Вести

Ђорђевић: Ускоро "црна листа" приватника који су трудницама дали отказе

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је у плану увођење регистра оних послодаваца у приватном сектору који су трудницама дали отказе. Ђорђевић је истакао да медицинска сестра из Звечанске против које је поднета кривична пријава неће више моћи да се бави тим послом.

Ђорђевић је рекао да Закон кад се ради, ради се да буде у функцији и заштити права и по мери свих грађана.

"Дешава се и да се закон понегде не примењује у потпуности и да је потребно да се мења", навео је Ђорђевић.

Према његовим речима људи који раде у социјалној заштити улажу сав свој напор и увек је нека друга страна незадовољна одлукама које доносе.

"За две године колико сам ја на челу министарства, ради се о сјајним људима који су посвећени свом послу. Тешко је радити и пресудити у корист некога, имајући у виду да ће друга страна бити незадовољна. Увек превагне одлука да најчешће радите у најбољем интересу, најчешће неког детета. Мислим да они врло ретко праве грешке", истакао је Ђорђевић.

 

Више новца за породиље

Размишља се, каже, о реформи система.

"Једна реформа је рађена 2000-тих, и није показала резултате како треба. Запослени који раде у социјалним службама се нису ни питали, није било нити стручне расправе, нити су људи који су примењивали закон били питани шта би требало да се реформише. Када смо радили Измену и допуну закона о социјалној заштити, првенствено сам њих стављао на прво место и желео сам да они дају ту коначну реч како би требало да реформишемо социјалну заштиту, како би она била у функцији грађана", истакао је Ђорђевић.

Увек ће, каже, бити неке стране која је незадовољна, али је најважније да стручни људи који се баве тиме могу да имају потпуно функционалан закон који ће бити прилагођен њима како би они били ефикаснији.

"Грађанин треба да изађе задовољан, и то је наш посао", истакао је Ђорђевић.

Ускоро почиње јавна расправа о Изменама закона о финансијској подршци породицама на који је било примедби.

"Видим да постоји негативна интенција ка томе. Постоји и политички утицај и друга страна увек може да каже да је незадовољна. Оно што говори у прилог влади је чињеница да смо од 2008. године, када се нико није бунио, а било је издвојено 26 милијарди динара, дошли до тога да смо прошле године имали 55, а ове године 58 милијарди. Ми немамо, нажалост, много више породиља, али то говори да смо издвојили више од дупло новца управо за њих", додао је Ђорђевић.

Према његовим речима, нико се није бунио до Измена овог закона, због тога што мајке на привремено-повременим пословима нису ушле у категорију, као ни пољопривреднице, ни оне које су радиле преко омладинских задруга.

"Ми смо све то променили. Врло је лако да критикујете. Чињеница је да додељујемо више средстава. Ми имамо задатак да та средства распоредимо на породиље", казао је Ђорђевић.

 

Људи имају право да знају ко се непримерено понео према трудницама

Према његовим речима, постоје људи у приватном сектору који имају лош однос према породиљама.

"Неки у приватном сектору раде ствари које су непримерене. Када сазнају да је запослена ушла у друго стање и када треба да оде на трудничко добије отказ. Увешћемо да и труднице добијају новац од државе, а не од послодавца. Уводимо посебну телефонску линију за труднице. У случајевима кад се докаже да је неко те ствари чинио пружићемо могућност да наши људи сазнају ко је радио те ствари и ко је кажњен због тога у посебном регистру који ће бити истакнут на сајту министарства", истакао је Ђорђевић.

Каже да мисли како људи имају право да знају да се неко понашао непримерено према трудницама и породиљама.

 

Медицинска сестра из Звечанске више неће моћи да ради тај посао

Када је реч о случају у Звечанској Ђорђевић је навео да се ради о младој особи која није свесна шта је чинила. Имали су, каже, службени разговор са њом.

"Како је мени директор пренео, он мисли да она није свесна шта је урадила и биће поднета кривична пријава против ње. Одговараће и онај ко је снимао. Мислим да ће јој се уручити отказ. Такве ствари су непримерене. Морамо да делујемо врло ригорозно и врло јасно како бисмо дали до знања да тако нешто нећемо толерисати у будућности", додао је Ђорђевић.

Додаје да та особа неће моћи више да се бави тим послом.

"Сви који раде у установама министарства, морају да имају ту неку емпатију и социјалну интелигенцију. Ја бих стварно желео да реформишем и помогнем. Жао ми је понекад што нема времена довољно да урадим све што хоћу. Време је једина ствар коју не могу да променим", закључио је Ђорђевић.

 

 

Извор: РТС