Вести

Брнабић: За други циклус "Моја прва плата" 2,2 милијарде динара

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је приватне компаније и послодавце у Србији да се пријаве за други циклус програма "Моја прва плата" за који је Влада Републике Србије издвојила 2,2 милијарде динара и истакла да је циљ програма да 10.000 младих са средњим и високим образовањем стекне прво радно искуство.

Брнабић је у Ариљу присуствовала промоцији другог циклуса програма "Моја прва плата" у породичној компанији "Богутово", која прави одећу, али је и произвођач малина, а која је у првом циклусу тог програма ангажовала деветоро младих.

"Свака успешна земља заснива се на оваквим породичним компанијама. Радили су, борили се и прошли кроз тешка времена, а данас имају 128 запослених", рекла је Брнабић и захвалила власницима компаније што учествују у програму "Моја прва плата".

Брнабић је рекла да је циљ тог програма, у који је у првом циклусу уложено 1,6 милијарди динара, да се младима омогући да стекну своје прво радно искуство, а привреди помогне да нађе нове кадрове, нову снагу и нову енергију.

"Идеја је била да у ужасној тешкој прошлој години, када смо се борили против корона вируса и када је привреда много трпела, помогнемо привреди и пребродимо кризу на начин да, док се у свим земљама незапосленост повећавала, у Србији је нето запосленост повећана'', рекла је Брнабић и навела да ће у другом циклусу програма "Моја прва плата" месечна надокнада коју даје држава за младе са завршеном средњом школом бити 22.000 динара, а за оне са факултетом 26.000 динара.

"Постоји простор да компаније у којима стичу искуство повећају месечну накнаду, али то није најважније, већ то да стичу искуство и да остану на тим пословима", нагласила је Брнабић и подсетила да је у првом циклусу програма у 8.453 младих, од чега су 60 одсто жене, стицало радно искуство у 5.177 приватних компанија.

"Надам се да ће други циклус бити још успешнији, јер анкете показују велико задовољство младих, а више од 90 одсто би препоручило овај програм вршњацима, док око 85 одсто компанија жели да их задржи на послу", навела је Брнабић.

Позив приватним компанијама и привредницима да се пријаве за други циклус прогама отворен је 20. августа и траје до 20.септембра, док ће млади  моћи да се пријаве од 1. до 31.октобра.

У Ариљу је у првом циклусу програма радно ангажовано 35 младих, а у целом Златиборском округу укупно 322 младих.

 

 

Извор: Танјуг