Вести

Брнабић: Вакцинација је једини одговор на корону

Епидемиолошка ситуација у Србији се додатно усложњава, а вакцинација је једини одговор на пандемију корона-вируса, поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је навела да је у овом тренутку у Србији 2.821.060 особа вакцинисано макар првом дозом вакцине, што је око 52,2 одсто популације.

Додала је да су ревакцинисане 2.707.594 особе или око 50,1 одсто, док је трећу дозу примило 318.858 особа, око шест одсто популације пунолетних.

Такође, Брнабић је навела да је у само три локалне самоуправе проценат вакцинисаних преко 70 одсто, а то су београдске општине Стари град, Савски венац, Врачар.

"Имамо нажалост шест локалних самоуправа које су и даље испод 30 одсто вакцинисаних у укупној пунолетној вакцинацији. Ту је и даље најлошији Тутин са само 16,4 одсто, па Нови Пазар са 25,7 одсто, Лајковац, Мионица, Уб и Љиг", рекла је Брнабић.

Када је реч о вакцинацији младих, Брнабић је навела да је само осам локалних самоуправа у којима је проценат вакцинисаних младих, између 18 и 30 година старости, изнад 30 одсто.

Брнабић је поновила да је једини начин да се победи корона-вирус вакцинација.

"Са овим процентом вакцинације не можемо да останемо стабилни", упозорила је Брнабић.

 

Што се мера тиче - то је једино вакцинација

Брнабић је истакла да је држава учинила све што је на њој у борби против пандемије корона вируса, а на грађанима је било да слушају лекаре и науку и да се вакцинишу.

"Што се мера тиче то је вакцинација, трећа доза вакцине и вакцинација младих", поручила је Брнабић.

Указала је да је држава Србија урадила све најбоље на свету, а на грађанима је било да се вакцинишу, те подвукла да постоји индивидуална одговорност, одговорност према целом друштву.

"Не постоји ништа више што држава треба да уради, а што је њен посао", нагласила је Брнабић.

Рекла је да нисмо друштво малоумних, па да држава мора да иде од човека до човека да га успављује и силом води на вакцинацију.

"Без вакцинације нећемо победити пандемију. Једну шансу смо пропустили. Хајде да је не пропустимо други пут. И даље имамо довољан број вакцина, избор вакцина и добићемо их још", истакла је Брнабић.

Пренела је да је на Кризном штабу закључено да је оно што је држава могла да уради или радила, у смислу ПЦР тестирања, урадила.

Истакла је да су подигнути капацитети тестирања, и да сада на недељном нивоу може да се тестира број који је раније могао да се тестира током годину дана.

"Данас имамо опет око 20.000 тестирања, али сваки дан имамо преко 22.000. Већина тих тестова је бесплатна и плаћена из буџета", објаснила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је држава набавила и све лекове, најмодерније, које је препоручивала Светска здравствена организација, без да се обазире колико коштају, већ само са циљем да се спасу животи.

"Били смо друга држава у Европи, прва у континенталној која је набавила вакцину. Набавили смо различите врсте, чак четири до сада, а ускоро долази и пета "Модерна" вакцина. Направили смо систем организације, односно пријаве, такав да је нашим грађанима било потребно да уђу преко мобилног или рачунара и пријаве се од куће за вакцинацију, након чега им стигне СМС или мејл порука са термином уз могућност избора вакцине.

Када примите прву вакцину, држава вас подсети када треба да примите ревакцину, а онда вас и подсети након 180 дана можете да дођете и по трећу вакцину", објаснила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да смо једна од првих земаља која је изашла са протоколом за трећу, односно бустер дозу.

Такође, подсетила је да је држава организовала и производњу вакцина и то две врсте - "Спутњик" и "Синофарм".

"То је све урадила држава, Кризни штаб, то је био посао државе", подвукла је Брнабић.

 

Припремамо се за увођење ковид сертификата

Брнабић је изјавила да се држава припрема за увођење ковид сертификата, а да ће коначна одлука бити донета у наредних неколико дана.

"Припремамо се за увођење ковид сертификата, ако буде потребно. Коначна одлука ће бити донета за неколико дана, али договор на Кризном штабу је да се сви спреме за увођење ковид сертификата", рекла је Брнабић.

Како је рекла, и Канцеларија за еУправу и сви други имаће времена да се припреме да, када одлука буде донета, она одмах може да почне да се примењује.

"Ако буду уведени ковид сертификати, а да би били у складу са Уставом и људским правима, биће уведени у просторима где није неопходно да људи бораве, а где је висока могућност заражавања. То су ноћни клубови, барови, кафићи, ресторани, у затвореном", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да такви сертификати неће бити потребни за малопродајне објекте.

"Када све инспекције буду спремне, са великом вероватноћом увешћемо серфитикате на местима где није неопходно да се људи задржавају", указала је Брнабић.

Када је реч о настави, Брнабић је рекла да су деца најбезбеднија у школама, те да је њена молба била да се промени протокол, по коме се у случају заразе 10 одсто ученика, мења модел наставе, како би ђаци ишли у школу.

Брнабић је пренела и да је међу зараженима, 80 одсто млађих од 60 година старости, они који су, како је рекла, најмање вакцинисани, док је сваки трећи заражени млађи од 20 година.

Брнабић је поновила и мере које су већ на снази, наводећи да је обавезно ношење маске на јавним местима у затвореном простору, у јавном превозу, као и да окупљања за више од 500 људи могу да се организују, али само уз одобрење Кризног штаба.

"Опустили смо се сви. Замолила сам инспекције да појачано раде свој посао", рекла је Брнабић.

Такође, навела је да је појачана контрола од јутрос у саобраћају, као и да ће санитарна инспекција појачати контроле у тржним центрима и малопродаји.

"Први надзори су саветодавни, а након тога иду репресивне мере", рекла је Брнабић.

Приметила је и да данас лекари из Кризног штаба трпе критике, а то су људи који су били на првој линији фронта, радили без надокнаде, само из патриотизма.

"Имамо стручна удружења, која кажу да су стручна и да се не баве политиком, и који оптужују лекаре из штаба да се баве политиком, а дају супротне изјаве у року до четири, пет дана. Прво кажу да ће бити укидања окупљања да би се спречио протест, а онда пет дана касније траже забрану окупљања", рекла је Брнабић.

Како је рекла, такве контрадикторне изјаве имају везе искључиво са политиком, а људи из Кризног штаба трпе критике, иако раде највише што могу у интересу грађана.

 

Да отпустимо све лекаре који се нису вакцинисали и шта онда?

Брнабић је рекла да држава пошто је урадила сав свој посао може само да апелује на грађане да буду одговорни и да се вакцинишу, јер борбу против пандемије добијамо само сви заједно, а и губимо сви заједно.

"Ово је борба коју побеђује или губи читаво друштво, заједно и сваки појединац", нагласила је Брнабић.

Брнабић је на конференцији за штампу после седнице Кризног штаба на питање о мерама за здравствене раднике рекла да у здравству постоји већ више деценија обавезна вакцинација са три вакцине.

"Обавеза вакцинација против Хепатитиса Б је на снази преко 30 година, а обухват није достигао ни 50 одсто. Обавезна вакцинација против сезонског грипа постоји више од две деценије, а обухват је испод 10 одсто, обавезна ММР вакцина је уведена 2018. године а обухват је испод 10 одсто. Можемо да се играмо популарног кризног штаб и владе и да кажем обавезно је, али шта ће то променити, или да апелујем, едукујем, причам, молим медије да подрже", рекла је Брнабић.

Упитала је да ли треба да се отпусти 50 одсто здравствених радника који се нису вакцинисали против Хепатитиса Б, који се нису вакцинисали против короне.

"Ко ће онда да лечи, шта ће држава да ради? Које је онда решење?", упитала је Брнабић.

Истакла је да држава ради најбоље што може у датим околностима и да је она поносна како је тај посао урадила држава, што је обезбедила вакцине не само за своје грађане, већ и регион.

"Први дан пандемије смо рекли победићемо заједно или ћемо изгубити. Данашњи дан то стоји исто као тог првог дана", нагласила је Брнабић.

Истакла је да ће ковид пасоши, пропуснице, сертификати бити спремни, а финална одлука тек ће се донети у складу са свим припремама које су данас покренуте.

