Вести

Брнабић: Србија жели да отвори ново поглавље у односима са Црном Гором

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић допутовала је у Подгорицу авионом Владе Републике Србије са донацијом од 2.000 доза вакцина "Спутњик В".

На аеродрому у Подгорици премијерку Брнабић дочекали су председник Владе Републике Црне Горе Здравко Кривокапић и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Премијерка Србије рекла је, након предаје првог контингента вакцина, да јој је изузетно задовољство што је у Црној Гори и што може да уручи овај поклон.

Донела сам прве дозе 2.000 вакцина и видећемо се ускоро када будемо донели и ревакцину. Ово не делује као велика количина вакцина, али је довољна да се имунизују или здравствени радници у црвеној зони или корисници и запослени у геронтолошким центрима. Ово је за прву линију одбране и помоћи ће вам у борби са коронавирусом, истакла је премијерка Брнабић.

Брнабић је истакла да на овај начин Србија жели да отвори ново поглавље у односима двеју земаља.

Овим желимо да односи буду између два народа као између браће и сестара, најбољих и највећих пријатеља. Желимо да градимо мостове братства и пријатељства са Црном Гором, поручила је Брнабић.

Брнабић је изразила је дивљење тиме како се Црна Гора бори са пандемијом коронавируса и навела да примећује да је све већи број тестираних што је прави вид борбе док не стигне вакцина.

Нама у Србији је драго што се носите добро са пандемијом коронавируса, истакла је Брнабић.

Премијерка је навела да је нарочито у тешким временима солидарност најважнија и поручила да је Србија спремна да донира још вакцина Црној Гори уколико то буде потребно.

Ми смо ове вакцине добили захваљујући личном пријатељству председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина и велико ми је задовољство што смо могли да изађемо у сусрет Црној Гори, рекла је премијерка.

 

 

Важно нам је да и комшије буду безбедне

Брнабић је поручила да Србија чини све што може да у тешким тренуцима помогне и другим земљама у региону.

Премијерка је рекла да је то само још један гест "пружене руке".

Како је навела, први такав гест је био када је Србија повукла одлуку да црногорски амбасадор Тарзан Милошевић мора да напусти Србију након што је амбасадор Србије Владимир Божовић проглашен за персону нон грата у Црној Гори.

"Желимо да имамо најбоље могуће односе са Црном Гором, као са најбољим пријатељима", рекла је Брнабић.

На питање зашто Србија донира вакцине Северној Македонији и Црној Гори, премијерка је рекла да је Србија то учинила зато што је најважније бити солидаран у најтежим тренуцима.

"Није довољно да сте ви сигурни и безбедни уколико ваш први комшија није сигуран и безбедан", рекла је Брнабић.

Истакла је да се Србија борила свиме што има да набави вакцине и навела да су вакцине које има резултат и политичких веза, личних пријатељстава, стабилног буџета...

Премијерка је нагласила да Србија има довољно вакцина да вакцинише своје грађане и да је у могућности да помогне другима.

"Зашто онда то не бисмо и учинили", рекла је Брнабић и поновила да је на овај начин Србија свима у свету показала колико је солидарност важна.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/РТС 1