Вести

Брнабић у Мостару отворила 102. Шантићеве вечери

Шантићеве вечери поезије, 102. по реду, у Мостару је отворила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поруком коју је и песник Алекса Шантић оставио у својој поезији, а то је да верује у светлу будућност овог региона.

Иако, како је рекла Брнабић, Шантићеве песме изгледају тужно, у њима је, истиче, уткана порука о светлој будућности.

Поручила је да би сви у региону требало да раде на помирењу и повезивању, додајући да нам је потребно више људи као Шантић који није волео само српски народ, већ народе, нарочито оне са којима је живео.

Управо је, истиче, њих описао и оживео у својим песмама и приказао највећи потенцијал Мостара и нашег региона - различитост.

Брнабић је рекла да је у Мостару први пут и да се тек данас уверила да је лепши него што је слушала и читала о њему.

"Мостар јесте посебан град у сваком смислу, град комплексне прошлости, историје, и такође емотивног набоја, град који је у правом смислу те речи европско раскршће култура, различитих утицаја, вера и свега онога што може да се нађе на европском континенту", рекла је Брнабић.

Колико год је, како је рекла, та различитост проблема могла да створи, као што смо, подсећа, имали прилике да видимо у блиској и даљој прошлости, то је, истиче, и огроман потенцијал.

"Тај потенцијал видео је и Шантић и то је управо оно што је њега највише инспирисало. Када говоримо о његовој поезији, говоримо о човеку коме је домовина била права муза и инспирација, љубав према отаџбини, не само према свом народу, већ према народу и народима са којима је живео у овом прелепом граду", навела је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг