Вести

Ђорђевић: Нацистички логори смрти су тамна мрља на савести човечанства

"Највећи и најстрашнији симболи зла, за које нема примера у целокупној људској цивилизацији, фашистичко-нацистички логори смрти су тамна мрља на савести човечанства, неизбрисива срамота људског рода. Посебно место на тој мапи земаљског пакла заузимају Аушвиц и, за нас, Србе, Јасеновац, као најужаснија стратишта јеврејског, односно српског народа", поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић након што је у име Владе Републике Србије положио венац на споменик "V-3" крагујевачке гимназије, где су 1941. године стрељани ученици и учитељи ове школе.

Према његовим речима, усташки режим је, поред тога што је разарао и спаљивао до темеља српске православне светиње, изнедрио и посебан програм "преверавања", односно насилног покатоличавања сасвим мале српске деце, оне која су имала више среће од оне српске деце којима је насилно и у великим мукама живот одузет у Јасеновцу или логорима смрти које је усташки режим посебно наменио искључиво за убијање деце, какав је, на пример, био логор Јастребарско, у којем је живот изгубило преко 22 хиљаде деце.

"Најмање што можемо данас да учинимо јесте да не заборавимо, никада да не заборавимо, њихове муке, патње и ужасе којима су присуствовали, којима су и сами били подвргнути, и које су имали срећу да преживе. Председник Александар Вучић је у више наврата истакао да ће ускоро бити емитован први српски филм који за тематику има страдање нашег народа у логору Јасеновац, што је веома значајно за културу сећања нових генерација грађана Србије", рекао је министар.

Ђорђевић је навео и да је у сарадњи са Републиком Српском и председником Милорадом Додиком, председник Вучић истакао решеност и посвећеност изградњи меморијалног комплекса, којим ће се на достојан начин одати дужно и трајно поштовање жртвама геноцида, извршеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ у Другом светском рату.

Ђорђевић је истакао је да Република Србија, као држава која је баштиник европске вредности, међу којима је једна од основних антифашизам, изузетно цени дугогодишњи рад и велики допринос који је проф. др Гидеон Грајф дао, и даје и данас, утврђивању чињеница о стварном, тачном, на чињеницама и доказима заснованом броју српских жртава у усташком геноциду.

"Наша је улога да не заборавимо и не дозволимо да се оно што је непобитна истина преправља и, тиме, поново убија и додатно унижава она некадашња, и тада и данас, невина жртва - због чега су догађаји попут ове научне конференције нарочито драгоцени, управо у данашње време и на овом месту, у Србији, земљи жртви геноцида, земљи у којој снага научне истине и тежина историјски валидно потврђених аргумената увек односи превагу над свим лажима и покушајима фалсификовања и ревизије чињеница", нагласио је Ђорђевић.

 

 

 

Извор: Танјуг