Вести

Брнабић: У првом кварталу 2021. започети пројекте од националног значаја

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, председавала је седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП), на којој је констатовано да је неопходно у првом кварталу наредне године започети грађевинске и инфраструктурне пројекте од националног значаја.

Брнабић је навела да су то, поред осталог, изградња Фрушкогорског коридора, деонице пута Ниш–Мердаре, Нови Београд–Сурчин, као и гасне интерконекције Србија–Бугарска.

На седници је наведено да су на списку приоритета и изградња и реконструкција железничке инфраструктуре, али и пројекти у области заштите животне средине, нарочито када је реч о изградњи фабрика за пречишћавање отпадних вода, при чему је у 17 општина све спремно за почетак изградње тих постројења.

Када је у питању Београд, за крај следеће године планирана је изградња Београдског метроа, док ће изградња Индустријског парка у Борчи, како је оцењено, дати потпуно нови живот том делу града.

У години на измаку бележи се значајно већи број изграђених квадрата у стамбеним јединицама, у односу на 2019. годину, а при крају су и други велики пројекти, истакнуто је на седници.

Чланови Савета известили су премијерку о томе да ускоро почињу радови на Клиничком центру Војводине, као и опремање Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње 2“ и да је у 2021. години уговорена изградња Дечје болнице „Тиршова 2“.

Такође, наглашено је да ће бити настављена подршка за привредне субјекте кроз постојећу гарантну шему, као и да ће се наредне године са Америчком финансијском корпорацијом (ДФЦ) спроводити нова гарантна шема за подршку привреди и очување ликвидности.

По завршетку анализе најважнијих економских резултата у свим привредним областима, на седници Савета за координацију активности и мера за раст БДП закључено је да је српска економија показала добре резултате и поред катастрофалних услова због пандемије корона вируса.

 

 

 

Извор: Танјуг