Вести

Ђурић: Делим забринутост за опстанак српског наслеђа на Косову и Метохији

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да у потпуности дели забринутост епископа источноамеричког Иринеја за опстанак српског духовног и културног наслеђа на Косову и Метохији.

Ђурић је рекао да би црквена имовина и верске слободе требало да буде свети, али да се на Косову оне континуирано подривају или доводе у питање.

"То чине политичари који претендују на наводно власништво над црквеном имовином, кроз претње свештеницима и свештенству, па чак и спорадичне физичке нападе, који су и даље, нажалост, присутни, као и одбијањем да се изврше судске одлуке донете ради заштите статуса и имовине СПЦ на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да су континуирано међународно присуство и напори да се осигура поштовање основних људских права и основних слобода - укључујући слободу вероисповести, са циљем спречавања даљег погоршања тренутне ситуације, преко потребни.

"А такав апел институције која има 800 година непрекидног постојања је изречен са веома добрим разлогом", поручио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг