Вести

Брнабић: Вакцинација је лична одговорност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да мере не могу бити исте када имате вакцину и када немате вакцину, "зато што то практично значи да ви у вакцину не верујете". Поручила је да ће пандемија престати или када постигнемо колективни имунитет – на начин да се сви заразимо или на начин да се сви вакцинишемо.

Брнабић је рекла да ово није најтежа епидемијска ситуација, без обзира на то што је број новозаражених био највећи 29. септембра.

"Са овим бројевима захваљујући вакцинацији немамо најтежу епидемијску ситуацију у болницама. Тада смо имали много више хоспитализованих. Ми видимо учинак вакцинације", рекла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да ће пандемија престати на један од два начина.

"Ми морамо да причамо о личној одговорности, грађанској солидарности, о потреби да се вакцинишемо, зато што ће пандемија престати или када постигнемо колективни имунитет на начин да се сви заразимо или на начин да се сви вакцинишемо. Дакле, једно од та два", поручила је Брнабић.

Упитана зашто на седници Кризног штаба нису донете нове мере, рекла да је да би у том случају сви причали о рестриктивни мерама, о томе да ли кафићи раде до 17.00 часова или не раде, а одмах када би попустили мере, поново би се попео број новозаражених и поново би имали проблем у болницама.

"Ми данас причамо само и искључиво о вакцинацији, зато што је вакцинација једини спас. То јесте лек који ми имамо, велика предност у односу на то како је било у претходним таласима", истакла је Брнабић.

Најавила да ће на свим телевизијама са националном фреквенцијом поново почети емитовање спотова о вакцинацији.

"Јуче је град Београд покренуо још једну кампању о вакцинацији. О тим стварима морамо да причамо да бисмо показали да вакцинацијија заиста ради и да имамо добре примере које треба следити", напоменула је Брнабић.

Што се тиче евентуалног увођења обавезне вакцинације здравствених радника, истиче да је гледала статистике и да она може и жели да прича о томе шта је могуће у реалном животу.

"Не желим да причам о мерама које су маркетиншке, само да би оне лепо звучале", истакла је Брнабић.

"Постоје у овом тренутку три вакцинације здравствених радника - против хепатитиса, против сезонског грипа и ММР вакцина. Највише од овога што смо достигли у вакцинацији јесте против хепатитиса, око 50 одсто", наводи Брнабић.

 

У Србију стигао један контигент лекова против корона вируса

Брнабић је изјавила да је у нашу земљу већ стигао један контигент најновијих лекова против корона вируса, који је сада на провери.

Брнабић је рекла да се председник Србије Александар Вучић борио за те лекове и током своје посете Уједињеним Арапским Емиратима, да је о томе разговарао да шеиком Мухамедом бин Заједом јер, како је додала, УАЕ имају све најновије лекове.

"Причамо и са Европском унијом, и са фармацеутским компанијама из САД, и Кином и Јапаном и знам да у овом тренутку имамо већ један контигент најновијих лекова који је дошао и који је сада код нас на провери, као и да долазе још додатни нови лекови, али о томе боље да причају лекари зато што ја само знам да су стигли и да су катастрофално скупи", рекла је Брнабић.

Додала је да држава буџетира и за то јер је то, истакла је, посао државе, да нађе новац, а да струка каже који су лекови најбољи.

 

Захваљујћи вакцинацији мање људи у болницама

Брнабић је изјавила да захваљујући вакцинацији, сада имамо мање људи у болницама.

"У овом таласу смо на дневном нивоу имали и 8.500 заражених, данима имамо више од 7.000, али захваљујући томе што имамо 54 одсто вакцинисаних имамо мање људи у болницама него што је то било када смо имали пет, шест, седам хиљада заражених. Дакле, вакцина је одговор и морамо да се вакцинишемо", истакла је Брнабић.

Говорећи о ковид пропусницама, навела је да се од тога није одустало, али да би њихово увођење у овом тренутку наметнуло тему да ли се оне поштују или не, да ли је могуће фалсификовати их или не, да ли је могуће купити их или не што би, додала је, многе младе мотивисало да покушају да то лажирају.

Брнабић је још једном указала на значај вакцинације и позвала све, а поготово младе, да се вакцнишу.

"Када се млада особа вакцинише, она тиме не штити само себе већ показује да је солидарна и друштвено одговорна, да штити старије, угрожене. Када се млада особа вакцинише, то је по мом мишљењу чин јунаштва и херојства", рекла је Брнабић.

  

 

Извор: РТС 1