Вести

Брнабић: У Женеви пуно добрих састанака о унапређењу сарадње

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић је рекла у Женеви, где учествује на 148. Скупштини Интерпарламентарне уније, да је на састанку са председницом Азербејџанског парламента Сахибом Гафаровом разговарала о унапређењу сарадње, а на основу споразума о сарадњи на парламентарном нивоу две земље и да је Азербејџан земља на коју увек можемо да се ослонимо.

"Договорили смо се да посебно, преко радних тела Народне скупштине Србије и релевантних одбора, покренемо сарадњу на нивоу одбора, али за одређене теме, енергетика, економија, и све оно што може да помогне и влади као и извршној власти, да још боље ради свој посао", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је имала и јако добар састанак са председником парламента Египта Ханафијем Алијем Џебалијем, у присуству египатског народног посланика који води парламентарну групу Пријатељства са Србијом.

"Разговарали о томе шта можемо додатно да урадимо, а као најважније како ми као парламент можемо додатно да подржимо Владу Србије и Владу Египта у томе да се заврше преговори око потписивања споразума о слободној трговини између наших земаља. Египат је изузетно важно тржиште за наше пољопривредне и прехрамбене производе", нагласила је Брнабић.

Додала је да је јуче имала јако добре састанке са председницом сената Белгије Стефани Дозе и са председником Ирског парламента Џеријем Батимором и да је ту потребно радити и на самом успостављању сарадње.

"Са Белгијом и Ирском немамо добру сарадњу, немамо скоро никакве контакте. То је нешто што тек морамо да покренемо. У смислу наших европских партнера, добро је да имамо те контакте, и с тим у вези ја ћу имати још вечерас и састанак са председником парламента Малте и потпредседником Свекинеског Народног конгреса", рекла је Брнабић.

 

Добар сусрет са Брендеом у Женеви, наставак партнерства са WЕФ

Брнабић је рекла је да је имала добар разговор са председником Светског економског форума (WЕФ) Бергеом Брендеом у Женеви и да је тај сусрет потврдио партнерство Србије са овом међународном организацијом.

"Светски економски форум је отворио један од својих центара за четврту индустријску револуцију у Београду. Једини такав центар у Европи постоји још у Ослу, у Норвешкој, што довољно говори о томе колико је то велико признање за Србију", рекла је Брнабић.

Додала је да ће Србија и WЕФ имати и заједничку конференцију о вештачкој интелигенцији и биотехнологији, која ће се ове године трећи пут заредом одржати у Београду. 

"Разговарали смо и о тој конференцији, кога можемо да позовемо од најутицајних људи на свету, из тема биотехнологије и вештачке интелигенције. Како ћемо даље сарађивати, али и о геополитичким околностима у Европи и на читавом свету, И како ће то утицати на раст светске економије и шта су све они изазови са којима се ми суочавамо", рекла је Брнабић. 

Подсетила је на похвале за српску економију од ММФ-а и оцену да је српска економија отпорна. 

"Што је одлично, зато што живимо у тешким, у изазовним временима и отпорност једне економије уноси додатну сигурност у стране инвеститоре, али такође и домаће инвеститоре и генерално нашу привреду, пољопривреду и остале гране индустрије и привреде", закључила је Брнабић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг