Вести

Брнабић: Србија има потенцијал да буде један од лидера у дигитализацији

Између Института за вештачку интелигенцију и Града Београда потписан је споразум који ће омогућити да убудуће Београд и тај Институт сарађују на иновацијама, а потписивању су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Бранко Ружић.

Брнабић је честитала потписницима споразума на томе што су показали иницијативу и предузимљивост да осмисле нови пројекат који ће бити од користи Београђанима, али и на томе што ће пилотирати пројекте који ако се покажу успешним ће бити имплементирани и у другим градовима Србије.

Брнабић је такође рекла да ће те пројекте Србија моћи да понуди и Европи и свету.

Говорећи о вештачкој интелигенцији у нашој земљи, Брнабић је рекла да је Влада уз помоћ домаћих истраживача, наших истраживача из иностранства и привреде успела брзо да заврши Стратегију, а убрзо затим основан је и Институт, који је већ потписао свој први уговор о поверљивости са једним великим немачким инвеститором - Континенталом.

"Само то нас позиционира на одређено место, а Институт преговара са још најмање две међународне компаније како би и са њима кренули у сарадњу. Тиме привреда добија замајац, конкурентност и тиме правимо квалитативну разлику. За неколико година ћемо моћи да се такмичимо са најбољим земљама у Европи", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да се значајан број наших истраживача који су имали изузетно добре послове у иностранству вратио на позив државе и сада ради у Институту.

"То је одраз поверења тих људи не само у Институт, већ и у земљу", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да се са дигитализацијом у Србији кренуло 2017. године и навела да је тада мало ко веровао да је Србија земља која има невероватан потенцијал да буде један од лидера у нечему тако напредном.

"Данас то нико не доводи у питање, после само шест година показали смо да Србија то може", рекла је Брнабић и навела да из године у годину нама се извоз ИТ услуга повећава, а да ће ове године износити две милијарде евра, док ће суфицит у тој области бити више од милијарду евра ове године.

Још 2019. године се размишљало о томе шта је следећи корак и да се иде даље у модернизацију како би се повећала разлика између Србије и конкурената у региону, али и Европи, Брнабић је рекла да је једна од главних ствари која је идентификована вештачка интелигенција, док је друга ствар биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитета.

"Чини ми се да успевамо да трчимо брже од осталих и да имамо оно што је најпотребније - визију, таленат и способне људе, све што нам је потребно да наставимо да напредујемо што ће довести до тога да наша економија буде јача, до раста просечних плата, самим тим пензија, као и све веће стопе раста и на крају крајева да успемо да надокнадимо оно изгубљено време деведесетих година и прве деценије двехиљадитих и да се естаблирамо као лидери", рекла је Брнабић.

 

Неко је излобирао, види се да текст није њихов

Брнабић је изјавила да не очекује да ће писмо конгресмена Сједињених Америчких Држава америчком председнику Џо Бајдену имати било каквог утицаја на политику Сједињених Америчких Држава према Србији и додала да је очигледно да се ради о резултату лобистичких агенција.

Брнабић је одговарајући на питања указала да је лобирање свуда дозвољено, а посебно у Сједињеним Америчким Државама где је и настало.

"Неко је излобирао, види се да није њихов текст јер сумњам да прате ситуацију и да знају шта ради Телеком или ТВ Пинк. Види се и да су као резултат добро плаћених лобистичких фирми потписали", рекла је Брнабић и нагласила да број потписника није импресиван.

На питање да ли је брине јер су данас током саслушања конгресмени питали заменика помоћника америчког државног секретара Габријела Ескобара шта ће даље бити с обзиром да су избори у Србији "непоштени", Брнабић је рекла да је ни то не брине, јер је резултат лобистичких активности.

"Те изборе нико на свету не доводи у питање, али људи који имају пара да плате лобирање у Сједињеним Америчким Државама имају права да троше свој новац, а њихова идеја је двострука - да се врате на власт и да јасно таргетирају Телеком јер он не сме да се такмичи против њих", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала да су све фирме које су учествовале у лобирању изникле из Телекома и то тако што су користили државне ресурсе, Брнабић је такође додала да им Телеком сада смета када чува своје ресурсе.

Брнабић је поновила да никада није чула да је неко рекао да су избори који су били у Србији нерегуларни или нелегитимни и додала да ако неко прихвата Скупштину, а прихватају је сви, онда признају и изборе.

Брнабић је навела и да је посао нашег амбасадора у Сједињеним Америчким Државама да са свима разговара.

"Постоје две ствари, једна је да лобирају и за то плаћају, не знам да ли је Мултиком или неко други, што је легитимно. Они желе политички или бизнис интерес, а на нама је и нашем амбасадору да говоримо и показујемо право стање у Србији", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг