медији који су у власништву Ђиласа и Шолака. То је најпрљавија кампања коју смо икада видели, а тек почиње. Ова кампања према Вучићу и Српској напредној странци ће бити нешто најбруталније што смо видели, јер се увезује са медијима у региону, чији су власници исти ови људи који су власници ових медија", рекла је Брнабић.

Брнабић је, коментаришући изјаве током посете Вашингтону лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа о Србима са Косова и Метохије, рекла да је то што је Ђилас урадио срамота и испод сваког, не политичког, него људског нивоа.

"Ђилас је у кампањи од врата до врата у Вашингтону, док ми обилазимо Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Српска листа на изборима на Косову и Метохији извојевала историјски убедљиву подршку Срба.

"А онда се нађе неки паметњаковић Ђилас, да седи овде, иде у Вашингтон и прича њима да су криминалци. То је скандал и срамота", навела је Брнабић и оценила да Ђилас нема шта да ради у српској политици.

Премијерка је закључила да су ствари које је Ђилас изговорио у Вашингтону и Гласу Америке такве да је и Габријел Ескобар поцрвенео од срамоте.

"Ђилас зна да се на власт неће вратити тако што ће народ гласати за њега, него зато што ће имати подршку страног фактора", навела је Брнабић.

 

О епидемиолошкој ситуацији, увредама, четвртој дози

Брнабић је изјавила да епидемиолошка ситуација у Србији није нимало наивна.

"Ситуација није наивна. Оно што је нас одржало у овом тренутку јесте што имамо преко 56 одсто вакцинисаних", рекла је Брнабић.

Премијерка је нагласила да је 20 одсто вакцинисано трећом дозом у Србији.

"Мислим да ће нас то прилично заштитити у недељама пред нама. За све остало, имате тај део јавности и медија, који шта год да урадите кажу да је требало да урадимо нешто друго", рекла је Брнабић и подсетила да када су на снази биле рестриктивне мере, говорило се да председник Александар Вучић мрзи грађане, па да их зато затвара.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк