Вести

Брнабић: Србија је војно неутрална држава која не тежи чланству у НАТО

Тродневни семинар Роуз-Рот који Парламентарна скупштина НАТО одржава већ три деценије, а који је отворен у Београду био је прилика да председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник парламента Ивица Дачић још једном укажу на војну неутралност Србије и на значај сарадње са Алијансом у очувању стабилности не само у региону већ и свету.

Брнабић је нагласила да је Србија војно неутрална држава која не тежи чланству у Алијанси, али жели да унапређује дијалог и партнерску сарадњу са Алијансом, у оквиру Партнерства за мир, у циљу очувања безбедности и стабилности.

Брнабић која је говорила и о регионалној сарадњи и Косову и Метохији као важној безбедносној теми подсетила је да Косово и Метохија заузима важно место у односима са Алијансом, имајући на уму КФОР.

Брнабић је нагласила да је од почетка године у покрајини било 115 етнички мотивисаних инцидената и девет упада тешко наоружаних специјалаца на север Косова и Метохије.

Такође говорила је и о опасности трансформације тзв. КБС у оружане снаге и увођења обавезног војног рока што додатно забрињава Србе на Косову и Метохији.

Нагласила је да се то питање мора решавати одговорно како би се постигло одрживо решење у интересу грађана, региона мира и стабилности. Додала је да је управо и зато важна стална сарадња и дијалог са Алијансом.

 

Позив Приштини у "Отворени Балкан"

Брнабић је позвала све остале на Балкану који нису приступили инцијативи "Отворени Балкан" да се придруже укључујући и Приштину, јер ће, каже, грађани од тога имати невероватну корист.

Позив је уследио на скупу у организацији Парламентарне скупштине НАТО, а који је Брнабић искористила и да изрази уверење да ће Србија током словеначког председавања отворити два кластера на путу евроинтеграција.

"Грађани који живе у региону имаће заиста невероватно велике користи од те иницијативе", рекла је Брнабић одговарајући на питање парламенараца из Северне Македоније.

Нагласила је да ће грађани имати користи од иницијативе "Отворени Балкан" као и од осталих регионалих иницијатива, с тим да се ова разликује, као је навела, само по томе што је "ми сами водимо".

Позив је стално отворен, рекла је Брнабић и нагласила да "Отворени Балкан" који подржавају Београд, Скопље и Тирана даје могућност да млади остају у региону, да виде да имају више прилика за запошљавање, више радних места, да капитал и инвестиције несметано путују кроз регион, да овде могу да нађу свој дом.

На скупу на којем су говорили и званичници НАТО алијанске Џералд Коноли и Мирче Геана, као и швајцарски амбасадор Урс Шмит, а пред бројним парламетарцима из Швајцарске, Луксембурга, Норвешке, бројних других земаља, региона и оних насталих распадом ШСР, Брнабић је нагласила да је "Отворени Балкан" искључиво регионална иницијатива која предвиђа слободу кретања капитала, роба, услуга и људи.

Брнабић је изјавила да се нада да ће Србија током словеначког председавања Европском унијом отворити макар један нови кластер, али да верује да ће отворити два.

Навела је, такође, одговарајући на питање парламетараца како је задовољна процесом евроинтеграција, да су реформе начин за унапређења земље, а не задатак који се мора испунити на европском путу.

Брнабић је додала да са сигурношћу не може да каже којом брзином Србија иде ка ЕУ, јер динамика зависи и од држава чланица, а свесна је, каже, да су неке од земаља скептичне по питању проширења.

На питање како коментарише односе са Русијом и Кином, навела је да они ни на који начин не угрожавају Србију на европском путу, да је сарадња са Русијом на пољу економије и енергетика као и она коју има део чланица ЕУ.

Брнабић је рекла да Србија има нерешена питања, али да је усмерена на будућност и на одржање мира.

 

Потпуно је јасно зашто је "Косово" такозвано

Брнабић је изјавила да је у складу са ситуацијом на терену, чињеницама и ставовима најрелевантнијих институција, попут Уједињених нација, али и понашањем Приштине према сопственим актима, поптуно јасно зашто уз "Косово" или "војску Косова" мора да стоји реч такозвано. 

На питање парлементараца из Северне Макредоније зашто говори такозвано Косово, Брнабић је подсетила да Пришитна не поштује ни своје акте, а ни Бриселски договор, додајући да је неразумно очекивати да се иде у преговоре о другом споразуму када ни девет година након првог нису испунили обавезе. 

"Све што сам говорила у складу је са ситуацијом на терену како је "Косово" виђено од стране најрелевантнијих међународних организација као што су Уједињене нације, али и преко 50 одсто чланица Уједињених нација које нису признале и прихватиле једнострано признату независност наше покрајине", одговорила је Брнабић.

"Не прихватамо и не признајемо једнострано проглашену независност "Косова", то није у складу ни са нашим Уставом ни Резолуцијом 1244 (Савета безбедности Уједињених нација)", рекла је Брнабић.

Нагласила је да такозвано "Косово" у Уједињеним нацијама нема столицу и није међународно признати ентитет у складу са међународним нормама.

Према њеним речима, поптуно је јасно зашто се говори на тај начин.

"Потпуно је јасно и то да је Београд искрено посвећен дијалогу са Приштином, да сматрамо да је немогуће доћи до договора о нормализацији, узајамно прихватљивог и дугорочно одрживог решења", рекла је Брнабић.

Нагласила је да морамо да се окренемо будућности, да видимо како такве ствари да превазиђемо и обезбедимо дугорочан мир и стаблност без којих нема бољег квалитета живота.

"И када премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да му дијалог није један од приториета, већ радна места, плате и квалитет живота, то првенствено значи дијалог са Београдом, јер без решења нема ни стаблности, ни отварања радних места, ни просперитета", закључила је Брнабић.

Брнабић је рекла да Приштина и код оснивања "војске" није поступила у складу са својим интерним актом - уставом који јасно каже да ако се такве ствари дешавају морају да имају подршку Срба, а Србе нико није питао. 

"Толико о тој области и владавини права", рекла је Брнабић и нагласила да на страни Пришитне није видела спремност на дијалог, а што говори и све већи напад на Србе и противљење Заједници српских општина.

 

 

Извор: Танјуг