"Када све инспекције буду спремне, са великом вероватноћом увешћемо сертификате на местима где није неопходно да људи бораве", подвукла је Брнабић.

Рекла је да мере већ сада постоје, а на питање о фестивалима који су у међувремену одржани рекла је да су мере биле примењене на Егзиту и Бир фесту, који су добили дозволу од Кризног штаба јер су имали јаке епидемијске мере, а као што се видело, додала је, тамо није било проблема.

Међутим, како је рекла, било је доста догађаја за које нису тражене дозволе, на шта ће морати много жешће да се реагује.

"Не можете имати једног инспектора по глави становника, по догађају, постоји део где имате личну одговорност, поштовање, права, обавеза, ближњега свога. Молим све људе да се тако понашају", апеловала је Брнабић.

На питање у вези с карантином, рекла је да је све потпуно јасно и да сви који су били у контакту са зараженима или имају симптоме иду на тестирање и у карантин.

"Број тестираних мени говори да се људи и са симптомима и без, а који су били у контакту са зараженима тестирају. Али опет је на људима да имају одговорност да своју самоизолацију поштују. Инспекције раде свој посао, али ово је борба коју побеђује или губи читаво друштво заједно и сваки појединац. Држава је свој посао урадила, Кризни штаб такође и то максимално добро. Победили смо све европске државе осим Велике Британије у томе. Постоји велики део који се тиче индивидуалне одговорности. Када би је имали само мало више било би другачије", објаснила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је дуго размишљала шта је све обавеза државе, а у оваквим пандемијама све се мења када се направи вакцина, због чега је, како је додала, била и толика трка за вакцином.

"Када имате вакцину и довољан број да се сви грађани вакцинишу, тада је држава, озбиљна, демократска, урадила свој посао. Постоји и мора постојати посебно у демократским друштвима један део индивидуалне одговорности, где држава може да моли и апелује, и обезбеди да може да се вакцинише сваки грађанин. Што се мене тиче заиста могу рећи да ми је савест чиста и мирна, јер су наша држава, Кризни штаб, урадили све што им је посао и преко тога. Отворене су три нове ковид болнице, пута 50 повећани капацитети за тестирање, направљен лак систем за вакцинацију, произвели вакцину", подсетила је Брнабић.

Поновила је да је једина мера вакцинација и да је на нама свима да одлучимо хоћемо ли победити или не.

 

Зашто сада еколошки протест, не политизујмо ту тему

Брнабић је изјавила да је еколошки протест, односно питање заштите животне средине веома важна тема, коју не би требало политизовати, те у том контексту упитала - зашто сада еколошки протести, а не пре 2014. године.

"Није ми јасно зашто сада еколошки протести, устанци, пошто коначно имамо владу која брине о екологији и коначно нешто радимо за заштиту животне средине, то радимо од 2014. године", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у вези са еколошким протестом који се данас одржава у центру града.

Брнабић је навела да је од 2014. године уложено више од 600 милиона евра како би се смањила емисија штетних гасова, у постројења за одсумпоравање у нашим термоелектранама.

Према њеним речима, по први пут у скупштини усвојен је Закон о обновљивим изворима енергије, који су, како је рекла, раније били тек један параграф у оквиру Закона о енергетици.

Такође, навела је да је први пут усвојен Закон о климатским променама, а уведене субвенције за куповину електричних возила, те постављени електропуњачи.

"Зашто сада, а не у време Демократске странке, Ђиласа, Тадића, Јеремића, Ђорђевића.. када нисмо имали постројења за одсумпоравање, нисмо имали ове законе. Када су дали дозволе за Рио Тинто, за ископавања 2004. године...? Какве везе то сада има са екологијом, а какве са политиком", упитала је Брнабић.

Брнабић је рекла да верује да велики број људи, који су данас били на протесту, искрено верује у потребу очувања животне средине, али да нису информисани о свему што је до сада урађено у тој области, јер се како је рекал, "информишу из медија који о томе не извештавају, јер ваљда није релевантно".

"Остаје да разговарам са људима који су кредибилни, за које мислим да улазе чистог срца и да им кажем шта смо урадили до сада. Неке сам већ звала, друге ћу наредних дана, тај дијалог траје", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк