Вести

Ђорђевић: Грађани чешће пријављују случајеве сиве економије

Од почетка године инспекција рада је обавила инспекцијска надзора што је за 30 одсто више (33.252) инспекцијских надзора него у истом периоду прошле године и наплатила 8,4 одсто више новца, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Представљајући извештај о реализацији наградне игре Узми рачун и победи и резултата истраживања НАЛЕД-а о сивој економији под називом "Прво полувреме Године борбе против сиве економије", Ђорђевић је оценио да су постигнути значајни резултати у сузбијању рада ''на црно'' и то захваљујући ванредним инспекцијским надзором, а који је уследио по пријавама грађана путем бесплатне телефонске линије која је успостављена у Инспекторату за рад и која је отворена 24 часа.

"Током наградне игре уочена је већа спремност грађана да укажу на случајеве пословања мимо прописа. Подаци Пореског аларма показују да су грађани од јануара до априла 2018. поднели 13 одсто више пријава него у истом периоду претходне године, и чак 55 процената пријава више у односу на 2016.", рекао је Ђорђевић.

Иначе, о сивој економији и наградној игри у првих пет месеци забележене су 3.172 медијске објаве, додао је Ђорђевић.

Ђорђевић је с'министром Браниславом Недимовићем уручио данас плакете захвалности привреди која подржава Годину борбе против сиве економије и наградну игру компанијама Мастеркард, Телеком Србија, Пошта Србије, БАТ, Гомекс, Горење, ДИС, Дунав осигурање, ЈТИ, Кока Кола ХБЦ, Мој Киоск, Техноманија, Филип Морис, Форма идеале и Ушће шопинг центар.

Представници девет победничких локалних самоуправа добили су признања за најактивнији допринос сузбијању сиве економије и чекове на 23.000 евра за улагање у пројекте по избору њихових грађана.

 

 

Извор: Танјуг