Вести

Брнабић: Србија придаје посебну пажњу унапређењу односа са Немачком

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са посланицима Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага о билатералним односима са СР Немачком, реформским процесима у Србији, као и о ситуацији на Косову и Метохији.

Брнабић је истакла да Србија посебну пажњу придаје унапређењу билатералних односа са Немачком, као водећим привредним партнером, при чему је изразила захвалност тој земљи на подршци коју пружа у области дуалног образовања.

Брнабић је, када су у питању људска права, нагласила да Влада Србије принципијелно инсистира на дијалогу и широком инклузивном процесу приликом разматрањa свих релевантних друштвених питања, формулисања политика и израде законских аката.

Брнабић је навела и да је формирањем Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог постављен законски и институциoнални темељ за успостављање друштвеног дијалога као новог механизма за разматрање свих битних питања и изналажење заједничких решења.

Брнабић је указала и на чињеницу да су на територији јужнe српскe покрајинe, у срцу Европе, Србима ускраћена и угрожена основна људска права.

Брнабић је нагласила досадашњу континуирану спремност Београда за наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином и у том контексту указала на неопходност примене Бриселског споразума.

Брнабић је упутила апел Одбору за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага да преузме активну улогу у решавању проблема кршења људских права на Косову и Метохији и да осуди кршења људских и мањинских права српске, као и осталих неалбанских заједница.

Председница поменутог одбора Рената Алт поручила је да Немачка помно прати дешавања на Косову и Метохији и осуђује сваки вид насиља, а наставиће да пружа подршку дијалогу.

Поред чланова делегације Одбора за људска права и хуманитарну помоћ, састанку у Влади Србије присуствовала је и амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад.

 

 

 

Извор: Танјуг