Вести

Ђорђевић: Србија нема отворених непријатеља у свету

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је државну церемонију и положио венац код спомен-костурнице у Текеришу, поводом обележавања 106. годишњице од Церске битке.

Ђорђевић је истакао да је Текериш постао симбол, као место на коме је германски милитаризам и империјалистички експанзионизам, прави узрок Првог светског рата, први пут наишао на тврд орах и поломио зубе.

Како је рекао, српски народ се, у вековима који су претходили Церској бици одликовао великом истрајношћу и трпељивошћу под туђинском влашћу једне велике и насилне светске силе.

"Та висока свест о томе ко смо и шта смо и која је наша историјска мисија и улога у свету, омогућила је да савладамо вишеструко надмоћног непријатеља на Церу, непријатеља чији је једини циљ био продор на Исток и поробљавање што више народа и држава. Та прва победа Антанте у Првом светском рату зауставила је иницијални налет Централних сила и можда, на психолошком плану и плану борбеног морала, у најранијем стадијуму рата заправо представљала насушни трачак наде и први корак ка коначној победи Антанте и слому Централних сила 1918. године", навео је министар.

Према његовим речима, данас, за разлику од пре 106 година, Србија нема отворених непријатеља у свету. Међутим, како је рекао, као и у време Првог светског рата, посвећеност Србије слободарским идејама државног суверенитета и територијалног интегритета, инсистирање на поштовању међународног права и правде, економски напредак и привредни раст, представљају трн у оку многима који не деле вредности Србије и не постижу успехе које, упркос свим изазовима и бројним негативним околностима и глобалним трендовима, наша земља бележи у протеклих шест година.

"Наш стратешки циљ војне неутралности испуњавамо на такав начин да улажемо у осавремењивање и оснаживање Војске Србије, што ће нам омогућити да и надаље водимо суверену политику и штитимо своје државне и националне интересе. Та идеја, као, пре свега - политички концепт, који је осмислио и трасирао председник Србије, Александар Вучић, реална је основа за спровођење и другог стратешког циља Републике Србије", рекао је Ђорђевић.

Министар је нагласио и да је други стратешки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији, што говори о томе да је наша земља чврсто решена да се у највећој мери посвети испуњавању највиших цивилизацијских критеријума кроз усвајање свих демократских начела модерног доба, снажних и независних институција, владавине права и грађанских слобода највишег могућег степена, да бисмо земљу наших часних предака са успехом трансформисали у земљу наших поносних потомака.

 

 

 

Извор: Танјуг