Вести

Брнабић: Створили смо услове да се млади враћају у Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, учествовала је на панелу у оквиру Европских дана дигитализације 2021. (European Digital Day) који се одржавају у Швајцарској, а чији је организатор Марк Валдер оценио да би Србија због брзине и посвећености процесу дигиталне трансфорамције могла да буде модел за остале земље.

Валдер је то рекао након што је Брнабић представила све шта се у Србији чини како би младе генерације биле припремљене за будућност, од увођења кодирања, дигиталног света, информатике, програмских језика Скреч и Пајтон, основа вештачке интелигенције и машинског учења у образовни систем.

"Све што смо могли  чути од председнице Владе веома је упечатљиво. Србија би због брзине, посвећености и начина на који спроводи дигиталну трансформацију требало да буде модел за све друге земље", рекао је Валдер, директор "Ringiera" и оснивач "Digital Switzerland", кровне организације која окупља организације и швајцарска удружења која се баве дигитализацијом.

Једна од тема панела био је и одлив мозгова, а Брнабић је том приликом нагласила да је одлазак младих талентованих људи више не плаши јер је Србија много учинила на том пољу и створила услове да се они враћају.

"Обезбедили смо јасан сигнал да млади виде где видимо будућост Србије, да знају да инвестирамо у земљу, у отварање и развој старт ап компанија, у инфраструктуру, у истраживачке и развојне центре, у вештачку интелигенцију...

"Успели смо да преокренемо процес, све више младих долази у Србију. Уверена сам да ћемо, ако тако наставимо, успети да вратимо младе и привучемо странце", рекла је Брнабић.

Такође је говорила о реформи јавне управе, што између осталог доприноси и зеленој агенди и зеленој транзицији, али и томе да ИТ индустрија расте између 20 и 25 одсто годишње.

Валдер је рекао да све то потврђује да је Београд атрактиван град.

"Београд је и занимљив за таленте. Они иду где је занимљиво живети, ако им дате услове за стварање, да креирају старт-апове, они ће бити ту", рекао је Валдер и нагласио да је уз то важна и реформисана администрација и улагања у инфраструктуру.

Брнабић је рекла да се слаже са тим да Европа има доста да понуди у смислу квалитета живота, да је то предност, али да је потребно да се размисли о стратегији и будућности којом ће доминирати вештачка интелигенција, бионтек, бајомед...

Европа неће бити компетитивна у поређењу са Кином и Сјединјеним Америчким Државама, зато мора да се пробуди, јер ако изгуби ову трку мораће да плати ову цену.

 

 

 

Извор: Танјуг