Вести

Брнабић: Важно да институције културе почну са радом

Влада Србије, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије и представницима културних радника и институција, предложила је мере здравствене заштите и препоруке за организовање рада установа културе које ће изнети Републичком кризном штабу за сузбијање корона вируса на разматрање, како би се у што краћем периоду донела најбоља и најодговорнија одлука о начинима рада тих установа.

То је изјавила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на састанку са представницима позоришта, биоскопа и манифестација, на којем су размотрене предложене мере здравствене заштите и препоруке за безбедно организовање рада институција које се баве културном делатношћу.

Брнабић је истакла да институције културе и културни посленици трпе озбиљне последице током епидемије и да је од велике важности да оне почну са радом, уз редовно и пажљиво поштовање мера безбедности и праћење епидемиолошке ситуације.

Додала је да су учињени велики напори како се не би угрозио статус запослених у установама културе и хонорарно ангажованих уметника и сарадника током епидемије.

Влада Србије омогућила је, како је навела, реализацију конкурса за финансијску подршку пројектима у области културе и креативног стваралаштва, као и финансијске мере за додатну подршку самосталним уметницима, као најугроженијој категорији.

На састанку је разговарано и о даљој финансијској и другој подршци овог сектора у складу са потребама и могућностима.

Истичући да је култура важан сегмент нашег друштва, Брнабић је нагласила да је неопходно учинити додатне напоре како њен опстанак не би био додатно угрожен.

Брнабић је апеловала на одговорност свих представника културе и културних радника у овој ситуацији, истичући да ће Влада Србије и Републички кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД-19 и даље са пажњом пратити и доносити мере и одлуке у складу са евентуалним променама епидемиолошке ситуације у нашој земљи.

Састанаку су присуствовали представници Министарства културе и информисања, Секретаријата за културу града Београда, председници група биоскопа и филмских дистрибутера у Привредној комори Србије, представници удружења организатора манифестација и директор Филмског центра Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг