Вести

Брнабић: Србија постаје земља добрих прилика за повратак талената

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић отворила је трећу дигиталну годишњу конференцију под називом "Таленти на вези 3.0", која се одржава на њену иницијативу, у организацији програма "Тачка повратка" и уз подршку националне платформе "Србија ствара".

Тај догађај има за циљ да на једном месту окупи све таленте из дијаспоре и наше земље, који ће у отвореном дијалогу разменити своја знања, искуства и идеје.

Овогодишња конференција је због пандемије коронавируса одржана у дигиталном формату, уз представљање активности које су спроведене у 2020. години у сврху стварања прилика за повратак наших талената из иностранства.

Брнабић је у обраћању учесницима истакла да је од децембра 2018. године, када је одржан први састанак, постојала снажна жеља да се нешто промени како бисмо дали сигнал нашим младим људима да се врате у земљу јер она има много тога да им понуди.

Три године касније, доста тога је и урађено, рекла је она и напоменула да је у претходним годинама покренута транзиција српске економије, тако да се она све више заснива на знању и иновацијама, као и да Србија ову изазовну годину завршава као земља са најбољим економским резултатима у читавој Европи.

Инвестирање у Србију се наставља и посебно је важно што долазе инвеститори из Јапана и Немачке, две земље у којима су они можда и најконзервативнији и најобазривији, указала је премијерка.

Брнабић је подвукла да у Србији ни ове године, поред свих ванредних околности, ниво јавног дуга неће прећи мастришки ниво од 60 процената БДП-а, што је добар залог за будућност.

Према њеним речима, у буџету за 2021. годину опредељено је 330 милијарди динара за капиталне пројекте и инвестиције, што чини 5,5 одсто нашег БДП-а.

Сви ови показатељи говоре о томе да се у Србији тек стварају прилике које је наша земља спремна да вам понуди. Можда разматрате да се вратите, можда још не размишљате у том правцу, али ту сте да чујете да Србија данас може да вам понуди другачију будућност и да је то умногоме другачија земља него она које се сећате и из које сте отишли, поручила је Брнабић.

Премијерка се осврнула и на четири научно-технолошка парка која данас постоје у Србији, од којих су, поред београдског, у претходних годину дана отворена чак три - у Новом Саду, Нишу и Чачку.

Србија је, како је указала, прва земља у овом делу Европе, а 26. у свету која је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције, а усвајамо и један модеран закон о дигиталној имовини.

Брнабић је подсетила учеснике на то да се у петак у Крагујевцу отвара државни Дата центар и да су већ потписани уговори са познатим светским компанијама које ће своје податке чувати управо у том граду, као што је амерички IBM.

Председница Владе је истакла да је свесна да се одлука о повратку не доноси преко ноћи и да је због тога Влада радила доста на томе да конкретним мерама помогне нашим људима да преломе и врате се у Србију.

Брнабић је као неке од мера навела пореске подстицаје за запошљавање људи из дијаспоре и наших људи који су се школовали у иностранству, ваучере за дијаспору који су покренути у сарадњи са Фондом за науку, електронску нострификацију диплома, пореске подстицаје за оснивање стартапова и иновативних компанија.

Премијерка је најавила и закон о нестандардним облицима рада, којим ће се регулисати рад наших људи за стране компаније, које чак нису ни регистроване у Србији.

Овај закон ће, како је подвукла, бити драгоцен у време пандемије и рада од куће како би наши људи који раде за стране компаније били потпуно правно заштићени.

Ми стварамо Србију у коју људи желе да се врате, у којој људи желе да остану и у коју странци желе да дођу и овде започну своје пословање, нагласила је Брнабић.

Према прошлогодишњим статистикама, 11.119 странаца из 133 земље света добило је привремени боравак у Србији, од којих је чак 7.740 њих дошло у Србију ради запослења. Само за годину дана број странаца који су дошли у Србију због посла скочио је два и по пута, закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг