Вести

Брнабић у Мостару обишла Саборну цркву и Просвјетну школу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетила је Саборну цркву Свете Тројице у Мостару у коју је Република Србија до сада уложила два милиона евра, као и Просвјетну школу којој је Канцеларија за ИТ донирала рачунарску опрему.

Брнабић је у Мостару дочекао градоначелник тог града Марио Кордић, са којим је обишла Стари мост и Стари град у Мостару, а на мосту је у њену част изведен и скок са моста у Неретву.

"Драго ми је што сам данас у Мостару, ја сам први пут у животу овде, прелеп је град. О њему сам до сада само слушала и читала, и видети све то уживо је посебан доживљај", рекла је Брнабић и додала да ће се ту вратити и приватно.

Говорећи о подршци српској заједници у Мостару, Брнабић је навела да је дошла да обиђе све што је до сада реализовано, али и да се распита шта још има да се уради.

Истакла је да је Саборна црква најважнији пројекат, додајући да је до сад за тај пројекат Србија донирала два милиона евра, као и да је остало око милион евра како би тај пројекат био готов.

"Трудићемо се да то исфинансирамо да се то заврши, знам да је изузетно важно", рекла је Брнабић.

Додала је да је изузетно важно и финансирање Просвјетне школе и истакла да се то ради сваке године континуирано из Министарства културе, из Министарства спољних послова, а данас је и Канцеларија за ИТ Србије донорала лап-топове, штампаче, принтере, камере.

"То су мале ствари које деци у овој школи могу много да значе. Нама је то мало, њима је много, а најважније је да они осете нашу подршку", истакла је Брнабић.

 

Очекујемо почетак изградње аеродрома у Требињу 

Брнабић је изјавила да се почетак изградње аеродрома у Требињу, који ће финансирати Република Србија, очекује следеће године и истакла да је он од велике важности не само за Републику Српску, већ за регион. 

Одговарајући на питање о изградњи аеродрома у Требињу, Брнабић је казала да се почетак изградње очекивао и ове године, али да је он померен због кризе изазване вирусом корона. 

Истакла је да је тај аеродром важан за Требиње, Републику Српску, али и за Босну и Херцеговину која ће добити још један аеродром, као и за Хрватску која ће добити додатне туристе за своје приморје. 

"Сматрам да ово јесте пројекат од регионалног значаја. Ја сам поносна и драго ми је што Србија има економску моћ и снагу да инвестира у један такав пројекат", рекла је Брнабић. 

Додала је да се ускоро завршава експропријација земљишта за тај пројекат, а да онда следи израда пројектно-техничке документације која је почела. 

На питање  да прокоментарише спекулације да ће тај аеродром бити војни, Брнабић је одбацила те тврдње. 

"Никада до сада нисам чула да би аеродром могао бити војни, то ће бити аеродром који ће бити у корист свима", закључила је Брнабић.

 

Правила морају бити иста за све 

Брнабић је изјавила да се очекује одлука Уставног суда Босне и Херцеговине поводом изградње хидроелектране Бук Бијела, коју финансира Република Србија, а да се до тада настављају припремни радови. 

Одговарајући на питање  у Мостару о застоју на изградњи хидроелектране Бук Бијела због несугласица око Србије и Босне и Херцеговине, и оптужба које долазе из Босне и Херцеговине да Србија на тај начин “узурпира” њихову имовину, Брнабић је рекла да је концесија тог пројекта урађена као и све претходне у тој земљи. 

"Ја као неко ко је прагматичан политичар, не видим зашто би ту било проблема. Мислим да је то један значајан енергетски ресурс за Републику Српску и Босну и Херцеговину, посебно у време када имамо енергетску кризу и тек се спрема та енергетска олуја у Европи. Што више имамо наших извора енергије, то боље, посебно зато што је та хидроелектрана зелени извор енергије", рекла је Брнабић. 

Истакла је да је концесија за тај пројекат добијена на исти начин као што су добијане све остале у Босни и Херцеговини, додајући да се о таквој концесији разговарало пре неколико година и са партнером из Немачке. 

На питање да прокоментарише то што за тај пројекат не постоји сагласност државе Босне и Херцеговине, већ само једног ентитета у тој земљи, Брнабић је изјавила да су сви такви пројекти добијали концесије само од локалне власти. 

Истакла је да је Србија урадила правну анализу и да је у тим анализама утврђено да постоји бар 100 пројеката који су добијени на тај начин. 

"Ако постоји правна несигурност са овом концесијом, то значи да постоји проблем са свим концесијама које су даване. То доприноси правној несигурности која није добра за пословни амбијент било кога, не само за инвестиције из Србије. Правила морају бити иста за све", закључила је Брнабић.

 

Морала бих да видим шта је ново у Пандориним папирима

Брнабић је рекла да није упућена у најновије папире који повезују министра финансија Синишу Малог са оф-шор компанијама.

Одговарајћи на питање новинара у Мостару да прокоментарише Пандорине папире који, између осталих политичара у свету, повезују министра финансија да је био власник 24 стана у Бугарској, Брнабић је рекла да је она већ раније видела оптузбе за 24 стана, као и одговоре на те оптужбе, те да би морала да види шта је ново у тим папирма.

“Нисам стигла да погледам те папире, тако да бих причала напамет”, рекла је Брнабић.

Истакла је да и у овом случају очекује да институције раде свој посао и да верује у владавину права и институције.

"Верујем да без тога нема државе, тако да позивам, као што сам то радила као министар, сад као премијер, да инситуције раде свој посао. Ми смо у Србији показали да нема заштићених и да нико неће бити заштићен ни због своје функције, ни због страначке припадности, ни због чега другог", рекла је Брнабић.

Поновила је да мора да погледа папире да би могла да коментарише, а нарочито јер је и премијер Чешке Андреј Бабиш, који се такође помиње у поменутом новинарском истраживању, рекао да је то напад на њега као део предизборне кампање.

"Видим да се око Пандориних папира дигло много узбуне па ћу погледати", рекла је Брнабић.

Подсетила је да су и њу доводили у везу са "пореским рајевима", јер је радила за фирму која је градила ветропаркове у Србији и која је била регистрована у Америци, па у Холандији, па на Малти.

Брнабић је истакла да није имала никакав утицај на начин пословања било које фирме, већ је водила само један њихов пројекат.

"Мислим да је ред, као што су сада почеле да раде најутицајније земље света Г7 и Г20, да те ствари постану нелегалне и онда би то решило тај проблем", рекла је Брнабић.

Више десетина садашњих и бивших државника и моћних милијардера повезано је са компанијама које користе пореске оазе, открило је новинарско истраживање названо Пандорини папири.

У истраживању Међународног конзорцијума истраживачких новинара (ИЦИЈ) и 150 медија широм света откривено је да је 330 јавних званичника широм света повезано са офшор рачунима.

 

Не правите буру у чаши воде 

Брнабић je danas, током посете Мостару одбацила наводе да је намерно заобишла званичне институције и нагласила да се у складу са свим протоколима обратила институцијама у Босни и Херцеговини 

"Сви знају да сам ту, али ово је моја једнодневна посета српској заједници и пројектима који се финансирају из буџета Републике Србије. Мислим да не треба правити буру у чаши воде", рекла је Брнабић, одговарајући на питање да ли је намерно заобишла званичне институције и "политичаре у рангу с њеном позицијом". 

Брнабић, која је обишла Саборну цркву у Мостару и посетила "Просветину" школу, одбацила је поређење њене посете и изјаве председника Хрватске Зорана Милановића, које је изнела Наша странка из Босне и Херцеговине, а у контексту да је она премијерка херцеговачких Срба, као што је он рекао да је председник Хрвата у Босни и Херцеговини. 

"Не гледам то на тај начин. Милановићева изјава ми је била невероватна и било ми је невероватно да нису стигле реакције, чак ни из Европске уније. Ја сам премијерка Србије и мојој функцији постоји пандан у Босни и Херцеговини", рекла је Брнабић. 

Брнабић је нагласила да се осећа као гост, који је дошао да обиђе пројекте који су финансирани из буџета Србије и оценила да улагање у квалитетнији живот било које заједнице, било ког народа у једној земљи доприноси богатству целе те земље. 

"Немам друге претензије", поручила је Брнабић. 

Што се тиче подршке српској заједници у Мостару, Brnabić je рекла је да је дошла да види шта је урађено и шта још треба да се уради. 

Брнабић је нагласила да је Саборна црква најважнији пројекат. 

"МИ смо до сада донирали скоро два милиона евра у изградњу цркве, остало је још око милион евра да све завршимо. Тако да ћемо се трудити да и то исфинансирамо", рекла је Брнабић. 

Што се тиче Просвјетне школе, Брнабић је рекла да се она финансира континуирано сваке године. 

"Данас је канцеларија за информационе технологије донирала опрему лаптопова, штампача, камера и гледали смо шта још можемо да урадимо. То мале ствари које деци могу много да значе", поручила је Брнабић.

 

Увођењем е управе сасечена је могућност корупције 

Увођење електронске управе је једна од најважнијих ствари у борби против корупције која је урађена од када сам ја у Влади Србије, јер када уведете електронску управу онда уведете потпуну транспарентност и у управу на нивоу републике, и покрајина и на локалу и сече се свака могуцност за корупцију, рекла је Брнабић. 

"То се најбоље видело у пољу издавања грађевинских дозвола где је је пре увођења електронске управе Србија била на дуинг бизнис листи Светске банке друга отпозади јер је тај процес био дуг, спор, административно оптерећен и постојао је огромни простор за корупцију. Када смо увели електронску управу и електронско издавање грађевинских дозвола где је поступак потпуно транспарентан дошли смо у првих 10 земаља на свету у брзини и ефикасности издавања грађевинских дозвола", рекла је Брнабић. 

Навела је да се што се тиче високе корупције, Србија у складу са реформама у области правосуђа увела четири специјализована регионална суда за област организованог криминала и корупције. 

"Сваке године се бројеви побољшавају и ја као председница владе која је у овом мандату поставила реформу у области владавине права као један од основних приоритета сваког месеца гледам бројеве о томе шта смо урадили и све своје ресурсе улажемо у то", навела Брнабић. 

 

 

Извор: Танјуг